RK-kerk voorbeeld voor protestanten

Habakuk.nu / 3 reacties

24-10-2011, 10:03

De leiding van de RK-kerk in Nederland heeft de afgelopen tijd nog weer eens duidelijk gemaakt dat het principe van ‘u vraagt en wij draaien’ in de kerk niet opgaat. Een vrijzinnige parochie in Den Bosch kreeg ter correctie een orthodoxe pastoor. Een ‘voetbalmis’ kan nu echt niet meer in het bisdom Haarlem. En Utrechtse vrijwilligers moeten loyaal zijn aan de kerk. De leer en de regels van de kerk worden weer gehandhaafd.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Einde van het polderen

De kerk kan volgens de bisschoppen niet functioneren middels het poldermodel. Dat leidt in hun visie alleen maar tot ‘liberale’ en ‘afkeurenswaardige toestanden’. Kom met zo’n overtuiging eens bij de protestanten! Hoewel, ook daar zijn restauratieve geluiden. Opvallend genoeg komen die daar vooral van jongeren.

‘Ballen’

Theologiestudent Jan Bart Alblas kon onlangs in het tijdschrift Woord en Dienst van de PKN schrijven dat die kerk ‘ballen’ mist en ‘overgefeminiseerd’ is. Afgezien van de woordkeus kon het dagblad Trouw het in een commentaar alleen maar met hem eens zijn. De christelijke kerk heeft een boodschap die ‘stevig is en vaak weinig vleiend voor de eigenwaan’. Dat kan leiden tot ‘een harde confrontatie met de schaduwzijden in jezelf en in de wereld’, aldus Trouw in een opmerkelijke bui van radicaliteit. Ja, laten we het ook weer eens hebben over zonde en oordeel, zeg ik dan.


Henk van Rhee is algemeen directeur Tot Heils des Volks.

Habakuk.nu op 24-10-2011, 10:03
3 reacties
jaapo
24-10-2011 / 22:29
Ik zie de overeenkomst niet tussen het restauratieve handelen van de rk-kerk en de op meerdere plaatsen klinkende oproep aan de prot. kerken (of vooral pkn?) om "ballen" te tonen en op krachtige wijze aan de buitenwereld kenbaar te maken waar je voor staat. En dus al helemaal niet, dat de kop boven dit schrijven suggereert, dat de pkn o.a. een voorbeeld zou moeten nemen aan de restauratieve rk-kerk. Met de oproep aan de protestanten ben ik het wel eens; de woordkeus is in dit verband wat vreemd. Verder ben ik in dit opzicht blij, niet rk te zijn, hoewel er anderzijds tal van progressieve parochies zijn die zich al jaren weinig van de regels uit Rome aantrekken en toch gewoon doorgaan, zonder in conflict met de bisschop te komen.
SecorDabar
17-11-2011 / 05:29
Dat de Rooms Katholieke Kerk als een voorbeeld voor de protestanten zou zijn, vind ik maar ongelukkig uitgedrukt.
De Rooms katholieke individuele medemens kan wel tot voorbeeld zijn.
Net zo goed als een totaal onkerkelijke.
Maar Rome zelf is als instituut niet veranderd.
Rome is een plus-kerk: Kerk = traditie, genade + goede werken, Christus + Maria als medemiddelares. In ieder geval doet het instituut nog steeds aan Maria-verering.
Brood veranderd in het vlees van Christus, en de wijn veranderd in het bloed van Christus.
De (onfeilbare) paus als plaatsvervanger van Christus op aarde.
Helaas is ook in veel Protestantse kerken het sola (= alleen) niet zo helder meer: Alleen door het geloof, alleen door genade, alleen door de Schrift.
Ten diepste voor ons allemaal is Gods Woord het voorbeeld voor ons allen.
louis2
27-11-2011 / 01:02
de rk-kerk is een kerk met vooral goede fanatieke mensen die de samenleving positief willen veranderen. Helaas heeft deze kerk last van slecht bestuur. Ze zijn wel standvastig, maar zijn een beetje een kliek en weten zich geen raad met de media hetze tegen hun.

Meer nieuws

Christelijke Hogeschool Ede en Driestar Hogeschool komen uitstekend uit de bus in de Keuzegids HBO 2012, die vandaag is verschenen. In de Keuzegids worden ruim driehonderd bacheloropleidingen in het h...
2 reacties
18-10-2011
'Religiedebat op Joodse feestdag beetje dom'. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad van woensdag 12 oktober boven een kritische artikeltje over het ophanden zijnde religiedebat binnen D66. Het debat...
1 reactie
14-10-2011
Een onbekende blogger heeft een site opgezet om de prekenserie van ds. W. Pieters over de Dordtse Leerregels te kunnen beluisteren. De ruim 30 diensten zijn te beluisteren/downloaden of te sharen. "Je...
Geen reacties
06-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering