Heiligenverering

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

17-09-2007, 00:00

Vraag

In mijn omgeving zijn veel katholieken en die vragen wat de protestanten tegen heiligenverering hebben. Kunt u mij bijbelcitaten geven waaruit blijkt dat heiligenverering niet is toestaan?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vragensteller,

Niet alle vragen zijn eenvoudig met een of meer bijbelteksten te beantwoorden. Het kenmerk van de uitleg van de Bijbel in overeenstemming met het gereformeerde belijden is dat we heel de Schrift in ons geloven een plaats geven.

Dan komt t.a.v. je vraag het verschil van visie met de Rooms-katholieke Kerk naar voren. Wij belijden dat door de zondeval een mens dood is (Efeze 2). Dat betekent dat in hem geen vonk aan goeds is overgebleven en dat een bekeerd mens alleen uit genade goede werken voortbrengt, niet als verdienste maar als vrucht. Je zou kunnen zeggen als mensen een vroom leven leiden en in die zin een voorbeeld zijn, dat je de heiligheid van God in hen ziet werken terwijl zij zelf zondaar blijven. God moet dan ook de eer ontvangen en niet een mens. Anders doe je God tekort.

Voor deze gedachten en daarbij passende bijbelteksten verwijs ik je naar de Heidelbergse Catechismus. Lees eens de zondagen 23, 24, 33, 44 en de daarbij vermelde verwijzingsteksten. Die maken niet een mens maar God groot.

Er ligt een fundamenteel verschil tussen de Heere en de mens na de zondeval: heilig tegenover onheilig waarbij de heiligsten slechts een beginsel hebben en zoals alle mensen afhankelijk zijn van de verdiensten van de Heere Jezus.

Hopelijk helpt je dit in je contacten.

Ds. B. J. van Vreeswijk

Ds. B.J. van Vreeswijk

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
  • Bijzonderheden:
    Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Tags in dit artikel:

heiligen
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik (vrouw 20 jaar) heb de laatste paar weken erg last van spontane krampen in mijn buik. Dit maakt mij erg ongerust. Het zit midden in mijn buik en het speelt ongeveer vijf keer per dag spontaan op. D...
Geen reacties
17-09-2009
Ik zit nu in een best heel moeilijke periode. Ik wil proberen om God weer te vinden door regelmatig de Bijbel te lezen. Maar ik ervaar enorm veel strijd om dit te doen. Allerlei gedachten komen in mij...
Geen reacties
17-09-2018
De geloofsdoop (als volwassene) lijkt het meest bijbels. Ik weet niet of ik hier wel voor wil kiezen, aangezien dat ik dan bang ben niet meer aan het Heilig Avondmaal te mogen (in PKN, GB). Klopt het ...
3 reacties
17-09-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering