/ Vragenformulier

Stel hier je vraag

/ Dossiers

Alle verschenen antwoorden over:


Naar overzicht dossiers...

 

Vaste plaatsen in kerk

Vraag:

Ik zou een keer een dienst in een Ger. Gem. of Ger. Gem. in Ned. mee willen maken. Ik heb me laten vertellen dat je niet zomaar bij zo'n kerk naar binnen kunt, omdat iedereen daar vaste plaatsen heeft. In de eerste plaats vraag ik me af waarom er vaste plaatsen zijn? Dit komt op mij niet gastvrij over. Ook hoorde ik dat je pas mag gaan zitten als er een lampje gaat branden. Dan lijkt het me redelijk opvallend als je dan binnenkomt. Zal iedereen me niet aankijken dan? Ik ben benieuwd hoe dit doorgaans werkt en hoe ik dit kan aanpakken.


Antwoord:

Welkom in onze gemeente. De kerk van de Geref. Gemeente in Berkenwoude staat op de hoek van de Prins Bernhardstraat/Prinses Beatrixstraat; aanvangstijden op zondag: 10. 00 uur en 19.00 uur. Als je de kerk binnenkomt zal de koster je welkom heten. Vraag of de plaatsen vrij zijn of hij wijst je een plaats en vraagt of je een Bijbel wilt gebruiken; hij zal ook vragen of je je mobiel niet vergeet aan te zetten na de dienst ;-) Er worden twee/drie collecten gehouden vóórdat de preek begint. Zo gaat het in onze gemeente.

Als je ergens komt vraag dan aan de koster of er een plaats is voor je. Hij zal zeggen dat je hartelijk welkom bent en zal je een plaats wijzen. Mogelijk zegt hij: "Wacht nog even. Over enkele minuten gaat het lampje (met groen licht) aan." De toon maakt de muziek! Weigeren is er niet bij! Welkom.

Ik weet dat in sommige gemeenten de bezoekers vaste plaatsen hebben. Dat is niet zo gastvrij. Voor gasten moet je goed zijn! Ik geef je op een briefje dat het allemaal overtrokken is. De intentie is: Kom en ga met ons! Want de Heere nodigt je: Kom naar Mij! Zoek en leef! Hij is niet karig: Wend je tot Mij alle gij einden van de aarde, want Ik ben God en niemand meer! Zou je zo’n verzoek uit de weg gaan? Het is welmenend! Dan is een zitplaats een grote genade!

Drs. I. A. Kole

 
drs. I. A. Kole
Geboortedatum:05-07-1940
Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeente
Woon-/Standplaats:Berkenwoude
Bijzonderheden:
Status:Actief
Datum publicatie:15-02-`13 | 12:05 uur
,Reacties (12)

Daniel | vrijdag 15 februari 2013 12:53
Mooi antwoord van Drs. I.A. Kole .

De vraag doet me denken aan een vraag van een poosje geleden 'Wachten op lampje' .
Wij hadden vroeger vaste (betaalde) plaatsen, mijn moeder werd boos als er soms, heel soms, andere mensen op onze plaatsen zaten. Boos worden in de kerk, ik vond dat toen al zo vreemd.
Ik ben het dus helemaal eens met dhr Kole.
Sun87 | vrijdag 15 februari 2013 14:35
Prachtig antwoord van de dominee. Je bent altijd welkom in de kerk. De meeste mensen zijn nog vriendelijk ook (zoals de meeste mensen in de wereld).
mieptruus | vrijdag 15 februari 2013 23:26
Wat is de boodschap van vaste plaatsen aan de gast?
Even wachten tot het lampje brand, want de vaste plaats kerk bezoekers hebben meer recht om deze dienst bij te wonen.
Ik heb het sterker gezien bij een vast plaats gemeente lid die pas kwam toen het lampje al brandde.
Er was een meneer uit de PKN die zijn plaats innam. Het gemeente lid met vast plaats was geagiteerd en zei tegen de bezoeker( er was dopen) dat dat zijn plaats was.
Spatie | zaterdag 16 februari 2013 09:36
Vaste plaatsen zijn een vaste bron van inkomsten. Er wordt namelijk huur betaald voor deze plaatsen.
Jaren geleden waren wij te gast in een kerk in Rotterdam. Aangezien de kerk lang niet vol zat, gingen wij (3 personen) gewoon zitten in een lege bank voordat het lampje brandde. Even later stond er een vertoornde vrouw (met man en dochter) naast ons en gebood ons weg te gaan uit deze bank. Wij gingen een paar banken naar voren. Nadat mijn verontwaardiging weer een beetje gezakt was, keek ik achterom en zag ze midden in de bank (waar wel plaats was voor 8 personen) breed uit zitten.

p.s. in onze gemeente zijn ook vaste plaatsen :-(
MUS | zondag 17 februari 2013 17:03
Jakobus 2 spreekt hierover duidelijke taal: geen onderscheid in de gemeente van Jezus Christus!
Mijn broeders, hebt niet het geloof van onzen Heere Jezus Christus, den Heere der heerlijkheid, met aanneming des persoons. Want zo in uw vergadering kwam een man met een gouden ring aan den vinger, in een sierlijke kleding, en er kwam ook een arm man in met een slechte kleding; En gij zoudt aanzien dengene, die de sierlijke kleding draagt, en tot hem zeggen: Zit gij hier op een eerlijke plaats; en zoudt zeggen tot den arme: Sta gij daar; of: Zit hier onder mijn voetbank; Hebt gij dan niet in uzelven een onderscheid gemaakt, en zijt rechters geworden van kwade overleggingen? (Jakobus 2:1-4)
Om van 'herenbanken' of 'voorgestoelte' en 'vooraanzittingen' maar niet te spreken...
roosje90 | maandag 18 februari 2013 21:32
Ik snap je vraag heel goed. Ik ben zelf lid van de Ger. gem in Ned en kom hier zelf oorspronkelijk niet vandaan. Ik moest eerst ook wennen aan het idee dat er vaste plaatsen waren. D
roosje90 | maandag 18 februari 2013 21:40
Ik ben zelf lid van de Ger. gem in Ned maar kom hier zelf niet oorspronkelijk vandaan. In het begin moest ik wennen aan het idee van een vaste plaats. Ik dacht aan vroeger en aan hoe alleen rijke mensen de beste plaatsen konden kopen. Ik ben er nu zeker van dat dit nooit de bedoeling is van de ger. gem. in ned om dit naar andere mensen toe uit te stralen. Natuurlijk ben je welkom in zulke gemeentes!

Als het groene lampje brand mag je of zelf een plek zoeken of de koster loopt naar je toe om een plek te wijzen. Bij ons in de kerk wordt er ook nog gevraagd of je voor aan of achter aan wil zitten. De reden dat er geld wordt betaald voor de zitplaatsen is een "bijdrage" aan de kerk en heeft dus niets te maken met het feit dat mensen die lid zijn of weekelijks in de kerk komen beter zijn dan niet leden of bezoekers. Ik vind het zeer betreurend om te lezen dat dit zo ervaren wordt. Soms heb ik het idee dat mensen overal wat achter zoeken...

Lieve vragensteller, laat je alsjeblieft niet belemmeren door het idee van "vaste plaatsen". Ook jij bent van harte welkom en de koster zal je een plek aanwijzen in de kerk. Ik hoop dat dit je niet zal belemmeren om ook daadwerkelijk de kerkdienst te gaan bezoeken. Ik zou zeggen: Probeer het eens en vorm dan je mening.
jsml | maandag 18 februari 2013 23:35
Wordt er hier nu aangeraden om te shoppen??????? ;-)
dkw | dinsdag 19 februari 2013 08:38
Het zou zo moeten zijn dat de gemeenteleden, ouderlingen en dominee's voor kerktijd met z'n allen de straat opgaan, de cafe's en bioscopen in om mensen te vragen in de kerk te komen, ze de voorste, belangrijkste plaatsen te geven, de eigen gemeenteleden nemen dan wel een mindere plaats in, ergens in een vensterbank ofzo...

Zie de praktijk, helaas zo vaak het tegenovergestelde...
PrivateHenkie | dinsdag 19 februari 2013 11:19
Inmiddels is in de meeste Gereformeerde Gemeentes het al afgeschaft. Er zijn er inderdaad nog een aantal waar het wel het geval is. Maar zoals, dhr Kole al zegt; het is de toon die de muziek maakt. Helder antwoord; zo herken ik het in onze gemeente ook.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren. De redactie heeft deze mogelijkheid afgesloten en/of de termijn om een reactie te plaatsen is verstreken (1 maand na publicatie).

 

/ Zoeken...

Het archief van de vragenrubriek bevat ruim 13.000 antwoorden van onze deskundigen. Zoeken kan op panellid, rubriek, datum of trefwoord. Bekijk ook de Veel Gestelde Vragen hieronder.

Zoeken op panelleden

Zoeken op rubriek

Zoeken op datum

van: tot:

Zoeken op woord(en)


/ Panelleden op Twitter

Like ons op Facebook - het beste van Refoweb in je tijdlijn

Powered By EXEIdeas