Zaken in preek zonder bijbelse grond

Ds. C. Harinck / Geen reacties

07-02-2009, 00:00

Vraag

Graag zou ik een brandende vraag stellen aan ds. C. Harinck. Ik heb met veel genoegen een aantal boeken van uw hand gelezen, waaronder het boek over de toeleidende weg. Nu is het zo dat ik zelf in een kerk zit waar zaken gepreekt worden die volgens uw boek geen bijbelse gronden hebben. Dat leidt dan vaak tot moeiten, vragen, spanningen, frustraties, grote twijfels en soms zelfs grote aversie aan mijn kant. Het is gelukkig vaak ook anders, maar er zijn momenten dat ik dingen hoor die ik niet terug kan lezen in de Schrift en dan heb ik een slechte zondag. Dan moet ik zaken beleven die geen grond in de Schrift hebben. Zaken worden vergeestelijkt en lijken het product van een rijke verbeelding.

Ik heb wel eens nagedacht om een ander kerkverband te zoeken, maar ik weet niet of dit Gods wil is en mijn vrouw zal sowieso niet meegaan in dit geval. Kunt u mij misschien advies geven hoe ik om kan gaan met deze situatie? Kan ik soms op een andere manier luisteren? Op dit moment bezoek ik soms ook diensten van de HHK voor het evenwicht.


Antwoord

Ik kan je vraag wel begrijpen, maar vind het wat moeilijk om hierop via deze website antwoord te geven. Ik zou de situatie moeten kennen. Ik zou de prediking moeten beluisteren. Dan pas zou ik kunnen oordelen of hier van de Schrift wordt afgeweken.
 
Met alle goede bedoelingen, om bijvoorbeeld de oppervlakkigheid te bestrijden, laat men de bijbelse personen soms inderdaad dingen beleven die helemaal niet in de Schrift terug te vinden zijn. Je zou hierover een gesprek moeten kunnen hebben met de predikant of de ouderlingen.

Ik weet niet of u een gezin hebt, maar denk vooral om je gezin. Wees in gesprek met hen toch positief om het goede in de preek aan te wijzen. Probeer ook zelf wat onbevoorooreeeld te luisteren.

Ds. C. Harinck

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In Jacobus 1:28 staat dat je godsdienst ijdel is als je blijft zondigen, roddelen, enzo. Maar wij zijn toch zondaren en bemerken toch telkens dat wij elke dag weer zonden doen, dus ook wel eens roddel...
Geen reacties
07-02-2022
Is er een Catechismus voor kinderen? Het is voor thuisgebruik. Elke week een vraag leren. De kinderen zijn 3 en 5. Graag een antwoord van iemand uit de Gereformeerde Gemeenten.
9 reacties
07-02-2023
Hoe kan ik het Evangelie aannemen, Jezus aannemen, als ik het niet begrijp? Jezus voor mij gestorven terwijl ik nog niet eens bestond. Voor mijn zonden gestorven terwijl ik elke dag nog steeds zondig....
Geen reacties
07-02-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering