Vernieuwde poplezing Jij daar!

Jij daar! / 21 reacties

12-04-2012, 08:57

LEERSUM – De perversiteit van Lady Gaga, dansen met de duivel, platvoerse en seksueel gerichte teksten uit Top40-muziek en de erotiek van Jan Smit en K3. Stichting Jijdaar uit Doorn wil jongeren van reformatorisch Nederland keihard confronteren met de muziek waar zij naar luisteren. De stichting presenteert DV zaterdag 14 april om 19.30 uur in het Ichthus College in Veenendaal de geheel vernieuwde confronterende lezing "Hinken op twee gedachten".


Een team van onder meer ervaringsdeskundigen op het gebied van popmuziek, technici op audiovisueel terrein en jongerenwerkers, is het afgelopen half jaar onder de bezielende leiding van ex-dj Koos de Jong bezig geweest met het samenstellen van een vernieuwde poplezing. In sneltreinvaart wordt de bezoeker meegenomen door de historie van de popmuziek, waarna de aandacht zich richt op diverse hedendaagse muziekuitingen. Populaire artiesten en hun songs worden er uitgelicht. Beeldmateriaal en Nederlandse ondertiteling leggen haarfijn de perversiteit van veel hedendaagse popmuziek bloot.

De nieuwe lezing vervangt de huidige, verouderde, versie, die anderhalf jaar lang op diverse plaatsen in het hele land is getoond. Voor veel jongeren was deze lezing het middel om te breken met popmuziek. Ook in de nieuwe presentatie zal Gods Woord en het evangelie van Jezus Christus norm en leidraad zijn. Het is immers zinloos als jongeren breken met de uitwassen van de moderne muziekcultuur, maar desondanks onbekeerd blijven. "Hinken op twee gedachten 2" bevat daarom geen vrijblijvende boodschap.

De titel van de lezing is ontleend aan de praktijk van veel christelijke jongeren. Zondags (tweemaal) naar de kerk en doordeweeks leven met de wereld, waaronder (soms verslavende) aandacht voor popmuziek. Op een indrukwekkende en pijnlijke wijze wordt deze halfslachtige houding praktisch vorm gegeven in de lezing op het moment dat psalmmuziek en popmuziek in elkaar overgaan. Doel daarvan is om jongeren te tonen dat een leven met Christus en het genieten van de zonde tegelijk niet mogelijk is.

De samenstellers van deze lezing achten de presentatie niet geschikt voor jongeren beneden de twaalf jaar.

Jij daar! op 12-04-2012, 08:57
21 reacties
karlo
12-04-2012 / 12:19
"op het moment dat psalmmuziek en popmuziek in elkaar overgaan" en "niet geschikt voor jongeren beneden de twaalf jaar".
De grote vraag voor mij is of het op deze manier mag en moet ?!
Daniel
12-04-2012 / 14:24
'Doel daarvan is om jongeren te tonen dat een leven met Christus en het genieten van de zonde tegelijk niet mogelijk is'.

Ik pingel al sinds mijn 8e jaar op een gitaar, momenteel heb ik een akoestische gitaar en een Fender Stratocaster, mijn oudste zonen oefenen nu ook op die gitaren.

Op vragen van vragenstellers moet ik reageren in lijn met het antwoord en mag niet tegenstrijdig zijn. Daar ben ik helemaal mee eens!
Maar dit is geen probleem van een vraagsteller.

Die poplezing, de vernieuwde nog wel, komt bij mij over als van de ene verslaving naar de andere gaan.
Eigenlijk is het ook genieten van de zonde, zo kom je in beeld en bent zo'n goed mens.
Profteren van de zonde en er is inderdaad ook andere muziek dan psalmmuziek.

Graag wil ik zelf bepalen wat door de beugel kan, daar heb ik niemand anders voor nodig.
De bijbel is wel mijn richtlijn voor het leven, maar ik kan niet tegen die hetze tegen alle muziek die anders is dan psalmmuziek, mogen de gezangen nog wel?
Omega
12-04-2012 / 14:59
@Daniel Je zult verbaasd zijn over wat allemaal mag ;-) Er wordt bovendien niet gezegd wat niet mag, maar gewezen op de gevaren van popmuziek. Dat is dus een totaal andere benadering. Bovendien geven de popmusici in woord en beeld antwoord op de vraag wat hun doel met deze muziek is.

@Karlo Wat geeft de Bijbel voor antwoord op jouw vraag?
Daniel
12-04-2012 / 15:58
@omega, er mag vast meer wat allemaal mag dan ik denk. Je mag ook op een kijkdaar avond waar een Ds. uit de bijbel vertelt, opkomen in een regenjas, zonnebril en een helm op. Dan denk ik aan Bassie en Adriaan, humor voor kleine kinderen en niet voor jong volwassenen.
Maar het mag wel.

Maar wat ik eigenlijk bedoel beste Omega, waarom steeds de popmuziek en niet alkohol, roken, drugs, porno, roddelen, kwaadspreken of zit dat allemaal in die verderfelijke popmuziek?

Toch moest ik glimlachen om jou:@Daniel Je zult verbaasd zijn over wat allemaal mag ;-)
Dat dan weer wel.
QuadCoreInside
12-04-2012 / 16:21
@Daniel: tegen alcohol, roken en drugs wordt ook door de overheid campagne gevoerd, en wordt door onze jongeren ook in meerdere of mindere mate afgekeurd maar in popmuziek zien veel jongeren geen kwaad en is ook breed geaccepteerd.

Het is natuurlijk niet zo dat er alleen tegen popmuziek wordt gewaarschuwd. Deze mensen van JijDaar doen dat wel, en andere mensen waarschuwen tegen andere gevaren. En je kunt er altijd voor kiezen om er niet heen te gaan natuurlijk.
Gerard
12-04-2012 / 16:33
@Daniel Ik denk dat om werkelijk een antwoord te krijgen je eens zo'n avond moet bezoeken. Tot dan blijft het een beetje bij tegen iets aan schoppen waar je denkt dat het over gaat en niet iets waar je je in verdiept hebt waar het het nu eigenlijk over gaat.

Nog even kort over wat mag of niet mag. Ik hoop dat je begrijpt dat het niet uitmaakt wat jij of ik of wie dan ook ergens van zeggen. Onze mening doet er echt niet toe als het slechts onze mening is.
Jij beschrijft vaak je beeld dat je van God hebt. Dat is leuk en aardig maar dat doet er eigenlijk niet zoveel niet toe. Wat er wel toe doet is wie God werkelijk is en hoe Hij zich heeft geopenbaard in de Bijbel. Als je op een dag voor God verschijnt zul je dan zeggen: "maar ik dacht dat U anders was"? Zal dan God niet zeggen: "Heb ik niet bekend gemaakt wie Ik ben en ben wat Ik wil in Mijn Woord? Heb ik niet gezegd van Jezus Christus: Dit is Mijn Zoon luister naar Hem?".
Ik lees je reakties op refoweb en proef je geloofsstrijd en verheug me over een positieve ontwikkeling die ik meen te bespeuren en stapjes die je lijkt te nemen. Maar is Jezus Christus al de Koning over je leven geworden?
Dat is de kern waar het om gaat.
karlo
12-04-2012 / 17:14
@omega Wat de Bijbel hier voor antwoord op heeft, weet ik zo letterlijk niet, maar ik vraag mij eigenlijk een beetje af wat onze Heere Jezus van deze methode's vindt.
1a2b3c
12-04-2012 / 17:22
Kijk naar de uitwerking die de lezingen hebben, hele pop-collecties verdwijnen in de containers.
Dan is mijn conclusie dat die lezingen door Hem gezegend worden.
Roozemond
12-04-2012 / 17:36
Ik ben zelf ook naar die poplezing geweest van jijdaar in Middelharnis. Ik herinner me nog dat ik bijna van mn stoel vloog toen psalm 42 overging in een heftig nummer, maar het heeft mij wel heel duidelijk gebracht tot de kerk waar het in dat stuk om ging, de confrontatie daarmee; wel naar de kerk gaan en doen alsof je netjes leeft, maar ondertussen dus die twee werelden aanhouden en volhouden.
Roozemond
12-04-2012 / 17:37
Met 'kerk' bedoel ik uiteraard 'kern'.
Daniel
12-04-2012 / 17:44
@Gerard;je schrijft:
' Ik lees je reakties op refoweb en proef je geloofsstrijd en verheug me over een positieve ontwikkeling die ik meen te bespeuren en stapjes die je lijkt te nemen. Maar is Jezus Christus al de Koning over je leven geworden?
Dat is de kern waar het om gaat'

God zit een beetje in jezelf, dat geloof ik en Jezus Christus is me lief, maar nog niet de Koning over mijn leven, dan zou ik zonder zonde zijn, ik ben een aartstwijfelaar, ik hunker naar het goede en ben geneigd tot het kwade.

Ik lees jouw bijdrages ook altijd, maar mijn vraag is dan: Waarom ben jij zo zeker wie God werkelijk is?
Als ik op een dag voor God verschijn, dat hoop ik wel, dan kan God ook zeggen....Daniel, je hebt er een zooitje van gemaakt, maar je deed het wel als mens van goede wil. Er is nog een plaatsje voor je, wel in een achterafhoekje, maar wel met lieve mensen.

En ik heb me altijd aan de tien geboden gehouden, ik heb mijn ouders lief gehad, nooit begeert etc, dat zit niet in mij, ik wel een grote waffel, maar dat is geen zonde.

@1a2b3c: in Friesland belanden hele ladingen bijbels en psalmboekjes in containers en daarna worden die door tieners in de brand gestoken en fikt een oude molen af.
Ook door Hem gezegend?

Nogmaals ik ben een twijfelaar, een gelovige twijfelaar, maar ik heb niet de wijsheid in pacht.
Omega
12-04-2012 / 18:35
@Daniel Als je naar de poplezing komt (en ik zou je daar graag eens willen ontmoeten) dan zul je vooral merken dat het niet zozeer om popmuziek gaat, maar vooral hoe geweldig, rustgevend en bevrijdend het leven met Jezus Christus is. Nee, dan ben je niet zonder zonden, maar dan mag je wel leven in de vergeving van de zonden. En dat geeft vreugde en rust. In alle antwoorden die ik van je lees, proef ik je zoeken. En de Bijbel zegt nu zo mooi: Wie (Hem) zoekt zal (Hem) vinden. God zal jou nooit vragen of je je netjes aan de Tien Geboden hebt gehouden, maar: Wat heb je met Mijn Zoon gedaan? Dat is de belangrijkste vraag in ons leven, de rest komt vanzelf. En geloof me, hier heb ik ook jarenlang mee geworsteld.

Overigens, zo zie je maar dat het verbranden van bijbels bepaald niet gezegend wordt en wat de gevolgen er van zijn ;-)

@Roozemond Het nieuwe begin is nog heftiger dan de vorige, maar met exact dezelfde strekking.

@Karlo Als we mogen geloven dat Jezus volledig achter de Bijbel staat, dan is het antwoord eenvoudig. Wat zegt de Bijbel over het 'tonen' van de zonde om deze te ontmaskeren? In Gods Woord staan zeker drie voorbeelden waarbij dienstknechten van God zonde moeten toestaan/tonen. 1. Elia op de Karmel. Honderden Baalspriesters mogen (ja moeten!) een hele dag hun occulte show opvoeren. En als je weet dat deze 'regengod' ook mensenoffers eiste, dan kun je je wellicht een klein beetje voorstellen wat daar die dag allemaal gebeurd is. 2. Hosea moest met een hoer trouwen om het volk Israël duidelijk te maken dat Israël net zo ontrouw aan de Heere was, als deze vrouw aan Hosea. 3. Jesaja moest drie jaar lang naakt rondlopen om te waarschuwen voor de wegvoering door de koning van Assyrië.

En geloof me, de poplezing is een slap aftreksel van wat 90 procent van de reformatorische jongeren dagelijks luistert en kijkt. En toch is het al schokkend genoeg...
1a2b3c
12-04-2012 / 19:28
Daniel: in Friesland belanden hele ladingen bijbels en psalmboekjes in containers en daarna worden die door tieners in de brand gestoken en fikt een oude molen af. Ook door Hem gezegend?

Tja, hier kon ik natuurlijk op wachten. Het was ook wel een beetje een inkoppertje ;)
Voor verkeerde dingen hoef je geen moeite voor te doen, dat is heel 'natuurlijk' voor ons.
In jouw voorbeeld heeft de duivel een veldslag gewonnen.
Maar als je eerst helemaal opgaat in de popcultuur, en je bekeerd je daarvan dan is daar genade voor nodig, want dat gaat niet 'vanzelf'.
En ik concludeer dat de pop-lezingen van jijdaar daar ook voor gebruikt worden.

Ik ben echt niet van 'alleen de psalmen, alleen het orgel en op hele noten'. Ik hou ook van Joh. d.Heer, opwekking ........ en nog meer.
Daniel
12-04-2012 / 19:38
@Omega:Hoe weet jij dat God zich niet meer bekommert om de tien geboden, zijn die achterhaald of ouderwets?

Verder wil ik je graag ontmoeten op een jijdaar/kijkdaar bijeenkomst, liever niet op een poplezing, ik heb niets met ex-dj's, ex-alkoholisten, ex-ongelovigen...., ze willen allemaal iedereen bekeren, opeens hebben ze het licht gezien.
Meestal gaan ze van de ene naar de andere verslaving, ik werk met verslaafden, als ze ophouden met drinken gaan ze b.v. extreem hardlopen of bij de AA proberen iedereen het woord te ontnemen omdat ze zichzelf zo graag horen praten.
Cynisch? Misschien wel, ik sta dagelijks met mijn poten in de modder, mensen met een verslaving zijn vaak moeilijke mensen (die altijd de beste bedoelingen hebben, morgen stop ik), maar het zijn wel mijn verslaafden.
Thedijk
13-04-2012 / 09:25
@ omega: ik denk dat je een beetje uit moet kijken met je mening geven over bepaalde dingen.

'Ze willen allemaal iedereen bekeren'
Deze mensen mogen een persoonlijke relatie hebben met de Heere Jezus!
Wat zij doen is deze jonge mensen op Christus wijzen!
Omdat zij die gunnende liefde mogen hebben, en iedereen Ook die relatie gunnen.
Zij bekeren je niet maar zij kunnen wel als middel gebruikt worden in Gods Koninkrijk...

En bij de Popmuzieklezing Zetten ze je voor een keuze...
Zij zeggen niet dat het allemaal fout is en dat het niet mag (daar bereik je vrij weining mee)
Maar ze confronteren de jeugd met de muziek waarna zij luisteren.
En zetten ze voor de keuze...

Kiest dan heden wie gij dienen zult...
Omega
13-04-2012 / 09:49
Hieronder een aardige reactie uit het gastenboek van Jij daar!

Wellicht dat het verhaal van de jongen hieronder u tot bemoediging?

Ook hij was nogal “verslingert” aan popmuziek,
sterker nog, hij draaide regelmatig als dj in de disco’s

En lees eens hoe de HEERE de lezing heeft gebruikt in zijn leven!

Geloofd zij God met diepst ontzag!

Dus … vooral komen met uw zoon, hij is ozo welkom!

Stukje uit een brief naar ons gestuurd
n.a.v. de poplezing die geweest is in Wekerom:


Een van de jongeren uit onze gemeente was ook aanwezig bij de lezing.
Hij draaide regelmatig als DJ mee bij op vrijdag- en zaterdagavond bij Hent en Carl.

Hij had de ouderling op catechisatie verteld:
'ik heb op de terugweg (na de lezing) in de auto gewoon keihard zitten janken.
Ik wist niet dat 't zo erg was.
Ik heb nog een paar afspraken staan, die kom ik na,
maar ik heb aangegeven te stoppen met draaien.

En wat nu...? Kan ik nog naar het zaterdagavond jeugdwerk komen?

@Daniel Ik zeg niet dat God Zich niet meer bekommert om de Tien Geboden, maar dat het wezen van ons geloof daar niet van afhankelijk is. Het gaat in eerste instantie om Jezus. Wie bij de wet begint loopt tegen een muur, want het is onmogelijk om daaraan volmaakt te voldoen. Daarom is een christen niet onder de wet, maar onder de genade, Rom. 6:14.

Het voordeel van ex-dj's, ex-popmuzikanten e.d. is dat ze weten wat ze 'missen' (of juist niet missen). Ze hebben alle lol en leut van de wereld meegemaakt en kunnen dus een objectieve vergelijking maken. Maar dat besef je pas als je zelf mag weten dat je zonden voor eeuwig vergeven zijn. Van harte gegund.

En een ontmoeting van op een Jij daar!-avond is wat mij betreft akkoord. Graag zelfs!

@Thedijk Ik geloof niet dat dit citaat van mij is ;-)
Gerard
13-04-2012 / 10:48
@Daniel
Op je vraag: "Waarom ben jij zo zeker wie God werkelijk is?" kan ik maar één ding antwoorden en dat is uit de Bijbel (en daarnaast deels uit de schepping), want dat is de enige bron waaruit we God kunnen leren kennen.

Ik ben ruim 20 jaar geleden tot bekering en geloof gekomen. Na een aantal goede jaren kwamen, kwamen er jaren van strijd en moeiten en ook twijfel, aan mezelf, aan God en aan anderen. Ik zal hier niet over uitwijden maar op een bepaald moment las ik toen in het boek Job, over Job die God ter verantwoording roept over de ellende die hem is overkomen. God antwoord hem dan en vraagt Job: wat weet jij ervan, "Wie is hij die Mijn raad duister maakt met woorden zonder kennis? Waar was u toen Ik de aarde grondvestte? Maak het bekend, als u inzicht hebt" (zie Job 38-41 voor het hele antwoord). Job antwoord dan uiteindelijk: "ik heb dingen gezegd die ik niet begreep, ik verfoei mezelf en buig in het stof, ik zal zwijgen, onderwijst U mij".

Dit trof mij in mijn hart en ik ben toen (weer) intensief bijbelstudie gaan doen, met als enige doel, God te leren kennen. Dit was een tweede keerpunt in mijn leven. Beetje bij beetje begon ik de rode draden te zien die lopen van Genesis tot Openbaringen. Waarom de dingen zijn zoals ze zijn, wat het evangelie werkelijk is en wat geloof is. Welke toekomst mij te wachten staat, wie Jezus is en wie God is. Al deze dingen weet ik niet uit eigen wijsheid of bedenk ik niet zelf, maar zijn dingen die ik in de Bijbel vindt.

Om eerlijk te zijn ben ik, alhoewel ik mijn platencollectie al had weggedaan, toen pas werkelijk het grote verschil gaan zien tussen wat de Bijbel noemt het koninkrijk van God en het koninkrijk van de wereld waar het koninkrijk van de popmuziek onder valt.

Wat het kennen van God uit de schepping betreft wil ik graag een link doorgeven naar wat ik zelf een hele mooie video vind: 'God of Wonders' over de wonderen van de schepping en de majesteit van God. (Nederlands ondertiteld) Van harte aanbevolen. Heeft niets te maken met popmuziek maar alles met God.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=teELgZ5efF0">http://www.youtube.com watch?v=teELgZ5efF0</a>
Omega
13-04-2012 / 19:24
Nog maar even een mooi getuigenis uit het gastenboek van Jij daar! geplukt:

Ik (weliswaar wat ouder dan 16) ben ooit met tegenzin mee gegaan naar een poplezing van Jij daar. Met tegenzin, omdat ik toch al voor mezelf had bepaald dat er niets mis is met de popmuziek die ik luisterde. Muziek, waar ik intens van kon genieten; het was mijn grote passie. En ik wist al lang welke dingen ik daar te horen zou gaan krijgen en zou me toch niet laten overtuigen. Dat is in zekere zin ook inderdaad niet gebeurd, want ik ging die avond weg met de gedachte: 'Geen overtuigende argumenten tegen mijn muziek gehoord, dus ik blijf er gewoon naar luisteren.'

En nu het wonderlijke: Toch heb ik het daarna nooit meer aangezet. Ik heb er 'simpelweg' nooit meer behoefte aan gehad. En als ik op plaatsen kom waar het aan staat, dan geniet ik daar ook niet meer van.

God heeft in het tijdsbestek van één nachtrust (direct volgend op de lezing) mijn smaak veranderd, zonder dat ik
Hem daarom heb gevraagd. En ook op een ander punt heeft God die avond voor mij rijk willen zegenen: Het getuigenis van de gastheer over wie Jezus voor hem is, heeft mij doen beseffen hoe belangrijk het is om actief deel uit te maken van een kerkelijke gemeente. Het werd echt een verlangen voor mij om samen met anderen (!) God te dienen en niet lang daarna is dat ook werkelijkheid geworden.

Kortom: de popmuzieklezing is bij mij op een bijzondere manier gebruikt om bij te dragen aan grootse veranderingen in mijn leven.
plderoos
15-04-2012 / 19:07
http://www.youtube.com/watch?v=rCmr-UiUS_c

Gruwelijk duivels dit!
katlheen
15-04-2012 / 21:45
Dan zit jij vast niet achter kliksafe, als jij dit soort duivels vertoon kunt aanschouwen....:-)

Meer nieuws

De Evangelische Omroep heeft spijt van het uitzenden van de Grote Jezus Quiz. Het programma werd maandagavond 9 april uitgezonden op Nederland 3 en stuitte op veel kritiek van kijkers, met name op de...
20 reacties
10-04-2012
Sinds begin dit jaar is de website leesditvoorjesterft.nl actief. Deze internetevangelisatie draait om de centrale vraag: "Stel je voor dat je morgen sterft: waar heb je dan ten diepste voor geleefd? ...
Geen reacties
04-04-2012
Een mijlpaal voor de vragenrubriek en panellid Marijke Rots! In de afgelopen 7,5 jaar plaatsten we maar liefst 500 antwoorden van haar. Haar eerste bijdrage staat genoteerd op 2 september 2004. In de ...
6 reacties
26-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering