Hielprik

drs. N. Wolswinkel / 1 reactie

13-04-2012, 11:00

Vraag

Wij verwachten ons eerste kindje en moeten nadenken over een aantal vragen m.b.t. de hielprik. Zo moeten we beslissen of we ook willen weten of ons kindje drager is van bepaalde ziektes en ook of we een druppel bloed ter beschikking willen stellen van wetenschappelijk onderzoek. Onze vraag is: hoe wordt hierover gedacht en wat zijn medisch/ethische argumenten om dit wel/niet te doen?


Antwoord

De hielprik is bedoeld om zeldzame ziekten vroeg op te sporen, zodat ook vroeg met behandeling kan worden begonnen. Het gaat vaak om stofwisselingsziekten. Wanneer de klachten zichtbaar worden is iemand vaak al wat ouder geworden en is kostbare behandeltijd verloren gegaan. De druppel voor wetenschappelijk onderzoek zal bedoeld zijn om nieuwe testen te ontwikkelen, al weet ik dat niet precies. Ik kan geen overtuigende argumenten bedenken om er niet aan mee te doen. Ik ken ook geen voorbeelden dat iemand er om principiële redenen er niet aan mee heeft gedaan.

Drs. N. Wolswinkel

Lees meer artikelen over:

hielprik
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Hanna
14-04-2012 / 14:54
Ik zou niet weten wat je zou moeten tegenhouden om het te doen?
Je doet toch ook mee met borstonderzoek e.d?

Terug in de tijd

Ik kan heel erg lastig een tampon eruit krijgen. Erin gaat prima, alleen eruit doet best heel zeer, vooral het laatste stukje als hij door de opening moet. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
1 reactie
13-04-2011
Ik ben gescheiden. Ben lid van Chr. Geref. Kerk. Ben gescheiden op grond van geestelijk overspel. Is er dan onderscheid in overspel?
Geen reacties
13-04-2005
In de eindtijd zullen er naar mijn idee mensen plots verdwijnen (opgenomen worden). Waarom worden sommige christenen daardoor dus voor de grote verdrukking bewaard en anderen blijkbaar niet. Hoe ‘sele...
Geen reacties
13-04-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering