Verschillende meningen over Bijbel

Ds. P. Koeman / 1 reactie

10-11-2009, 16:30

Vraag

Als allerlei theologen verschillende meningen hebben, hoe kan ik dan als leek bepalen wat waarheid is? We kunnen wel zeggen dat we bij de Schrift moeten blijven, maar wat moet je doen als iedereen die weer anders interpreteert? En als theologen ook nog eens heel verschillend denken over het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel, wordt het helemaal moeilijk. Wat moet ik doen?


Antwoord

Dank voor uw vraag. Helaas is het zo, dat er ook in theologenland heel wat gaande is en meningen verschillen. Het komt aan op heel zorgvuldig luisteren en lezen. Welke theoloog wat ook maar zegt of schrijft, moet en kan getoetst worden aan het geheel van de Schriften. Niet voor niets leerde Christus: Onderzoekt de Schriften, want die zijn het die van Mij getuigen. Wordt Gods Woord nagesproken, of niet; gaat het om de verheerlijking van Hem; staat Christus en Zijn werk centraal; brengt het aangereikte door welke theoloog ook maar ons dichter bij de Heere? Dat zijn een aantal wezenlijke vragen.

 Daarbij mogen wij bidden -voortdurend- om de leiding en hulp van de Geest. Want de Heere Jezus belooft: Die zal u in alle waarheid en ook tot de volle waarheid leiden.

Wat het gezag en de betrouwbaarheid van de Schrift betreft, spreekt de Bijbel zich duidelijk uit. En dat geldt eveneens voor de belijdenis van de Kerk. God bedriegt ons niet. Wij mogen ons in alle eenvoud houden aan Zijn geopenbaarde Woord.Wie dat doet -en daarbij is het geloof van levensbelang- komt nooit bedrogen uit. Wel is het zaak en taak om bij het onderzoek Schrift met Schrift te vergelijken, want de Bijbel is zijn eigen uitlegger.

Gelukkig zijn wij niet overgeleverd aan allerlei interpretaties, maar mogen wij ons in alle eerbied en met vertrouwen houden aan wat van Godswege gemeld is. Dat levert meer zegen, vrede en rust op dan alle discussies. Theologen zouden er goed aan doen zich van hun verantwoordelijkheid tegenover God en naasten bewust te zijn. En bepaalde zaken/visies  gewoon net als bij het eten in de keuken te laten en het evangelie loyaal en royaal op te dienen. Dat smaakt naar meer en wijdt ons in in de harts- en heilgeheimen van God.

Gelukkig zijn er ook goede commentaren:lees die van Luther en van Calvijn met zijn Institutie, van ds C. den Boer, de commentaren onder redactie van prof. Van Bruggen, de beknopte dogmatiek van prof. Van Genderen en Velema; Gegrond geloof onder red.van dr. ir. Van de Graaf, boeken van Lloyd Jones, Packer, van prof. Floor e.a. Zulke boeken zijn behulpzaam om je mening te vormen en te scherpen en bedoelen de Schriften na te spreken.Wie - en dat is ook mijn eigen ondervinding- een nederig leerling van de Schriften mag worden en blijven, wordt wijsgemaakt tot zaligheid.

Uw Woord is een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad en klaart inderdaad op!
 
Met hartelijke groet,
Ds. P. Koeman

Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. Koeman

  • Geboortedatum:
    16-04-1941
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Inactief
77 artikelen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Alphonsus
12-11-2009 / 14:37
Wat ik als antwoord lees op de gestelde vraag zou toch de eerste opmerking moeten zijn in het eerste college theologie op de Hogeschool.

Theologen zouden zich dat DUS als eersten moeten realiseren.
Blijft de vraag: waarom dan toch die verschillende interpretaties??

Terug in de tijd

Ik ben verliefd op een jongen die drie of vier jaar ouder is dan mij. Hij doet de opleiding: Bijbelschool. Ook zit ik bij hem op JV. Mag ik laten merken dat ik iets voor hem voel, of moet ik afwachten...
Geen reacties
10-11-2003
Mijn verhaal: ik heb al twee keer verkering gehad waarbij de eerste niet echt zo serieus was. De tweede was wel serieus, alleen dat meisje was nogal erg depressief en dat gaf heel veel spanning. We ko...
Geen reacties
10-11-2003
Sinds twee maanden heb ik contact met een jongen, het klikt goed. Nu vertelde hij mij vorige week dat hij een relatie van negen jaar achter de rug heeft, waarvan hij vier jaar getrouwd is geweest. Hij...
1 reactie
10-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering