Dieren in de ark

Ds. J. Prins / Geen reacties

07-12-2011, 08:46

Vraag

Ik heb een vraag over Genesis 7. Bracht God de dieren in de ark of heeft Noach de taak van God gekregen om ze uit te zoeken en in de ark te brengen? Ik heb al verschillende vertalingen en tekstuitleggers erbij gebruikt, maar heb zelf het antwoord nog niet kunnen vinden. Deze vraag stel ik n.a.v. een preek.


Antwoord

Beste vraagsteller,

Op dit punt lijkt er wel een vraag te zijn… bracht de HEERE de dieren in de Ark of deed Noach dit op Gods bevel? In vers 2 staat dat Noach de dieren moet nemen en in vers 9 dat ze tot Noach kwamen. De meeste commentaren of tekstuitleggers omzeilen inderdaad dit punt (zoals vaker met wat ‘moeilijker’ gedeelten).

Voor mijzelf denk ik dat het antwoord als volgt is: De HEERE geeft Noach de opdracht om reine en onreine dieren in de Ark te brengen en ze daarin een plaats te geven en de HEERE zorgt Zelf voor de aanvoer van de dieren. Er staat namelijk in vers 2 niet, dat Noach erop uit moet gaan om de dieren te verzamelen. Er staat daar: "neem ze tot u", daar sluit vers 9 mooi op aan, de HEERE zorgt voor de toevoer van de dieren en Noach neemt ze tot zich en geeft ze hun plaats in de Ark. Johannes Calvijn geeft bovenstaande uitleg ook.

Dezelfde Hebreeuwse taalconstructie van vers 2: "neem tot u", wordt ook gebruikt in o.a. 1 Samuël 21:9. Daar gaat het over het zwaard van Goliath, dat David "tot zich kan nemen". Het is goed om dit te lezen, al gaat daar over een andere situatie. Dit is de leeshulp die ik je hierbij kan bieden, ik hoop dat je er wat aan hebt.

Van harte Gods zegen toegewenst, met een heel hartelijke groet,
Ds. J. Prins

Lees meer artikelen over:

arkNoach
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Prins

  • Geboortedatum:
    04-10-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Ederveen
  • Status:
    Inactief
45 artikelen
Ds. J. Prins

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ga mij steeds meer afvragen of wij wel geboren zijn met erfzonde en een verdorven wil, ook al heb ik dit heel mijn leven in de kerk gehoord (Ger. Gem.). Ik kom steeds meer tot de overtuiging dat wi...
21 reacties
07-12-2009
In de Catechismus staat dat wij onze oude natuur moeten doden. Dat staat nergens letterlijk in de Bijbel, wel dat wij de nieuwe mens moeten aandoen. Dat lijkt een vorm van inlegkunde. Klopt dat?
Geen reacties
07-12-2007
Ruim een jaar geleden kregen mijn vriend en ik een relatie. Op dat moment woonde ik nog in m'n ouderlijk huis. Nadat we een paar maanden verkering hadden ben ik op niet zo'n fijne manier uit huis gega...
Geen reacties
07-12-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering