Selectieve zaligsprekingen

Ds. C. Harinck / 2 reacties

25-08-2015, 14:58

Vraag

Deze vraag stel ik aan een Ger. Gem.-dominee of aan iemand uit dit kerkverband die dit kan uitleggen. In een preek wordt met grote regelmaat het eerste deel van de Bergrede (de zaligsprekingen) uit Mattheüs 5 aangehaald. Wat mij daarbij opvalt is dat het (bijna) altijd gaat over de verzen 3,4 en 6. Samenvattend: zalig zijn de armen van geest, treurenden, en degene die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid. Dit onderschrijf ik van harte, maar waarom ontbreken (bijna) altijd de personen uit vers 5, 7, 8, 9, 10 en 11? Samenvattend: zalig zijn de zachtmoedigen, barmhartigen, reinen van hart, vreedzamen, vervolgden en gesmaden?


Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Je constatering is juist. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat men in de Ger. Gem. doorgaans alleen gefixeerd is op de bekering tot God en dat het dagelijks leven van de christen in de wereld met ziekte, zorg en vervolging te weinig aandacht heeft.

Het hongeren dorsten naar de gerechtigheid wordt daarom ook dikwijls op de klank af alleen verstaan in de zin van een boetvaardig zondaar die naar Christus’ reddende gerechtigheid dorst en hongert. Terwijl het ziet op een verlangen naar de  volkomen gerechtigheid in de nieuwe wereld die God scheppen zal. Onze theologie is dikwijls erg beperkt. We besteden dikwijls alleen aandacht aan de bekeringsweg. Dit is persoonlijk wel het belangrijkste, maar God is er voor de tijd en de eeuwigheid, voor lichaam en ziel. Gods heil in Christus is troost in leven en sterven. 

Ds. C. Harinck

Lees meer artikelen over:

zaligspreking
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
handelingen2_21
25-08-2015 / 18:27
daarbij...iets wat veel mensen ook vergeten. Het gaat hier mensen zalig ZIJN! En hoe wordt je zalig...juist! Door geloof
Van_Berea
25-08-2015 / 23:24
van_Berea:
De zeven zaligsprekingen in Matth. 5 kunnen niet los gezien worden van elkaar. Het gaat niet over mensen die arm zijn van geest, òf mensen die treuren, maar over mensen die niet vreemd zijn van alle genoemde eigenschappen. Zie het prachtige boek van Lloyd Jones, de Bergrede. Het is noodzakelijk dat predikanten bij het preken over deze teksten daar oog voor hebben. De eerste drie zaligsprekingen gaan over het innerlijke, de middelste is een soort overgang naar de laatste, meer praktische eigenschappen. Met dit voor ogen zou de genoemde eenzijdigheid kunnen worden voorkomen.

Terug in de tijd

Ik zit met een probleem m.b.t. de omgang met niet-christenen. Regelmatig krijg je de vraag: Het christendom is slechts een van de vijf grote wereldgodsdiensten. Waarom zou juist het christendom het da...
Geen reacties
25-08-2003
Ik ben jonge vrouw van 22 jaar (met trouwplannen voor 2012) die nog thuis woont bij haar ouders. Mijn ouders hebben mij altijd meegenomen naar de kerk. Toen ik tiener werd en langzamerhand de preken b...
2 reacties
25-08-2011
Waarom wordt er gepreekt dat we bekeerd moeten worden, terwijl dat mijns inziens nergens in de Bijbel staat?! Daar is sprake van dat we ons moeten bekeren.
Geen reacties
25-08-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering