Jakob worstelt met een Man

Ds. C. Harinck / Geen reacties

14-02-2012, 17:08

Vraag

Donderdag las ik na het eten in ons bijbels dagboek "Hoort Zijn stem" het stukje van die dag: 9 februari, over Genesis 32:21-32. Jakob worstelt met een Man. Na het lezen, vroeg mijn zoon naar de betekenis/reden van het worstelen en van het aanraken van zijn heupgewricht. Tja, met het dagboekstukje kwamen we eigenlijk niet zoveel verder. De kanttekeningen van de Statenvertaling erbij gepakt. Toen kwamen wij er nog niet goed uit. Wellicht kunt u ons verder helpen? Bij voorbaat hartelijk dank.


Antwoord

Ik ben niet in het bezit van het dagboek "Hoort Zijn stem". Daarom kan ik niet nagaan wat daar over het worstelen van Jakob met de Engel des Heeren wordt gezegd. Er is al heel veel over gefantaseerd en ook zijn er allerlei bijzondere geestelijke zaken aan ontleend.

Ik denk dat je moet beginnen, zoals altijd als je de Bijbel wilt verstaan, met de letterlijke feiten en gebeurtenissen te verstaan. We lezen dan toen Jakob alleen was overgebleven en hij de Heere in het gebed zocht, want Ezau was in aantocht, dat een man met hem worstelde. Er staat gewoon "een man." Het was dus echt een mens en wel een man. Later blijkt dit de Engel des Heeren te zijn. Dat is de ongeschapen Engel, de Zoon van God. Over deze Engels des Heeren gaat het dikwijls in het Oude Testament. Hij verscheen in mensengestalte aan Abraham, Mozes, de ouders van Simson, enz. De Zoon van God worstelde dus met Jakob in de gestalte van een man. Hij moet dus een menselijk lichaam hebben aangenomen. Hoewel alleen maar voor dit moment. Om het daarna weer af te leggen.

We noemden dit epifaniën, verschijningen in een echte gestalte van de Zoon van God. In de volheid des tijds zou Hij mens worden uit de maagd Maria om dit lichaam nooit meer af te leggen.

De worsteling tussen Jakob en de Engel des Heeren ging over de eerstgeboorte. Had Jakob wel recht om de eerstgeborene, de drager van de Messiasbelofte te zijn? Hij had die zegen toch gestolen? Het gebed is een worsteling. Maar hier was het ook een lichamelijke worsteling. In die worsteling heeft Jakob de Engel des Heeren overwonnen met gebed en smeking. Hosea 12:5 zegt daarvan: "Hij weende en smeekte Hem."

Er is dus iets waar God het van verliest, namelijk van gebed en smeking.Dat is vooral de les uit deze worsteling. Ik wens u zo'n worsteling en zo'n gebedsoverwinning toe. 
 
Ds. C. Harinck

Tags in dit artikel:

eerstgeboorterechtJacob
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag aan een Ger. Gem.-dominee: In de Gereformeerde Gemeenten  proberen we met alle dingen heel schriftuurlijk om te gaan. Ook aan de Drie Formulieren van Enigheid en de De Dordtse Kerkord...
Geen reacties
14-02-2006
Mag je Psalm 22 vanuit jezelf lezen en zingen? Ik bedoel, er wordt veel gesproken in die Psalm met hoofdletters, zoals Ik en Mijn. Ik neem aan dat God daar spreekt? Maar de Psalm is geschreven door Da...
Geen reacties
14-02-2024
Ik ben een jongen van 22 jaar. Ik ben opgegroeid met het geloof, maar heb daar rond mijn 19e mee gebroken. Natuurlijk is het geloof nooit helemaal weg geweest, maar ik stopte met naar de kerk gaan, ba...
Geen reacties
14-02-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering