Dominee voor trouwdienst

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

13-06-2013, 13:35

Vraag

Ik hoop volgend jaar met mijn vriendin te gaan trouwen. Nu kom ik uit de Ger. Gem en zij uit de PKN. Wij willen ons na ons huwelijk aansluiten bij de HHK. Mogen wij ons ook laten trouwen door haar dominee (van de PKN) of moet dat door de dominee van de HHK?


Antwoord

Traditioneel getrouw wordt het kerkelijk huwelijk bevestigd door de dominee van het meisje. In de praktijk loopt dat allemaal niet even soepel. Fijn dat jullie van plan zijn om kerkelijk meelevend het huwelijk in te gaan. Dat kan helaas niet meer van al onze jongeren uit onze gezindte gezegd worden.

Om op je vraag terug te komen, is het antwoord van belang wat de verhouding is met de dominee waar je kerkelijk toe behoort. We hebben soms hele goede banden met jongeren en stellen het op prijs, wanneer ze na het trouwen overgaan naar een andere kerk, om hun huwelijk te mogen bevestigen. Tenminste zo heb ik het zelf altijd ervaren en ervaar dat nog zo in een klein gemeente die ik mag dienen in het Noorden des lands. Wanneer je beiden geen band ervaart met je dominee, kan ik me voorstellen dat je getrouwd wilt worden door de dominee van de nieuwe gemeente waartoe je gaat behoren.

Jullie predikant zal het zeer op prijs stellen als je hem dit mededeelt en dat hij dit niet pas te weten komt bij ontvangst van de trouwkaart. Geldt natuurlijk voor beide kerkelijke gemeenten waartoe je tot dan toe behoort.

Een gezegende voorbereiding toegewenst op het mooie, zij het geknakte paradijsbloem: het huwelijk. Hartelijk gegroet van een bevoorrechte dominee, die meer dan een halve eeuw mag ondervinden dat het bloemetje niet is doorgesneden. Dankzij Gods sparende goedheid.

Ds. J. D. Heikamp

Tags in dit artikel:

trouwdienst
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Op mijn school is het niet toegestaan voor jongens om lang haar te hebben, omdat dit in strijd zou zijn met de Bijbel. Wat is hier voor of tegen te zeggen? Volgens mij hadden Simson en Johannes ook la...
Geen reacties
13-06-2007
Ik heb sinds negen maanden een relatie met een jongen van 19. Hij wil niks meer van God weten omdat hij vindt dat God hem in de steek liet toen hij God nodig had. Ik heb al geprobeerd hem uit te legge...
Geen reacties
13-06-2007
Ik ben 20 jaar en heb maar twee keer een zaadlozing gehad (toen ik 16 was). Als ik mijzelf bevredig komt er niks uit. Ik heb vier jaar verkering en ga binnenkort trouwen. We willen allebei kinderen. H...
Geen reacties
13-06-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering