Puriteinen

Ds. W. Pieters / Geen reacties

02-05-2003, 00:00

Vraag

Kunt u eens wat meer vertellen over de Puriteinen? Welke Puriteinen kun je als belijdend lid van de Ger. Gem. zonder meer lezen? Ik krijg namelijk wel eens de indruk dat bijvoorbeeld de werken van Spurgeon niet op alle terreinen helemaal overeenkomen met de gereformeerde belijdenis. Of vergis ik me daarin? Kunt u er eens wat dieper op ingaan?


Antwoord

Een belangrijk boek over de Puriteinen is van W. van der Zwaag, "De Reformatie der Puriteinen". Ook ds. P. de Vries heeft er over geschreven in "De orde van het heil bij John Bunyan", hoofdstuk 1; en "Die mij heeft liefgehad", De betekenis van de gemeenschap met Christus in the theologie van John Owen (1616-1683), hoofdstuk 2.2.

Verder geef ik nog de volgende dingen door: "De puriteinen (16e en 17e eeuw) en hun nazaten hebben een enorme schat aan uitermate bijbelgetrouwe en gebalanceerde theologische literatuur nagelaten. Veel van deze werken zijn bijzonder pastoraal met een diepgang die we vandaag de dag nog maar zelden tegenkomen. Veel van wat toen, vaak in tijden van vervolging, geschreven is, is van een zo hoog gehalte, dat het in feite tijdloze literatuur is. Daarom is de benadering van veel boeken uit die tijd vaak zo verrassend actueel, dat het wel voor déze tijd geschreven lijkt.

Voor meer informatie over de George Whitefield Stichting, die zich richt op de Puriteinen en hun nazaten: rabezemer.gws@wxs.nl

Het unieke van de puriteinen is dat ze zo sterk op de Bijbel gefundeerd waren. In de theologie en in de praktijk, in de geloofsbeleving en in het kerkelijk leven zijn de puriteinen door en door bijbels. De Schrift was voor hen een levende werkelijkheid.

In bevindelijke kringen zijn Engelse en Schotse puriteinen als Bunyan, Boston, de Erskines en Rutherford al vanouds geliefd. De puriteinen zijn daarom zo belangrijk omdat ze wijzen op de consequenties die Gods Woord heeft, voor het leven van alledag. Ook klinkt in hun werken een bijbelse en warme spiritualiteit door. Puriteinen vertegenwoordigen een calvinistische traditie. Niet in de zin van een dode orthodoxie, maar van een ware en gevoelige vroomheid.

Het Bijbelse en het systematische aspect zijn bij de puriteinen altijd verenigd. Er is geen tegenstelling tussen iemand als Calvijn en iemand als de grootste der Puriteinen, Owen, iemand die een vorm van godzalige wetenschap tentoonspreidde, die we tegenwoordig zo nodig hebben.

Puriteinen hebben hun leer ontleend aan theologen van voorafgaande generaties, verstonden hun eigen tijd, zochten het goede van de kerken en hadden een grote liefde voor de Schriften. De puriteinen zijn in hun preekvorm en -methode gedateerd, maar zijn heel sterk in de analyseren van de zielen in de verschillende situaties. Zij zijn zielemeesters bij uitstek."

Ds. W. Pieters

Lees meer artikelen over:

oudvader
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. Pieters

  • Geboortedatum:
    27-06-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Elspeet
  • Status:
    Actief
259 artikelen
Ds. W. Pieters

Bijzonderheden:

website: dspieters.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Vreugdenhil. Ik ben onbekeerd. En ik worstel met de toe-eigening van het heil. Nu las ik in uw nieuwe boek “Zie, Ik kom haastig” dat er gradaties in heerlijkheid zijn en dat er verschillende g...
2 reacties
02-05-2017
Het thema overspel is hier al uitvoerig behandeld. Maar toch heb ik een aanvullende vraag. Ik heb een goed huwelijk, maar toch door eenzaamheid en jeugdtrauma's probeer ik emotionele steun te krijgen ...
2 reacties
02-05-2015
Vaak wordt verteld dat Jona drie dagen en nachten in de buik van de (wal)vis heeft gezeten en dan komt de bekende kritiek naar voren dat dat helemaal niet kan, waarbij anderen weer reageren met “bij...
Geen reacties
02-05-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering