Vaccinatiegraad Ger. Gem. in Ned. en Oud Ger. Gem. blijft erg laag

Nieuwsredactie / 67 reacties

07-02-2017, 20:46

Hoewel de vaccinatiegraad onder mensen uit de reformatorische gezindte nog steeds lager is dan onder de rest van de Nederlandse bevolking, neemt deze geleidelijk toe. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid in samenwerking met de Academische werkplaats AMPHI van het Radboudumc dat recent online gepubliceerd is in het European Journal of Public Health.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Henri Spaan en Helma Ruijs en collega’s onderzochten de vaccinatiegraad onder volwassenen uit de reformatorische gezindte in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Tevens vroegen zij naar de vaccinatiestatus van hun ouders en hun kinderen. Er deden bijna 1000 mensen mee aan dit onderzoek, o.a. via advertenties op Refoweb.

De vaccinatiegraad onder de deelnemers was 55%, terwijl slechts 40% van hun ouders gevaccineerd was. 65% van de deelnemers had hun kinderen laten vaccineren, of was van plan om dit te doen als ze kinderen zouden krijgen. Deelnemers die tot een minder conservatieve kerk behoorden, zelf gevaccineerd waren en/of een hoger opleidingniveau hadden, besloten vaker om hun kinderen te laten vaccineren.

Opvallend is dat in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten de vaccinatiegraad nauwelijks steeg. Deze was zowel bij de deelnemers als bij hun ouders rond de 10%, terwijl 15% van deze deelnemers hun kinderen had laten vaccineren of van plan was dat te doen. In deze groep hadden veel jonge mensen nog geen definitieve keuze gemaakt. Een derde twijfelde nog of ze hun  -eventueel toekomstige- kinderen al dan niet zullen laten vaccineren.

Tags in dit artikel:

vaccinatie
Nieuwsredactie op 07-02-2017, 20:46
67 reacties
Emmaly
10-02-2017 / 13:16
ik zou heel blij zijn als de vaccinatie graad verder zou dalen, en mensen gedegen kennis zouden nemen van de leugen vh vaccin.
andrew
10-02-2017 / 23:23
Wat ik niet snap dat mensen zich niet laten inenten, maar als ze dan ziek worden ze dan wel naar de dokter gaan voor medicijnen.
BeterZo
11-02-2017 / 07:00
@Emmaly
Ik ben eigenlijk reuze benieuwd naar deze gedegen kennis van de leugen vh vaccin. Vooralsnog heb ik daar nog geen fatsoenlijk onderbouwd artikel of proefschrift van gezien.
Lekkerbek
11-02-2017 / 12:21
Sorry Andrew, dit kun je rich niet menen dat je die reden niet weet? Het is toch wel een verschil of je ziek bent of je mankeert nog helemaal niets en je haalt een vaccinatie want wie weet gaat het eens gebeuren dat je ziek gaat worden!
Ik mag dan wel gevaccineerd zijn maar t verschil is mij toch wel duidelijk! Ik begrijp dan ook goed waarom mensen hier iets op tegen hebben!
andrew
11-02-2017 / 12:49
Nee, dat snap ik echt niet.

Mensen laten zich niet inenten want het is volgens hen Gods plan dat je ziek wordt.
Maar als je ziek wordt, waarom zeggen ze dan ook niet het is Gods plan dat ik ziek geworden ben en het is dus ook zijn plan of ik wel of niet beter wordt?

Nee, dan gaan ze wel medicijnen halen.
tochrefo
11-02-2017 / 16:13
Als er bezwaren zijn tegen inenten op basis van o.a. Zondag 10 H.C. kom daar dan eerlijk voor uit. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Ik kan het er niet mee eens zijn, maar wil de mening/levensovertuiging van anderen altijd respecteren.
Maar benoem die mening dan. Niets meer en niets minder.
Een mening hebben en er dan een (pseudo) wetenschappelijke verklaring bij gaan zoeken mag nooit het geval zijn.
Bij inenten is die verklaring er niet, daar zijn we na al die jaren toch wel achter.
passantje
11-02-2017 / 18:17
Weet je wat ik nu werkelijk niet snap ?? Dat de meute die zich laat inenten doodsbenauwd zijn dat hun schatjes ziek worden als er niet ingeente kinderen op school zitten .
Hoezo bang zijn voor je schatjes ?? Jou schatjes zijn toch inge-ent ? Nou dan kun je met een gerust hart jou schatjes bij niet inge-ente kinderen laten lopen , want ze worden toch niet ziek , ze zijn tenslotte inge-ent .
Maar wie schreeuwen moord en brand als er eens een ziekte uitbreekt op een school ?? Dat zijn juist de ouders die hun schatjes gevaccineerd hebben , die helemaal niet ziek kunnen worden , of , of helpt het vaccin toch niet zo als men ons wil doen geloven ?? Ik denk dat de meeste ouders die geen vaccinatie hebben laten geven meer rust in hun hart hebben dan menig ouder die wel hun kinderen hebben inge-ent .
Dus hou toch op met dat gekissebis over wel of niet in enten , ieder ouder maakt zijn eigen keuze , naar eigen eer en geweten.
Ik ben zelf ook niet inge-ent , maar onze kinderen wel , maar ik kan het niet uitstaan dat altijd mensen moeten zeuren over de ouders die het niet laten doen , ik heb respect voor deze mensen , en iedereen is hier in ons land toch vrij om te doen wij hij of zij zelf wil ?? Nou laat ook deze ouders met rust , vraag hooguit als je zo nieuwsgierig bent wat hen daartoe brengt , misschien hoort u nog eens iets over het geloof wat u nog nooit gehoord hebt , kan altijd goed voor u zijn om daar ook eens wat meer vanaf te weten , zodat u niet gelijk uw oordeel klaar heeft over deze groep mensen.
ArieBen
13-02-2017 / 08:28
@BeterZo
Logisch dat er geen proefschrift of onderzoek naar is, wie zou dat willen financieren? De farmaceutische industrie iig niet, terwijl pro-vaccinatie onderzoeken aan alle kanten gesponsord worden.

Het voor mij overduidelijk dat het vaccineren van baby's en jonge kinderen totaal uit de hand gelopen is (overdaad). Klakkeloos het RIVM en de massa achternalopen lijkt mij in dit geval zeer gevaarlijk.

Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf de afweging maken. Wel of niet inenten, kies bewust!
corine_m
13-02-2017 / 20:23
Andrew: medicijnen mag je innemen als je ziek bent. Sterker nog, de Heere Jezus spreekt heel duidelijk over zieken die medicijnmeesters van node hebben.
Vaccineren is iets van geheel andere orde:
1. Je spuit ziektekiemen in een gezond lichaam op een tijd door óns bepaald, als een persoon helemaal niet ziek is.
2. Je vaccineerd om te voorkómen dat de persoon de betreffende (ernstige) ziekte krijgt.

Ik heb het gevoel dat je het zelf in handen neemt, zelf bepaald welke ziekte een kind (niet) krijgt en er al dan niet aan overlijd. Maar kunnen we dan nog on afhankelijkheid van de Heere leven? Zijn we er ons nog van bewust dat Hij gezondheid en ziekte op ons pad legt?

En ja, ik wil graag open zijn. Zelf ben ik niet ingeent. Ik heb nog nooit de mazelen gehad. Twee keer een epidemie doorgemaakt, maar niet ziek geworden. Hoe hoger de leeftijd word, hoe zieker men kan worden. Kan, zeg ik. Hoeft niet.
Onze kinderen zijn ook niet ingeent. In 2013 heerste weer de mazelen, de derde epidemie in mijn leven. Toen was ik zwanger van ons derde kindje. Menselijkerwijs gesproken zaten er veel risico' s aan de situatie.
1. Onze kinderen kwamen volop in aanraking met andere niet-ingeënte kinderen. De kans was groot dat zij het zouden krijgen.
2. De kans dat ik het zou krijgen was dus ook aanwezig
3. Als ik het kreeg, zou door mijn ziekzijn de baby in gevaar kunnen komen door evt. vroeggeboorte
4. Als de baby al geboren zou zijn en de epidemie nog zou heersen, zou de baby het kunnen krijgen, omdat het geen anti-stoffen van mij had. Voor baby's zeer gevaarlijk.

Het heeft heel veel strijd gekost om te zoeken naar de goede weg hierin. Maar de Heere staat echt overal boven. Hij wist van de gevaren, van mijn wankelmoedig geloof, maar ook van onze ongeboren baby af. Hij gaf rust in ons hart en we konden alles aan Hem over laten. Drie maanden later werd ons dochtertje geboren. Rond die tijd was de mazelenepidemie voorbij. Alle kinderen in de schoolbussen, waar onze kinderen mee meerijden, hebben de mazelen gehad. Zeer veel kinderen uit de klassen zijn ziek geweest. Onze kinderen zijn als enige NIET ziek geweest, ikzelf niet en onze baby niet. Is dit toeval? Nee! God wist op het allervolmaakst wat wij nodig hadden! Hadden we moeten inenten? Nee! Hoe had God dan Zijn wonderen kunnen betonen?
passantje
13-02-2017 / 20:41
@ corine _m

Zeer mooie weergave en zo is het precies
drernie
13-02-2017 / 23:13
Onbegrijpelijk dat men een verschil ziet tussen het gebruik van medicijnen en vaccineren. Als je ziek wordt moet je ook consequent zijn.
passantje
14-02-2017 / 08:39
@ drernie

Weet u wat ik onbegrijpelijk vindt ?? Dat er mensen bestaan die het verschil niet meer zien tussen een pil tegen de pijn of dat je een spuitje krijgt terwijl er nog niets van enige pijn of ziekte aan de hand is . Ik ben zelf niet inge-ent vroeger vanwege dat een broertje van mijn vader juist door de vaccinatie is overleden , dat bestaat ook , dat risico wordt de mensen niet verteld , maar er sterven jaarlijks toch kinderen aan de vaccinatie , maar dat wordt doodgezwegen , dat is te verwaarlozen zeggen ze dan , zo´n klein aantal , ja ja het zal je kind maar treffen , en nu anno 2017 komen er nog narigheden voor juist door de vaccinatie , mijn achterbuurjongen , moet juist door de vaccinatie gehandicapt door het leven gaan , ook zulke risico´s kleven aan het vaccineren , maar ook dat wordt verzwegen omdat het te verwaarloze aantal is wordt er geen ruchtbaarheid aan gegeven , maar het zal je kind maar treffen en dan ?? Ach , dikke pech ?? Ja ja , en daarbij komt nog dat mensen die wel vaccineren hun vertrouwen vaak op de vaccinatie zetten en waarom mogen anderdenkenden niet hun vertrouwen op God zetten ?? We leven toch in een geheel vrij land ?? Of is het toch niet zo vrij als we het doen voorkomen ??
Als we ons nu eens zo druk maakten over kinderen die enorm te lijden hebben van hun vechtende en uit elkaar drijvende ouders dan zouden er lang niet zoveel echtscheidingen plaatsvinden waar kinderen de grootste trauma´s aan overhouden , maar dat laten we gewoon gebeuren en vinden we dat tegenwoordig bijna normaal dat kinderen daar de dupe van worden , maar we vallen allen over een handjevol mensen die hun kinderen liefdevol grootbrengen maar ze niet willen laten vaccineren. Hoe krom kan men zijn .
Omega
14-02-2017 / 09:16
Het verschil tussen het gebruik van medicijnen en vaccineren lijkt me nogal voor de hand liggen. Medicijnen gebruik je tijdens de kwaal. Vaccineren gaat daaraan vooraf. Zegt mijn dokter. Die heeft er voor gestudeerd ;-)

Overigens zij ook in deze zaak een ieder in zijn eigen gemoed verzekerd. Er zijn mensen die uit voorzorg een ICD laten plaatsen, vanwege de aanwezigheid van een gevaarlijk gen. Of voorzorgsmaatregelen die vrouwen nemen (zoals het preventief verwijderen van de borsten) i.v.m. een verhoogde kans op kanker.
drernie
14-02-2017 / 09:41
Het gaat mij om het principe , als je consequent bent moet je medicatie ook afwijzen omdat je daarmee het natuurlijk beloop beïnvloed.
passantje
15-02-2017 / 08:39
@ drernie

Welk argument of onderbouwing hanteerd u zelf ?? U heeft wel kritiek , maar nul, nul onderbouwing waar uzelf uw mening op baseerd , kom dan ook met goede argumenten of onderbouwingen zodat u andersdenkenden kan overtuigen .

U gedachte dat als je ziek Bent , dat je dan ook geen pillen mag nemen slaat nergens op Je bent ziek en dan is het op bijbelse gronden geoorloofd om daar een medicijn voor te gebruiken , maar hier gaat het om een ziekte die er nog niet eens is , je weet ook niet of je het ooit zal krijgen , dus het is op dit moment ook geen medicijn , het is een voorzorgsmiddel , terwijl er nul,nul garantie bij gegeven wordt dat je de ziekte dan nooit zal krijgen , dus in feite ben je er niets mee opgeschoten , ieder mens blijft kwetsbaar voor ziektes en als je het ene heeft onderdrukt door vaccinatie breekt er wel weer een andere ziekte uit , door de eeuwen heen is er nog nooit een tijdperk geweest dat mensen niet ziek werden of niet stierven , dit zal altijd blijven bestaan. En denk niet dat ik de risico´s onderschat , ook wij ondervinden dagelijks wat het is om met handicaps door het leven te moeten gaan (niet door ziekten trouwens veroorzaakt) , maar de moeite en verdriet zal ook nooit uit te bannen zijn , daar is echt geen vaccinatie voor , we menen wel dat we heel wat mans zijn , maar de Heere hoeft maar om te kijken of wij liggen plat en kunnen niets meer , of we nu gevaccineerd zijn of niet .
Maar ik ben benieuwd welk argument u aangeeft om deze stelling van u aan ons zo te presenteren dat wij jaloers worden op uw gedachtegoed , tot nu toe bent u er totaal niet in geslaagd .
Dus kom er mee voor de draad zou ik zo zeggen.
Omega
15-02-2017 / 09:39
@drernie Daar is nog wel wat op af te dingen. Zeker als je 'natuurlijke' geneesmiddelen gebruikt als herstel. Overigens zijn de Bijbelse genezingswonderen ook vrij onnatuurlijk. Dan zou je die ook moeten afwijzen ;-)

Onderstaande argumentatie lijkt me principiëler...

@passantje Ons hele leven hier op aarde bestaat uit voorbehoedsmiddelen in allerlei vormen en maten. Voordat we de weg oversteken kijken we eerst naar links en rechts. Onze auto's zijn volgebouwd en -gesjouwd met voorbehoedsmiddelen: naast airbag zijn dat verbandtrommel, gevarendriehoek, brandblusser enz. Onder de klimrekken op school ligt zand of rubber. Op de ski's, fiets, scooter of motor dragen we een helm. In de kerk is een BHV'er aanwezig. Thuis, in de kerk en op school hangt een brand- of rookalarm. Tal van andere voorbeelden zijn nog te noemen. En zo 'verzekeren' we ons vooraf tegen allerlei rampen en tegenspoeden. Al die voorzorgsmiddelen zijn toegestaan, behalve inenten...? In mijn GBS Statenvertaling staat dat je zelfs vlees mag eten dat aan de afgoden geofferd is (1 Kor. 10:25) en dat niets (!) wat de mond ingaat het lichaamt verontreinigt, maar wat er uit komt (Matt. 15:11). Ook Rom. 2:14 mag je toepassen op de christelijke vrijheid. Het is prima dat je jezelf regels oplegt die Gods Woord niet van ons vraagt, maar ik zou daarin dan wel a. consequent zijn en b. deze niet algemeen geldend gaan verklaren.
drernie
15-02-2017 / 09:59
@passantje: een bijbelse onderbouwing kon ik in jouw reacties niet vinden.
Arjan
16-02-2017 / 15:38
De rechterkant van de reformatorische zuil is in beweging. Jonge mensen maken steeds vaker andere keuzes dan hun ouders. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Dat is overigens volledig sociologisch te verklaren. Iedereen heeft zijn heiige huisjes nodig.
drernie
17-02-2017 / 21:44
@Arjan: Daar komt bij dat de jeugd kritischer is en zelf nadenkt over deze zaken. Dat vaccins onveilig zouden zijn is natuurlijk onzin.
Johan100
18-02-2017 / 20:16
Vaccins worden toch ook in verband gebracht met autisme?

Ik las ergens dat niet voor niets het aantal gevallen van autisme, sinds de massa-entingen steeds meer entstoffen gingen bevatten, opgelopen is van 1:100.000 in 1992 tot 1:125 in 2008 (Amerikaanse gegevens).

Er schijnen door sommige artsen gedragsveranderingen waargenomen te zijn na inenting.

En rode hond en allerlei ziektes worden ook in verband gebracht met vaccins.
Ze schijnen goud geld te verdienen aan vaccins. en de farmaceutische industrie aan medicijnen.

Meer nieuws

Het echtpaar Jan en Nellie van Dooijeweert-van der Slikke herdacht op zaterdag 14 januari dat ze 55 jaar waren getrouwd en 44 jaar evangelisatiewerk verzorgden in binnen- en buitenland. Naast een rece...
9 reacties
18-01-2017
Dominee Peet schreef een artikel over Refoweb in 'Ambtelijk Contact', het ambtsdragersblad in de Christelijk Gereformeerde Kerken. De predikant uit Bunschoten: "Van de openheid waarmee op Refoweb om...
Geen reacties
11-01-2017
Een nieuwe naam, een andere avond in de week en een verse locatie. Dat zijn de Jongerenavonden Alblasserwaard in een nieuw jasje, tegenwoordig onder de vlag van Geloofstoerusting.nl. Vanaf 2017 zijn z...
1 reactie
06-01-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering