Verzoek aan de Farao

Ds. H. D. Rietveld / Geen reacties

23-07-2014, 10:11

Vraag

In de geschiedenis van het volk Israël in Egypte valt het mij steeds op dat de vraag aan de Farao is om het volk te laten optrekken, opdat er aan de Heere God geofferd kan worden in de woestijn, zodat ze een feest voor de Heere zullen houden. Maar het was toch niet de bedoeling alleen maar een feest of een offerande te houden, maar om definitief weg te trekken? Was dit dan geen smoes of leugen?


Antwoord

Het was inderdaad alleen een vermelding van het eerste deel van de reis die Gods volk zou maken. Veel uitleggers denken dat God de Farao wilde beproeven of hij in principe bereid was te erkennen dat het slavenvolk een eigen God had, Die zij zoals ieder volk zouden mogen dienen en Die recht had op Zijn eigen volk. Daarom herhaalt Mozes zijn verzoek aan Farao (Ex. 5:1) in Ex. 5:3 met de toevoeging: “opdat Hij ons niet overkome/zal treffen met de pestziekte of met het zwaard.” Farao zal toch wel weten dat men moet vrezen voor de toorn van de goden? Mozes sluit in opdracht van de HEERE dus gewoon aan bij het godsdienstig besef uit die tijd.

Het is een eerste vraag van een hele serie verzoeken die het hart van Farao zouden bereiken, echter zonder hem te vermurwen, zoals God al had gezegd. Calvijn stelt m.i. terecht dat God door geen enkele noodzaak verplicht was Zijn plan voor deze tiran bloot te leggen. Ten onrechte beweren sommigen dat de schijn van leugen in Mozes’ woorden opgesloten zat. Voor Zijn volk wil God niets verbergen, maar -wat Hij naar recht kon- voor de tiran verborg Hij wat Hij uiteindelijk zou doen. Aldus Calvijn.

Ds. H. D. Rietveld

Lees meer artikelen over:

exodusfaraouittocht
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. D. Rietveld

  • Geboortedatum:
    06-11-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nijkerk
  • Status:
    Actief
106 artikelen
Ds. H. D. Rietveld

Bijzonderheden:

emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben christelijk en mijn vraag is of plastisch chirurgie mag? Want ik heb namelijk grote ogen waardoor ik veel ooglid heb. Mensen kijken me daarbij raar aan en veel mensen vinden het eng.
4 reacties
23-07-2012
Ik zit voor mijn gevoel met een heel groot probleem waar ik niet goed raad mee weet. Ik weet ook niet goed waar ik heen moet voor hulp. Al jaren lang heb ik last van masochistische gevoelens, waarbij ...
5 reacties
23-07-2011
Toen de drie mannen uit het oosten naar de geboren Koning informeerden, schrok Herodes geweldig en informeerde bij de wetgeleerden waar deze Koning, de Messias, geboren zou worden (Mattheüs 2). Deze...
Geen reacties
23-07-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering