Samenhang tussen 3 verschillende termen

Ds. C.G. Vreugdenhil / Geen reacties

01-05-2015, 14:28

Vraag

Liefst aan dominee van de Ger. Gem. Wordt met geloofszekerheid, verzegeling van de Heilige Geest, vrijspraak en rechtvaardigmaking hetzelfde bedoeld? Over deze zaken wordt veel geschreven en dan weet ik of ik het moet onderscheiden van elkaar of niet.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Sorry dat ik het antwoord te lang liet wachten.

Het is eigenlijk niet zo moeilijk wat je vraagt. Ik zal iets zeggen over de drie begrippen die je noemt.
 
Vrijspraak hoort bij de verzekering van de vergeving van zonden. Dit gebeurt naar de mate van het geloof. Ik zal een hoofdstuk uit een boek als bestand meesturen. Daarin staan de zaken op een rijtje volgens Schrift en belijdenis.

De verzegeling van de Heilige Geest ontvangt iedere gelovige. Als we tot het geloof komen gebeurt dat. Zo staat dit in Efeze 1:13 en in de Nederlandse Geloofsbelijdenis artikel 27 de eerste volzin over de kerk. 

Geloofszekerheid is het resultaat van de werk van de Heilige Geest door het Woord zodat je voor jezelf mag geloven dat je een kind van God bent. Die verzekering moet groeien en telkens weer be-oefend worden, want het glipt soms zomaar tussen onze vingers door. 
 
De drie genoemde termen zijn dus wel verschillend van inhoud, maar er is inderdaad een grote samenhang tussen.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. G. Vreugdenhil

Ds. C.G. Vreugdenhil

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus-predikant

    Bekijk ook:

Tags in dit artikel:

geloofszekerheidrechtvaardigmaking
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn ex is een pathologische leugenaar. Hij liegt echt over alles en als dat uit komt legt hij de schuld bij de ander. We hebben samen een dochter van vijf maanden. Ik wil graag weten hoe schadelijk i...
4 reacties
01-05-2014
Aan een predikant van de Gereformeerde Gemeenten. Ik ben 18 jaar en heb nu 11 jaar orgelles gevolgd (waarvan 6 jaar bij een professional). Ik heb in onze kerkelijke gemeente wel eens gevraagd of er no...
6 reacties
01-05-2019
Gisteren las ik met mijn zevenjarige dochter Handelingen 21. In vers 4 wordt gezegd dat Paulus niet verder mag omdat anderen dat geopenbaard kregen door de Heilige Geest. In vers 5 staat dat ze een ...
Geen reacties
01-05-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering