Dopen met de Geest en met vuur

Ds. P. van de Voorde / Geen reacties

17-02-2011, 08:06

Vraag

In Mattheüs 3:11 zegt Johannes: “Ik doop u wel met water tot bekering; maar Die na mij komt, is sterker dan ik, Wiens schoenen ik niet waardig ben Hem na te dragen; Die zal u met den Heiligen Geest en met vuur dopen”. Doopte Johannes dan niet met de Heilige Geest? En wat wordt bedoeld met: Jezus doopt met de Heilige Geest en met vuur?


Antwoord

Beste vragensteller,

Johannes doopte met het water tot bekering. Met dat de mensen zich door Johannes lieten dopen, beleden zij hun zonden en stelden zijn hun vertrouwen op de beloften van vergeving. Het betekende tegelijk ook bekering; het maken van een nieuw begin in een leven met God. Zij deden dit met het oog op de komst van de Messias. Johannes kondigde deze komst met alle ernst aan. Je moet dan bedenken dat die komst voor Johannes en de joden samenviel met het oordeel (Mal. 3:1-2; 4:1-6). Zij moesten dus hun leven in orde maken met God. De doop was hier een symbool van vergeving en een nieuw begin.

Nu zegt Johannes dat Jezus doopt met de Heilige Geest en met vuur. Dat slaat niet op de waterdoop, maar op de doop met of gave van de Geest. Vergelijk wat Johannes zegt in Joh.7:38-39! Die Geest zou uitgestort worden met de Pinksterdag. Die Geest wordt soms vergeleken met vuur; op de hoofden van de discipelen verscheen ook vuur toen de Geest werd uitgestort op de Pinksterdag.

Nu heeft vuur een vernietigende werking, maar ook een louterende of reinigende werking (Mal. 3:3). De toepassing is hier tweeërlei. De Geest reinigt de gelovige van zijn/haar zondige natuur, zoals zilver gelouterd wordt in het vuur. Voor de ongeloven betekent het de ondergang. Voor hen zal het vuur van het oordeel niet louterend, maar verwoestend zijn; zij gaan er in onder, omdat zij zich niet hebben verootmoedigd en bekeerd voor God.

Ik hoop dat dit antwoord verhelderend is voor je en dat je door het geloof Christus mag volgen. Hij is gekomen en belooft ons vergeving, eeuwig leven met God door de Geest. Wie in overgave aan Hem zijn of haar weg gaat, zal dat ook ervaren. Die hoeft niet te vrezen voor zijn tweede komst, integendeel. Dat wens ik je van harte toe.

Ds. P. van de Voorde

Tags in dit artikel:

doop met Heilige Geest
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. van de Voorde

  • Geboortedatum:
    18-08-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Wijngaarden
  • Status:
    Inactief
29 artikelen
Ds. P. van de Voorde

Bijzonderheden:

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een homoseksuele man die veel onrust in zijn leven heeft gehad, nadat ik gedwongen was uit de kast te komen. Het is alsof ik me achter mijn eigen doodskist verplaats. Ik leef, maar leef niet. E...
Geen reacties
17-02-2023
Binnenkort hopen mijn ouders 40 jaar getrouwd te zijn. Ze hebben al aangegeven dat wij die dag vrij moeten houden, zodat we feest kunnen vieren. Wat mij betreft vieren we geen feest. Voor mij valt er ...
10 reacties
17-02-2012
Ik heb last van humeurschommelingen. Als ik vrolijk ben dan knaagt er weer wat van binnen dat zegt: je mag niet vrolijk zijn, want je ben vol zonden en je doet elke dag God verdriet. Dan ga ik automat...
Geen reacties
17-02-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering