Twijfelen aan je bekering

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

05-02-2005, 00:00

Vraag

Als je twijfelt aan je bekering wat kun je dan nog doen? Persoonlijk ken ik wel de vreugde, rust en vrede die alle verstand te boven gaat. Ik wil niet medelijwekkend overkomen, maar ik heb het gevoel alsof ik nog steeds iets mis. Hierdoor ben ik gaan twijfelen aan mijn bekering. Ik bid iedere avond voor bekering, want het is en blijft een proces je hele leven lang.


Antwoord

Iemand antwoorden op een vraag waarbij de persoon en zijn weg tot God onbekend is heeft het gevaar van misverstand. Dat wordt nog sterker als het woord bekering valt. Wat je er precies onder verstaat blijkt gedeeltelijk uit de omschrijving vreugde, rust en vrede die alle verstand te boven gaat. Maar hoe combineer ik dat met het gevoel alsof je nog steeds iets mist? Die combinatie vind ik moeilijk bijbels te plaatsen. Bedoelen we met bekering de persoonlijke overtuiging van schuld en genade door de Heilige Geest, dan gaat dat gepaard met vreugde in Christus, rust in Zijn volbrachte werk en vrede omdat Hij onveranderlijk en getrouw is.

Ik gebruik jouw woorden en voeg er iets aan toe wat uitdrukt dat alles kracht heeft en vast ligt BUITEN onszelf. Daarom kunnen wij nog wel of weer wankelen en zijn niet en nooit volmaakt. Dus: zelfvoldaanheid schenkt de Heilige Geest niet. Paulus jaagt ernaar of hij het ook grijpen mocht waartoe Hij ook van Christus gegrepen is (Fil. 3:12). Als het goed ligt valt niet eerst het woord twijfelen, maar hebben we het eerder over aanvechting, strijd en verlangen om meer de Heere te mogen volgen en dienen. Dat is een levenslang proces.

Hopelijk help ik je met deze reactie in gezond zelfonderzoek en een geestelijke wandel.

Ds. B. J. van Vreeswijk

Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Al een hele poos heb ik last van acne. Ik heb bij de huisarts verschillende zalven, lotions en antibiotica kuren geprobeerd. Dit heeft allemaal niets geholpen. Nu ben ik doorverwezen naar een dermatol...
5 reacties
05-02-2019
Aan ds. IJsselstein. Ik ben de vragensteller van 'Bemoeienis of straf van God'. Op uw advies heb ik contact gezocht om hier over te praten en heb daarna contact gezocht met de plaatselijke Gereformeer...
Geen reacties
05-02-2021
Waarom was het nodig dat Judas, Jezus verried? Er staat toch dat iedereen wist wie Jezus was? Dan hadden ze Hem toch ook wel zonder Judas kunnen oppakken?
Geen reacties
05-02-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering