Religieuze poëzie

drs. I. A. Kole / Geen reacties

12-09-2018, 08:01

Vraag

Zijn de gedichten van ds. Ledeboer ooit in een uitgegeven boek verschenen? Tenminste anders dan verzamelbundels als “Elk zing’ Zijn lof” en “Uit Sions zalen”? En in het algemeen de vraag: welke uitgaven er nog meer zijn met gedichten van oudvaders, puriteinen e.d.?


Antwoord

Al de gedichten van ds. Ledeboer zijn verzameld in het eerste deel van de Verzamelde Geschriften van ds. L. G. C. Ledeboer, door Herman Natzijl. Wellicht nog verkrijgbaar bij uitg. Den Hertog, Houten. Een mooie uitgave van een gedichtenbundel is “Uytspanninge” van Jod. van Lodenstein, nog in 2005 opnieuw uitgegeven bij De Banier, uitg. L. Strengholt, met medewerking van verschillende neerlandici uit de geref. gezindte. Een prachtige bundel is ook “Over-Ysselsche Sangen en Dichten” van Jacobus Revius, vast nog wel antiquarisch verkrijgbaar. Een mooie bundel, samengesteld door Ad Ros, is “De lofzangen Israëls” van Joh. Groenewegen, een uitgave uit 1999 van uitg. De Groot Goudriaan. Een mooie overzichtsbundel van religieuze poëzie uit de 17e eeuw is “Het hart naar boven”, bezorgd door Ton van Strien en Els Stronks. Ten slotte noem ik een kleine bloemlezing “Eenzaam, met U gemeenzaam”, bevindelijke gedichten, samengesteld door S. D. Post, uitg. Den Hertog Houten.

Drs. I. A. Kole

Dit artikel is beantwoord door

drs. I. A. Kole

  • Geboortedatum:
    05-07-1940
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Berkenwoude
  • Status:
    Actief
170 artikelen
drs. I. A. Kole

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zit met een moeilijk dilemma. Ik ben in 2008 uit de Ger. Gem. gegaan en na lang denken overgegaan naar de GKV. Dit alles had te maken met het verleden. Nu is het zo dat mijn huidige vriend ook uit ...
16 reacties
11-09-2012
Recent kwam een familielid aanzetten met een document van zestien pagina's waarin werd beschreven hoe schadelijk light-producten zijn. Je kunt gezondheidsproblemen krijgen die symptomen hebben van ern...
16 reacties
11-09-2012
Ik ben een meisje van 17 jaar en ik ben zwanger. Mijn vriend wil met me trouwen, maar ik zie een huwelijk met hem niet meer zitten. Moet ik toch trouwen met hem om het kind?
Geen reacties
11-09-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering