Weinig leeftijden in Nieuwe Testament

Ds. P. Koeman / Geen reacties

24-01-2015, 11:21

Vraag

Waarom worden er in het NT bijna geen leeftijden genoemd? In het OT lijkt dat een belangrijke rol te spelen.


Antwoord

Naar aanleiding van uw vraag het volgende: inderdaad worden er in het Oude Testament en zeker in de eerste gedeelten veel namen/ geslachtsregisters met leeftijden aangereikt. Dat heeft te maken met de wordingsgeschiedenis van het menselijk geslacht en specifiek met die van het volk Israël met zijn stamvaders. Het is van belang te weten wie er geleefd hebben en hoe lang, alsook wat er in hun geslachten en in hun persoonlijke situaties en in welke fase van hun leven is gebeurd. Vooral wat God heeft beloofd en gedaan. Ook de ordening van de samenleving heeft met leeftijdsklasse te maken en de rangorde in verantwoordelijkheden. Leeftijden van 40, 80 en 120 jaar spelen een specifieke rol b.v. in het leven van Mozes. Op een bepaald moment heeft God een grens aan de leeftijden gesteld.

Bovenal worden geslachtsregisters aangereikt om de wording van de Messias aan te geven. In het NT reikt Matth. een geslachtsregister aan tot op  Abraham en Lucas tot op Adam. In het begin worden leeftijden aangeduid o.a. die van Zacharias, Anna. Maar in het NT gaat het echter vooral om de gekomen Messias en Zijn Middelaarsdienst. (Van Zijn jeugd wordt alleen de leeftijd van 12 jaar gemeld.) Alle( r) aandacht wordt voor Hem, Zijn lijden, sterven en verhoging, voor Zijn toekomst gevraagd en de vrucht ervan. Van Hem is er zegen voor wie gelooft. Leeftijden van mensen zijn dan veel minder van belang. Alles concentreert zich op het Koninkrijk dat gekomen is en komt. Tegelijkertijd mogen de oog- en oorgetuigen van Christus doorgeven wat Gods heilzame bedoelingen zijn i.c. de op- en uitbouw van Zijn Kerk onder Israël en alle volken. De Geest is er op uit om mensen van alle leeftijden te werven voor de Heiland en hen te laten delen in het eeuwige leven.

Ik hoop u zo wat richtlijnen ter overweging te hebben aangereikt.
 
Met vriendelijke groet,
Ds. P. Koeman

Tags in dit artikel:

geslachtsregisterleeftijd
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. Koeman

  • Geboortedatum:
    16-04-1941
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Inactief
77 artikelen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hier een vraag waar ik enorm mee zit; ik heb verkering met een hele lieve vriend en zo nu en dan hebben wij het wel eens over het huwelijk en het (samen)leven als je getrouwd bent. Het feit is dat ik ...
Geen reacties
24-01-2007
Beste  medewerkers van Refoweb. Met belangstelling lees ik de vraag- en antwoordrubriek. Wat fijn dat er ook onder onze jeugd zoveel belangstelling is om toch te willen weten: wat zegt de Heere... Ik ...
Geen reacties
24-01-2007
Wat moet ik denken van liederen als “When you believe”? Niet christelijk van oorsprong, maar mag je zulke liederen wel gebruiken om te zingen tot Gods eer? Kan dat überhaupt met deze tekst?
Geen reacties
24-01-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering