Hele oude menselijke fossielen

prof. dr. M.J. Paul / Geen reacties

23-07-2004, 00:00

Vraag

Als de wereld ongeveer 6000 jaar oud is. Hoe kan het dan dat er menselijke fossielen gevonden worden die 50.000 jaar oud zijn? Was er voor deze wereld dan nog een andere wereld?


Antwoord

In een eerdere vraag wordt terloops iets gezegd over een mogelijke ouderdom van de aarde. Wanneer we alle leeftijden in de geslachtsregisters in de Bijbel bij elkaar optellen, komen we op ongeveer 6000 jaar. Er zijn echter steeds meer bijbeluitleggers die aannemen dat de lijsten in Genesis 5 en 11 niet compleet zijn. (Ook het geslachtsregister van de Heere Jezus in Matt. 1 is niet volledig). In dat geval kan de aarde nog wel iets ouder zijn. Hierover heb ik uitvoeriger geschreven in Excurs 1, “Chronologie” in M. J. Paul, G. v. d. Brink en J. C. Bette (red.), Bijbelcommentaar Genesis-Exodus. Studiebijbel Oude Testament, deel 1 (Veenendaal, 2004).

Veel creationisten (wetenschappers die uitgaan van creatio, schepping, en de evolutietheorie afwijzen) denken dat de aarde mogelijk 10.000 tot 20.000 jaar oud is. De evolutietheorie noemt echter miljoenen jaren en die twee opvattingen zijn niet met elkaar te verenigen.

De vraag rijst hoe men de ouderdom van fossielen berekent. In veel gevallen gebeurt dit met behulp van de radiokoolstofdatering en vanuit de gedachte van een bepaalde ontwikkeling van de fossielen. Hierbij spelen vooronderstellingen een grote rol en deze dateringen kunnen niet bewezen worden.

Voor meer informatie is het goed om contact op te nemen met een creationistische instelling, bijv. stichting Creaton te Amersfoort (www.creaton.nl). Een goed boek over deze zaken en dat ook in het Nederlands is verschenen, is: Ariel Roth, Oorsprong: Bijbel en wetenschap verenigd. Uitg. Groen te Heerenveen, 2003.

Ds. M. J. Paul

Tags in dit artikel:

creationismeevolutietheorie
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
262 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Weet iemand welke kerk in Engeland het dichtst bij onze Ger. Gem. (in Ned.) komt? Vaak worden de baptisten genoemd, maar daar zit nog best veel verschil in als je het hebt over de doop, bekering en Go...
6 reacties
23-07-2015
Ik ben een meisje van 15 jaar oud en ik denk best wel veel na over het geloof. Ook heb ik een hele lieve vriendin die net zo oud is als ik en we hebben heel veel leuke momenten met elkaar zoals in elk...
2 reacties
23-07-2009
Ik ben erg geïnteresseerd in het boek Openbaring omdat ik nu zoveel dingen zie in de wereld die verteld worden in dit bijbelboek. Kunt u wat uitleg geven over dit bijbelboek? Ik wil me graag verdiepen...
1 reactie
23-07-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering