Essure-methode

drs. A. Meijer / 4 reacties

15-09-2014, 08:02

Vraag

Wij hebben een goed en gezegend huwelijk en zijn dankbaar met vijf kinderen. Inmiddels zijn we de 40 gepasseerd en is het niet wenselijk meer (vanwege meerdere redenen) dat er nog een zwangerschap volgt. We willen geen hormonale voorbehoedmiddelen gebruiken en willen ook geen risico’s nemen. We zouden het fijn vinden als we zonder condoom kunnen vrijen, want dit belemmert toch vaak. We overwegen de essure-methode, maar we zijn er nog niet helemaal over uit of dit wel ‘mag’.


Antwoord

Beste ouders,

Ik neem aan dat uw vraag is of u principieel juist handelt als u voor de essure-methode kiest.
Ik ben geen ethicus, maar ik ken en deel wel de mening van vooraanstaande ethici die zich door de Bijbel willen laten leiden. Ik zal deze mening hieronder weergeven.
 
Geboorteregeling kan bij de gezinsvorming soms nodig zijn. Welke methode hierbij gebruikt wordt maakt geen moreel verschil. Zolang de methode maar niet (mogelijk) abortief is. De essure-methode voldoet aan deze voorwaarde.

Vriendelijke groet,
A. Meijer

Tags in dit artikel:

gezinsvormingvoorbehoedsmiddel
Dit artikel is beantwoord door

drs. A. Meijer

  • Geboortedatum:
    14-12-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk aan de Amstel
  • Status:
    Actief
281 artikelen
drs. A. Meijer

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
dushi-yiu
15-09-2014 / 22:09
Wordt altijd beetje moe van zulke vragen, waarom moet er maar een hele maand gemeenschap kunnen zijn, rond de vruchtbare dagen kan je het ook gezellig met elkaar hebben (in bed ;-) ) dan alleen maar sex hoor mensen! Zoiets als je een beetje kunnen beheersen heet dat en is onthouding zo heel erg moeilijk voor veel mensen..?
balksplinter
16-09-2014 / 11:08
Sluit ik me bij aan, en dat kan ook gewoon veilig: http://www.nfp-nederland.nl
drj
17-09-2014 / 01:21
@dushi-yiu

Het is fijn dat je je goed kunt beheersen, maar dat is voor niet iedereen even makkelijk. Het is altijd een evenwicht tussen de hoeveelheid zelfbeheersing en de hoeveelheid aandrang. Sommige mensen die erg tevreden zijn met hun zelfbeheersing hoeven zich misschien minder te beheersen dan de anderen waar ze zich stiekem over verheffen.
moedervan2
18-09-2014 / 15:41
Periodieke onthouding is niet voor iedereen weggelegd. Sommige vrouwen merken niet aan hun lichaam of ze vruchtbaar zijn. Dit zijn meestal vrouwen die onregelmatig ongesteld zijn. En de temperatuurmethode is de meest onbetrouwbare methode van allen... dus jaa.... onthouding is zeker voor de meeste mensen niet zo moeilijk, maar er zijn al heel wat vrouwen zwanger geraakt die op hun manier aan periodieke onthouding deden... dus laten we niet zo laag reageren!

Terug in de tijd

Ik ben 28 jaar getrouwd. Toch is de situatie nu zo dat we het over scheiden hebben. We hebben geen respect meer voor elkaars mening en opvattingen. We hebben vaak onenigheid over de kinderen, ook nu z...
4 reacties
15-09-2011
Na de kerkscheuring van 2004 is mijn kerkelijke gemeente in onbalans geraakt; een gedeelte van de gemeente ziet de nieuwe situatie als ideaal om afscheid te nemen van wat zij zien als wettische verpli...
Geen reacties
15-09-2008
Een vriendin (20) van mij is ruim drie maanden getrouwd, en heeft een ernstige vorm van borderline. Pas hoorde ik dat ze al drie maanden zwanger is. Dit vind ik zelf onverantwoord. Mij lijkt een zwang...
3 reacties
15-09-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering