Angst na stuitligging

E. (Betsy) Westeneng / Geen reacties

17-06-2009, 14:06

Vraag

Na de geboorte van ons eerste kindje d.m.v. een spoedsectio (i.v.m. stuitligging) ben ik angstig geworden voor een mogelijke tweede zwangerschap/bevalling. Hoewel ik een fijne zwangerschap heb gehad en een sectio zonder complicaties raak ik overstuur bij het vooruitzicht mogelijk weer een sectio te moeten ondergaan. Toch begint het verlangen naar een tweede kindje te komen, vooral bij mijn man. Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Een reden voor dankbaarheid dat het bij de geboorte van jullie eerste kindje goed is gegaan! Fijn, dat accuraat is ingegrepen, kennelijk was dat op een gegeven moment beslist nodig. Ik vind het begrijpelijk dat je angstig bent geworden voor een mogelijke tweede zwangerschap/bevalling. Je hebt ervaren dat op een onverwacht moment de situatie snel anders kan worden. Als je een dergelijke situatie meemaakt betekent dat, dat je op zo’n moment de controle even helemaal kwijt bent en dat juist in een periode waarin je het spannend vindt hoe de situatie zich zal ontwikkelen (een bevalling is niet iets, wat je maar even doet). Dan heb je extra sterke behoefte om te kunnen overzien hoe het gaat en dat is nou juist wat je even kwijt was op het moment, dat de arts een spoedsectio indiceerde! Zo iets raakt je diep en je gevoel van beheersing van de situatie wordt volledig onderuit gehaald. Kortom: heel begrijpelijk je angst!

Wat kun je er aan doen? Je zou het gebeurde destijds nog eens goed kunnen doorspreken met je man, de verloskundige en/of de gynaecoloog, die je toen begeleidde. Het herkennen (en erkennen voor jezelf van de impact) van de situatie en de gevoelens op het moment, waarop alles ineens "op z’n kop stond", kan je -stukje bij beetje- helpen om weer grip/vertrouwen te voelen voor een eventuele nieuwe zwangerschap. Mocht dit niet voldoende helpen, dan raad ik je aan hiervoor hulp te vragen bij een GGZ-instelling. Er zijn mogelijkheden om d.m.v. cognitieve gedragstherapie of EMDR een ervaren trauma te behandelen.

Betsy Westeneng, psychotherapeute en seksuologe NVVS, werkzaam bij Eleos
 

E. (Betsy) Westeneng

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Zeist
  • Status:
    Inactief
  • Bijzonderheden:

    Psychotherapeute/relatietherapeute/seksuologe (eigen praktijk)

    Mw. Westeneng is op 1 juni 2023 overleden.

Tags in dit artikel:

psychologie
Geen reacties

Terug in de tijd

In mijn gemeente worden de werkelijke gevolgen van het niet tot bekering komen niet zo genoemd. Doordat ik via de middelen van de kerktelefoon naar een kerk van een andere denominatie ben gaan luister...
Geen reacties
17-06-2017
Sinds een half jaar heb ik een lieve vriend. Ik ben heel blij met hem en hij met mij. Echter, ik loop ook erg tegen een probleem aan waar ik niets van begrijp. Soms als we samen zijn en we worden wat ...
5 reacties
17-06-2011
Pas hoorde ik dat het huis dat Ezechiel te zien kreeg in een visioen en beschreven staat in hfst 40 t/m 46 de derde tempel is. Waar baseert men dat op?
Geen reacties
17-06-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering