Lid van vrije gemeente

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

29-08-2016, 11:00

Vraag

Als je lid bent van een zogenaamde 'vrije' gemeente, dus niet binnen een verband, kun je dan ook ergens terecht als je het idee hebt dat er dingen in de kerkenraad gebeuren die niet kloppen?


Antwoord

Beste vragensteller, 

Een vrije gemeente heeft uiteraard geen bredere kerkelijke organen waar gemeenteleden bezwaren kunnen indienen tegen besluiten of een geschil kunnen neerleggen bij onenigheid over gevoerd beleid. Gemeenten zouden dan ook niet op zichzelf moeten (blijven) staan maar de gemeenschap van de kerk moeten zoeken met andere gemeenten. 

Wel kan het in bepaalde gevallen zo zijn dat vrije gemeenten een plaatselijke reglement hanteren. Wellicht dat in een enkel geval daarbij ook in een geschillen- en bewaarregeling is voorzien. Het zou de moeite kunnen zijn daar navraag naar te doen. 

Natuurlijk kan men zich altijd tot de kerkenraad/bestuur van een vrije gemeente wenden met zijn bezwaren. Het is zelfs ook nodig dat in eerste instantie te doen. Dus: opheldering vragen en indien nodig bezwaren kenbaar maken en in gesprek daarover gaan. Men kan natuurlijk ook altijd buitenstaanders om advies vragen. Zij kunnen wellicht beoordelen wat in andere gemeenschappen gangbaar is of in elk geval wat redelijk moet worden geacht.

Maar dan houdt het inderdaad op. Als er geen of geen bevredigende opheldering komt en het bezwaar blijft staan zonder dat er een geschikte geschillenregeling bestaat, dan zijn er inderdaad geen andere wegen om verder te komen. Ik zou zeggen: blijf vragen en bidden. Meer kun je in zo'n geval niet doen.

Ds. J. L. Schreuders

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Graag wil ik een vraag stellen over het gebed. Ik heb weleens een predikant horen zeggen (als ik hem goed begrepen heb) dat in het gebed altijd de gebiedende wijs gebruikt mag worden. In het Onze Vade...
Geen reacties
29-08-2013
Sinds ik, moeder van een jong gezin, tot geloof gekomen ben, durf/kan ik niet meer echt genieten van gemeenschap met mijn man. Ik zie/ervaar seks bijna altijd als zondig, terwijl ik er totaal geen nar...
8 reacties
29-08-2018
Als ik verloren ga, is Christus dan niet voor mij gestorven? Is Christus dan niet voor mijn zonden gestorven?
12 reacties
29-08-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering