/ Vragenformulier

Stel hier je vraag

/ Dossiers

Alle verschenen antwoorden over:


Naar overzicht dossiers...

 

(...) Je mag niet opnieuw gedoopt worden, maar...

Vraag:

Beste ds. C. J. Droger. Een vraag n.a.v. uw laatste antwoord over het geplaatst worden in een kerk en het overgaan naar een andere kerk. U zegt dat als je bijvoorbeeld naar een Ger. Gem. zou gaan, je opnieuw belijdenis moet afleggen als je dit in een andere kerk al hebt gedaan. Hoe zit dat? Je mag niet opnieuw gedoopt worden, maar belijdenis overdoen is wel toegestaan? Als je belijdenis doet neem je toch de taak die je ouders hadden bij het dopen eigenlijk over en accepteer je de doop? Waarom zou je nog een keer belijdenis moeten doen? Is de belijdenis in een andere gemeente niet juist?


Antwoord:

Beste vraagsteller,
 
Het is inderdaad zo, dat als je belijdenis deed in een ander kerkverband en je gaat over naar een Geref. Gemeente, je opnieuw belijdenis moet afleggen. Dat gebeurt dan voor de kerkenraad, of soms thuis ten overstaan van twee ouderlingen. Je moet dan instemmen met de leer van de Geref. Gemeenten en daarmee een streep zetten door de leer die je eerder beleden hebt. Ik zou er zelf heel veel moeite mee hebben om dit doen. Zeker als je kijkt naar de belijdenisvragen die je hebt beantwoord.

Even overgebracht op mijn situatie: ooit heb ik uitgesproken dat ik van harte “amen” zeg op de leer van de drie verbonden. Dat doe ik trouwens nog steeds! Als ik zou overgaan naar de Geref. Gemeenten, zou ik moeten belijden dat die leer onjuist is (en ik dus een onjuiste belijdenis heb afgelegd) en dat de tweeverbondenleer de Bijbelse leer is. Dat is nogal wat. Omdat ik dit weet, gaf ik het advies dat je in m'n vorige antwoord aantreft.
 
Opnieuw belijdenis doen is natuurlijk wel wat anders dan opnieuw gedoopt worden. De doop is een sacrament, het belijdenis doen niet. Toch voel ik met je mee als je een lijn trekt van het belijdenis doen naar de doop. Alles bij elkaar zou het voor mij onmogelijk maken om opnieuw belijdenis te doen. Je verbreekt, hoe je het ook wendt of keert, toch de eed die je eerder plechtig voor Gods aangezicht hebt afgelegd. En je spreekt een andere uit. Dat kan inderdaad eigenlijk niet.
 
Met hartelijke groeten!
Ds. C.J. Droger

 
Ds. C.J. Droger
Geboortedatum:10-01-1963
Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
Woon-/Standplaats:Vlaardingen
Bijzonderheden:
Status:Actief
Datum publicatie:28-11-`08 | 00:00 uur
,Reacties (0)

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren. De redactie heeft deze mogelijkheid afgesloten en/of de termijn om een reactie te plaatsen is verstreken (1 maand na publicatie).

 

/ Zoeken...

Het archief van de vragenrubriek bevat ruim 13.000 antwoorden van onze deskundigen. Zoeken kan op panellid, rubriek, datum of trefwoord. Bekijk ook de Veel Gestelde Vragen hieronder.

Zoeken op panelleden

Zoeken op rubriek

Zoeken op datum

van: tot:

Zoeken op woord(en)


/ Panelleden op Twitter

Like ons op Facebook - het beste van Refoweb in je tijdlijn

Powered By EXEIdeas