Moeite met aanraking na incest

prof. dr. J.C. Borst / Geen reacties

30-03-2006, 00:00

Vraag

Toen ik tien jaar was en mijn broer dertien, kwam hij altijd bij mij en dan wou hij (zoals ik het nu bekijk) seks met mij hebben. Ik begreep daar toen helemaal niets van, wel voelde ik dat het niet normaal was. Mijn ouders zijn er later wel achter gekomen en hebben er veel over gepraat. Nu heb ik verkering, maar ik heb nog heel vaak moeite met aanrakingen. Hoe kan ik dit gebeuren een plek geven zodat ik wel kan genieten van lichamelijke aanrakingen (mijn vriend weet het wel)?


Antwoord

Over intimiteiten tussen (oudere) broer en (jongere) zus is weinig bekend. Door velen wordt het afgedaan als "kinderspel". Wat goed dat ouders er veel over hebben gepraat. Het praten over een taboe, wat het toch is, maakt het wat makkelijker om er mee om te gaan.
 
Ik weet niet of er een relatie te leggen is tussen deze ervaring als 10-jarig meisje en als volwassen vrouw. Het zou goed kunnen, maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Om de reden van de problemen tussen man en vrouw in het hier-en-nu te onderzoeken zou ik enkele gesprekken aanbevelen met een deskundige, een gekwalificeerd psychotherapeut of een ervaren maatschappelijk werker. Zij hebben de deskundigheid relaties te leggen vanuit het verleden naar het heden c.q. de goede vragen te stellen. Het wordt dan zo een kwestie van verwerken, van oud zeer, van wellicht verdrongen pijnlijke herinneringen. Ik heb daar veel goede resultaten van gehoord.

Ik vind het voor alle duidelijkheid niet op het terrein van een predikant liggen en zeker niet van een "vrijwilliger". Zij kunnen luisteren en meeleven, maar zijn niet deskundig op dit terrein. Het is belangrijk dat er iets gebeurt. Terecht schrijft deze mevrouw dat intimiteit en seksualiteit binnen een unieke relatie iets moois is en uiterst kostbaar. Daarvan mogen we van de Heere ook genieten!
 
Hartelijke groeten,
Dr. ds. J. C. Borst

Tags in dit artikel:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. J.C. Borst

  • Geboortedatum:
    24-10-1952
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sleen
  • Status:
    Inactief
16 artikelen
prof. dr. J.C. Borst

Bijzonderheden:

- predikant te Sleen
- docent Christelijke Hogeschool Ede
- hoogleraar pastoraat aan de Evangelisch Theologische Faculteit Leuven.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben momenteel een halfjaar gelukkig getrouwd. Voor ons huwelijk keken we beiden erg uit naar seksuele gemeenschap. Nu we getrouwd zijn heb ik als man veel minder behoefte aan gemeenschap dan mijn v...
4 reacties
30-03-2015
Donor worden wel of niet? Wat zegt de Bijbel hierover? Is het afstaan van organen geoorloofd? Wel of niet laten registreren, dit met het oog op het vroegtijdig verklaren van hersendood?
Geen reacties
30-03-2003
Hooglied 5:1-10. In Hooglied is sprake van de liefde tussen de Bruidegom en de bruid. Waarin komt de liefde openbaar? Wat is de plaats van de omgang met Christus in het leven van een christen? Liefde ...
Geen reacties
30-03-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering