Het verschil tussen de Ger. Gem. en de Oud Ger. Gem.

Ds. J. Kot / Geen reacties

14-04-2004, 00:00

Vraag

Wat is precies het verschil tussen de Ger. Gem. en de Oud Ger. Gem.? Ik kan niet geloven dat dominee Boone niet meeging in de fusie van 1907 om:

1. Het ambtsgewaad
2. De naam van het kerkgenootschap
3. De psalmberijming die de voorkeur zou krijgen.

Mijn vader zegt dat dominee Boone niet meeging omdat dominee G. H. Kersten geleerder was dan hij. En dat hij dan niet meer heb belangrijkst kon zijn. Ook dat kan ik niet geloven. Hoe kan een kind van God dat doen? Wat is dan wel de echte reden!?


Antwoord

Helaas moet ik je teleurstellen met het beantwoorden van de gestelde vragen. De bedoelde vereniging heeft voor mijn tijd plaats gehad, dus kan ik niet uit eigen waarneming spreken. Daarnaast is het een materie die toen nogal wat stof heeft doen opwaaien, omdat er toch op z'n minst wat twijfelachtige kanten aanzitten. Om dus een objectief antwoord te kunnen geven zou ik dat stuk geschiedenis weer opnieuw moeten bestuderen en daar ontbreekt me helaas de tijd voor.

Maar wellicht kan de vragensteller(ster) zelf wat naspeurwerk doen. Er is namenlijk een boekje "Leven en sterven van ds. Laurens Boone" dat gedeeltelijk door hemzelf geschreven is. Daarnaast staat er in het boek van ds. Golverdingen over het leven en werk van ds. G.H. Kersten ook wel bruikbare informatie en in het boek " 'k Zal gedenken" - 75 jaar Ger. Gemeenten, staat zelfs een door ds. Boone persoonlijk geschreven brief over deze zaak. Verder is er ook nog een boek van H. Natzijl e.a. - "Twee eeuwen kerkelijk leven", waarin over die periode ook het nodige beschreven staat. En wellicht is er in de serie van Hillen en Vermeulen ook nog wel wat te vinden.

Al met al is er dus lectuur genoeg voor de vraagsteller(ster) waaruit een antwoord op de vragen te halen is. Ik zou dan ook zeggen: Duik een goed gesorteerde bibliotheek in en “tolle lege”; neem en lees.

Veel succes en met heilbede.

Tags in dit artikel:

Gereformeerde Gemeenten (GerGem)
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Kot

  • Geboortedatum:
    14-01-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Status:
    Inactief
15 artikelen
Ds. J. Kot

Bijzonderheden:
Ds. J. Kot is op 06-04-2012 overleden.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Soms spoken er vele vragen door mijn hoofd. Ik mag weten dat God mijn leven leidt en Hij heeft mij doen omkeren van de zondige wereld waarin we leven. Wat eerst een genot was, is nu een strijd gewor...
4 reacties
14-04-2021
Ik heb erg veel narcistische neigingen. Het lijstje dat aangeeft of je wel of geen narcistische neigingen hebt, is bij mij positief. Oftewel, ik herken mij erin. Het komt waarschijnlijk doordat ik mij...
Geen reacties
14-04-2011
Ik sta samen met mijn vriend vlak voor het huwelijk. Dat is al over een paar weken. Nu worstel ik heel erg met de jurk die ik heb gekozen. Hij is heel degelijk. Daarmee bedoel ik dat hij niet bloot is...
8 reacties
14-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering