Inwendige en uitwendige heiliging

Ds. H. Paul / Geen reacties

11-11-2016, 11:54

Vraag

Aan een dominee van de Gereformeerde Gemeenten. Klopt het dat Wilhelmus à Brakel in zijn Redelijke Godsdienst zegt dat je, als je bent gedoopt, voor een waar kind van God gehouden moet worden zolang je het tegendeel niet toont? Ik heb dat zo nog nooit in onze kerk gehoord. Heeft Brakel het mis? Of heb ik hem niet goed begrepen?


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
Je hebt inderdaad goed gehoord of gelezen dat ds. a Brakel geschreven heeft dat de kinderen der gelovigen uit kracht van de belofte, voor kinderen Gods gehouden moeten worden totdat zij het tegendeel vertonen. a Brakel legt het woord "geheiligd zijn" uit het Doopformulier dan ook uit als een inwendige heiliging, die verondersteld mag worden krachtens de verbondsrelatie die de kinderen der gelovigen met God hebben.

Wij verstaan er een uitwendige heiliging (= een afgezonderd zijn van de wereld, zoals de Israëlieten van de heidenen) onder, dus geen inwendige heiliging. Alleen door wedergeboorte en geloof is er een inwendige heiliging. 

Maar uit alles wat a Brakel geschreven heeft over de noodzaak van wedergeboorte en geloof blijkt, dat hij geen oppervlakkige verbondsbeschouwing aanhing. Het "totdat zij het tegendeel vertonen" wordt door hem voluit bijbels ingevuld. Bovendien moeten we als het de oudvaders betreft niet afgaan op een enkele uitspraak, maar altijd letten op wat de belijdenis van de kerk ons leert. Daar stond men ook toen volledig achter. Daar vinden we de uitspraak van a Brakel. Al spreekt art. 17 van hoofdstuk 1 van de DL van de grote betekenis van deze verbondsrelatie. 

Het is mogelijk dat deze verbondsrelatie bij ons te weinig aandacht krijgt. Dat is ook eenzijdig. We hebben steeds de verlichting van de Heilige Geest nodig om het volle Woord te laten klinken. 
 
Hartelijke groeten, 
Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

Brakeldoopformulierkinderdoop
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Onlangs las ik een paar verzen uit Genesis 27. Daar staat iets waar ik graag meer uitleg over zou willen. Er staat namelijk het volgende: “Toen antwoordde Izak, en zeide tot Ezau: Zie, ik heb hem tot ...
Geen reacties
10-11-2020
Na anderhalf jaar verkering hoop ik eind dit jaar te gaan trouwen met een lieve, leuke jongen. Allebei hebben we het idee dat onze relatie goed is en we houden erg veel van elkaar. Veel problemen hebb...
Geen reacties
10-11-2003
Ik ben een alleenstaande vrouw van 32 jaar. Zevenenhalf jaar geleden ben ik overgestapt van een charismatische gemeente naar een bondsgemeente. De eerste jaren is dat prima verlopen, ik heb belijdenis...
2 reacties
10-11-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering