EO heeft spijt van Grote Jezus Quiz

Nieuwsredactie / 20 reacties

10-04-2012, 11:56

De Evangelische Omroep heeft spijt van het uitzenden van de Grote Jezus Quiz. Het programma werd maandagavond 9 april uitgezonden op Nederland 3 en stuitte op veel kritiek van kijkers, met name op de humoristische toonzetting van het programma.

 

 


EO-directeur Arjan Lock op de eigen website: "Als EO hebben we de afgelopen dagen geprobeerd op alle zenders en voor alle doelgroepen het paasverhaal te vertellen, bijvoorbeeld op Nederland 1 met The Passion, op Z@pp met Retourtje Israël, maar ook op Nederland 2 en de radiozenders. In ons verlangen om met mensen in gesprek te gaan over Jezus moeten we soms op de grens lopen, zeker als het gaat om het bereiken van de NL3-kijker, een doelgroep die niet of nauwelijks iets heeft met God en de Bijbel. Soms lukt dat, maar met de Jezus Quiz zijn we in de vormkeuzes helaas over die grens geschoten."

De EO concludeert dat het programma teveel een sfeer uitstraalde van 'humor', waardoor de inhoud ondersneeuwde. Arjan Lock: "Dat spijt ons en doet geen recht aan de intentie van dit programma. We bieden daarom onze excuses aan aan iedereen die teleurgesteld of gekwetst is door dit programma."

Het gewraakte programma is niet terug te vinden op Uitzendinggemist.nl.

Nieuwsredactie op 10-04-2012, 11:56
20 reacties
Roozemond
10-04-2012 / 16:24
Fijn dat er zo in alle eerlijkheid geëvalueerd kan worden.
waldboy
10-04-2012 / 20:42
Fijn dat mijn omroep zich zo durft op te stellen!
oscarku
10-04-2012 / 23:27
Met alle respect.. maar ze hebben het wel uitgezonden.. en nu er spijt van hebben is naar mijn idee toch net wat te hoog mosterd na de maaltijd gehalte.. Naar mijn idee is de EO te liberaal geworden...
zeeland
11-04-2012 / 00:56
Ik vond de Passion al Godonterend genoeg.... Dat ging ook niet om de boodschap, maar om de entertainment.
De EO geeft steeds meer en meer aan de wereld, maar ze hebben niet door dat ze de grens al overschreden zijn. Een presentator die niet in de schepping gelooft, een presentator die poseert voor een homoblad, etc etc. Echt christelijk/bijbels allemaal!! Dit kan toch nooit de bedoeling zijn van een evangelische omroep. Lichtend licht, zoutend zout??? Smakeloos is het!
Hoe kun je iets smaakvol maken als het zout al smakeloos is??
De EO heeft af en toe mooie programma's, maar het gaat volgens mij meer om de kijkcijfers dan om de boodschap van het evangelie.

Natuurlijk moeten ze meegaan met de tijd, maar ik denk dat ze terug moeten naar de kern van de bijbel.
En als je een programma uitzendt, laat het dan gebeuren door gelovigen en niet door ongelovigen.

Misschien dat Paulus wel een paar goede tips heeft hoe het profiel van een presentator/acteur bij de EO eruit zou moeten zien.........
Omega
11-04-2012 / 08:58
Een ouwe column over de evangelische bananenrepubliek EO die opeens weer erg actueel is ;-)

http://www.refoweb.nl/dwars/128/de-pias-en-de-eo/
Autumn
11-04-2012 / 09:47
Die Jezusquiz was ook niet echt mijn ding en ik zou 't anders opgepakt hebben, maar een belangrijke doelstelling van de EO is ook niet-christenen bereiken. En dat moet je soms doen op manieren die christenen niet gewend zijn of die 'anders' zijn. Daarom haak ik ook zeker niet af als EO-lid en blijf ik ze steunen. Want dat zout en dat licht dat zit er zeker wel in, want de intenties zijn goed en zuiver (heb bij EO gewerkt, dus ik kan erover meepraten)
tamara72
11-04-2012 / 10:38
EO lid dat ben ik al jaren niet meer geen spijt van.
tiswat
11-04-2012 / 11:41
Vroeger ben ik enthousiast e.o. lid geweest.
Ook vrijwilliger in het land
Nu is de e.o. meer de NCRV van vroeger geworden.
Als ik nu nog lid was geweest had ik het wel na deze uitzending opgezegd.

Natuurlijk is het een omroep die moet evangeliseren, maar niet ten koste van alles.
God is Heilig, daar mogen we niet op deze manier mee omgaan.
waldboy
11-04-2012 / 13:33
@tamara72-ik denk er net zo over
en
@autumn-ben het volkomen met je eens. Met de tale Kanaän bereik je niemand meer.
Het is het aloude vrijmakende Evangelie dat ze nog steeds brengen. Dat is nog steeds de kern van al hun programma's.
De Bijbelse boodschap verpakt in een modern jasje.
Jammer dat sommigen daar niet doorheen (kunnen) kijken en het jasje belangrijekr vinden dan de Boodschap.
Omega
11-04-2012 / 15:12
Dat de EO spot met zichzelf en zijn achterban hoeft op zich niet verkeerd te zijn. Zelfreflectie is gezond. Maar in deze quiz wordt de spot gedreven met het heiligste wat er is, met Christus Zelf. Dat de VPRO inmiddels 'christelijker' programma's maakt dan de EO (denk b.v. aan de mooie en integere documentaire over Urk) mag directeur Arjan Lock zich aantrekken. Zijn krokodillentranen na ieder profaan programma kennen we inmiddels en komen niet echt geloofwaardig meer over. Mijn lidmaatschap van de EO heb ik al enige tijd geleden opgezegd en daar nog geen seconde spijt van gehad. Integendeel.
Catherine
11-04-2012 / 16:25
Ik zag een klein stukje voorbijkomen, toen ik bij iemand in huis zat vorige week. Ik zou er sowieso niet naar gekeken hebben. Wij hebben jaren geleden al ons lidmaatschap opgezegd. Het heeft met de oorspronkelijke EO niets meer van doen!
Ik ben het voor het eerst eens volledig met Omega eens!
Ik zou adviseren: EO, ontsla die Arjan Lock en stel een nieuwe directeur aan, die nog bekend is met de normen en waarden van de OORSPRONKELIJKE achterban. Ik weet zeker dat deze uitzending opnieuw leden heeft gekost.
Na dat vreselijke spektakel in Rotterdam, ook nog eens zo'n quiz. Het is om te huilen. En om ons diep te verootmoedigen.
waldboy
11-04-2012 / 20:49
@Catherine-naast de SGP misschien ook een SGO?
De achterban van de EO bestaaat uit christenen van diverse kerken en richtingen. De een vindt ze de EO rechtzinnig, de ander vindt de EO te vrijzinnig.
We kijken tegen de EO aan vanuit ons eigen standpunt en beoordelen daarop de EO.
De EO is een unieke omroep in de wereld. Nergens is dit aanwezig of mogelijk.
Laten we blij zijn met deze omroep en voor hen bidden. De mensen van de EO zijn ook niet perfect.
Ik vind het ook geen goede zaak dat leden direct hun lidmaatschap opzeggen. Een brief met kritiek is beter.
De EO heeft ingezien dat ze verkeerd zijn geweest, Arjen Lock heeft excuse aangeboden. We moeten er van uitgaan dat die oprecht zijn. Ik vind het geen goede zaak dat daar aan wordt getwijfeld.
zeeland
11-04-2012 / 21:42
De EO zoekt iedere keer grenzen op en overschrijdt ze ook daadwerkelijk.
Ik geloof ook niet @waldboy: dat iemand de EO te rechtzinnig vind. Ik hoor wel vaak dat de EO te vrijzinnig is.
Als EO zit je soms in een spagaat en moet je soms grenzen opzoeken. Dat geloof ik best ja, maar ik vind niet dat er een goed getuigenis uitgaat van de EO.
Het lijkt wel alsof de EO zijn fundament hier op de aarde heeft ipv een fundament gegrond in Christus.
Ik vind dat de EO de laatste paar jaar een negatieve lijn laat zien ten opzichte van de bijbel.
Het lijkt wel een poppenkast ipv een evangelische omroep waar Gods Woord wordt uitgedragen en ethische programma's worden uitgezonden. (uitzonderingen nagelaten)....
meribel
12-04-2012 / 00:04
met in stilte voor ze bidden bereiken we ongetwijfeld meer dan en public bakken kots over de eo uitstorten. Daarmee bereiken we weer heel wat anders. ( iig geen fijne beeldvorming over ons )
Arjan Lock heeft zijn excuses aangeboden, terecht en oprecht, dan zeggen christenen toch ; het is u vergeven? ( hoe vaak ook alweer? )
Omega
12-04-2012 / 08:42
Nou @Meribel de Bijbel zegt ook nog wat meer: Wie zijn zonden belijdt EN laat, die zal barmhartigheid geschieden. Dat "laten" is dus een onmiskenbaar onderdeel van vergeving. En dat is nu precies waar de EO geen blijk van geeft.
meribel
12-04-2012 / 09:11
@omega, misschien dat ik er persoonlijk dan anders tegenaan kijk, ik heb zelf nl ook veel moeite om mijn zonden na het belijden te laten...
Reurink
12-04-2012 / 11:25
Is censuur ook een kenmerk van Jezus of kent de EO Jezus niet zo goed? Ik denk dat het antwoord hierop alleen Jezus weet
waldboy
12-04-2012 / 16:13
Hier zal ook wel opgaan "de beste stuurlui staan aan wal".
Het valt niet mee om programma's te maken die ook de "wereld" aanspreken.
Daarvoor zul je inderdaad grenzen op moeten zoeken en dan loop het risico om er over heen te gaan.
En als je merkt dat eeen programma 'verkeerd' is geweest en je dan je excuses aanbiedt ben je vollop Bijbels bezig.
Ik vind het ook heel kort door de bocht om naar aanleiding van deze fout in het algemeen te stellen dat de EO zijn zonden niet nalaat. De EO bestaat uit mensen zoals we allemaal zijn. Zoekend en tastend of we het goede mogen doen. Daarbij maken zij én wij fouten. Ofschoon ik de indruk krijg dat enkele van zichzelf vinden dat ze daar niet bij horen, het allemaal precies weten en vanuit die volmaaktheid menen een ander te meoten veroordelen.
Omega
13-04-2012 / 10:39
@Waldboy Het gaat niet om het beter voelen, beter zijn of het niet doen van zonden, maar de wijze waarop de EO steeds met de heiligheid van Christus omgaat. Prachtig dat ze hun excuses aanbieden. Maar zou dit ook gebeurd zijn als er niet zoveel leden hadden opgezegd? Oftewel, is dit een berouw van het hart, of spijt vanwege de verloren centjes? We hebben al veel vaker openbare excuses van de EO meegemaakt. Denk aan de rellen rond Arie Boomsma, maar blijkbaar is het maken van profane programma's bij de EO verheven tot kunst. M.i. wordt het tijd dat de EO zijn koers vanuit de beginjaren herpakt en weer het zuivere evangelie gaat brengen. Probleem is echter dat je dan niet meer voor vol wordt aangezien in het publieke bestel. Maar zegt het Woord niet: gij geheel (!) anders?
jheemskerk
15-04-2012 / 20:38
Steeds proberen ze het. Telkens zeggen sorry. Maar ze proberen het steeds. Als wij niet alert zouden zijn dan gaat de EO heel langzaam hun bakens verleggen

Meer nieuws

Sinds begin dit jaar is de website leesditvoorjesterft.nl actief. Deze internetevangelisatie draait om de centrale vraag: "Stel je voor dat je morgen sterft: waar heb je dan ten diepste voor geleefd? ...
Geen reacties
04-04-2012
Een mijlpaal voor de vragenrubriek en panellid Marijke Rots! In de afgelopen 7,5 jaar plaatsten we maar liefst 500 antwoorden van haar. Haar eerste bijdrage staat genoteerd op 2 september 2004. In de ...
6 reacties
26-03-2012
In het nieuwe EO-programma Adieu God? gaat Tijs van den Brink in gesprek met Johan Derksen, Goedele Liekens, Anita Witzier, Erik van Muiswinkel, Sara Kroos en Ronald Plasterk. Zij zijn christelijk opg...
3 reacties
22-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering