Tekort aan affectie (2)

Ds. M.W. Muilwijk / Geen reacties

10-09-2008, 00:00

Vraag

Aan de heer Muilwijk. Hartelijke dank voor uw enorm leerzame antwoord. Mag ik daarover nog een vraag stellen? Kunt u uitleggen in eenvoudige en praktische taal hoe en wat u bedoelt met: “Het kan zijn dat je de gevolgen daarvan dagelijks merkt in je leven. Dat er blokkades zijn van angst of boosheid of schuldgevoel. Het kan zijn dat je allerlei patronen ontwikkeld hebt om die gevoelens te compenseren.” Kunt u hier misschien nog een voorbeeld van geven, zodat het wat inzichtelijk wordt en praktisch?


Antwoord

Beste vragensteller,

Allereerst mijn excuses dat het antwoord lang op zich heeft laten wachten. Ik heb echter opnieuw mede mijn collega ingeschakeld. Zij zegt het volgende:

“Om een voorbeeld te geven: als je als kind weinig bevestiging gehad hebt van je ouders, kan het zijn dat je dat blijft zoeken. Je wilt steeds maar horen dat je het goed doet. Dus je bent dat in je jeugd te kort gekomen, en dat blijft een rol spelen in je leven. Het kan zijn dat je steeds probeert anderen te helpen. Want dan hoor je dat je zo'n fijn iemand bent. Maar het kan ook zijn, dat je jezelf helemaal terug trekt, omdat je denkt dat je het toch niet kan.

Ander voorbeeld: Je hebt als kind vaak op je kop gekregen omdat je bang was. "Wees een vent; een kind van mij doet dat niet." Maar ondertussen speelt die angst misschien nog steeds een rol in je leven. Je hoort je vader dan als het ware weer zeggen: je bent geen vent als je bang bent. Ik denk dat het heel belangrijk is om bij jezelf na te gaan, wat jou gevormd heeft. Niet om iets of iemand de schuld te geven. Maar om te begrijpen hoe je zo geworden bent en om te leren er mee om te gaan. Je bent nooit te oud om te leren. En het wonderlijke is: De Heere doorgrondt en kent ons. Voordat wij een woord gesproken hebben, weet Hij het al. Hij wil je ook helpen bij die zoektocht!”

Tot zover het antwoord. Ik hoop dat het je verder op weg helpt. Overigens wil ik ook zeggen dat ik absoluut geen specialist ben op dit gebied. Als je echt hulp wilt hebben, dan ben ik niet de aangewezen persoon. Daarom denk ik dat je jouw verdere vragen beter aan een echte specialist kunt stellen, zoals ook in mijn vorige antwoord is gezegd.

M. W. Muilwijk

Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.W. Muilwijk

  • Geboortedatum:
    23-12-1980
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Aalst
  • Status:
    Actief
143 artikelen
Ds. M.W. Muilwijk

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn zwager heeft een prostaatoperatie gehad en heeft sinds die tijd geen contrôle meer over zijn blaas. Hij krijgt steeds weer een nieuwe katheter en heeft nu vaak blaasontsteking. De dokter zegt dat...
Geen reacties
10-09-2010
Mijn man en ik proberen al ruim anderhalf jaar om zwanger te worden (om het zo maar even uit te drukken). We zijn allebei jong en gezond en hadden dus verwacht en gehoopt dat ik eerder in verwachting ...
1 reactie
10-09-2013
Kan ik een vraag aan dominee Pieters stellen? Het gaat over het lijden en sterven van de Heere Jezus Christus. Dit is geen theoretische vraag. Ik denk er veel over na. Het ootmoedig overdenken, het me...
1 reactie
10-09-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering