Refoweb-avond met Van Dooijeweert

/ 33 reacties

09-09-2015, 08:57

Kritische vragen over de kerk, kerkgang en “gemeente-zijn” komen in toenemende mate binnen bij de Vragenrubriek van Refoweb. Wat is er op dit moment gaande in onze achterban? De reformatorische gezindte is meer in beweging dan ooit tevoren. Daarom houdt de jongerensite een thema-avond over “De heilige, algemene christelijke kerk”, met als spreker evangelist Jan van Dooijeweert. De avond wordt gehouden op DV woensdag 30 september in een bijzaal van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ede, Zandlaan 16. Aanvang 20.00 uur. In de lezing zal Van Dooijeweert onder andere ook ingaan op de grote geloofsonzekerheid bij velen in onze reformatorische gezindte.


Evangelist Jan van Dooijeweert en zijn vrouw Nellie zijn bekend van hun evangelisatie-activiteiten in Peru, waar geloof en bekering sterk in opmars zijn. Het lijkt soms alsof de Heilige Geest daar met meer kracht werkt dan in ons eigen land. Juist ook in onze reformatorische kerken horen we vaak “dat de Heere Zijn hand zo stil houdt.” Waardoor komen de koude harten en hete hoofden in onze achterban, het gemis aan onderlinge liefde? Is de prediking de oorzaak? Gebrek aan Bijbelkennis? De onderlinge verdeeldheid? Of trekt Gods Geest Zich terug uit ons land.  Het land dat in het buitenland ooit het Israël van het Westen werd genoemd. Van Dooijeweert doet deze avond een poging om enige helderheid te verschaffen.

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst bestaat er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de spreker en met elkaar over deze zaken na te denken. Om de kosten van deze avond te dekken wordt er een collecte gehouden.

We zouden het zeer op prijs stellen indien je ons van te voren op de hoogte brengt (via info@refoweb.nl) van jouw komst (en met hoeveel personen), zodat we rekening kunnen houden met het aantal benodigde zitplaatsen. 

Welkom, de koffie/thee staat klaar. Inloop vanaf half acht.

op 09-09-2015, 08:57
33 reacties
VrouwkeZondernaam
24-09-2015 / 10:28
Kunnen we de avond ook naderhand via een / deze site beluisteren?
refoweb
24-09-2015 / 10:45
Het is inderdaad de bedoeling dat de avond later terug te zien is.
VrouwkeZondernaam
24-09-2015 / 12:14
Waar?
Omega
25-09-2015 / 19:30
Geloofstoerusting.nl Maar het voordeel van de avond bijwonen is dat je ook zelf vragen kunt stellen.
Mona
29-09-2015 / 16:39
Ik kan er niet bij zijn helaas, maar hoop erg dat de belangstelling zó groot is,
dat er nog een volgende avond bij moet komen...;-)
Bruja
29-09-2015 / 22:11
Gezien alle reacties die ik heb gelezen van de heer van dooijeweerd zou ik zeggen zoek morgenavond een kerkdienst op van een ds van hetzelfde kerkverband als dhr. V d.
Omega
30-09-2015 / 11:04
@Bruja Ik zal je zin afmaken... zodat je nog lang onbekeerd blijft en God daarvan de schuld kunt geven.

@Mona De belangstelling is inderdaad vrij groot, hoor ik. Dus wie weet.
Bruja
30-09-2015 / 15:31
@Omega. Dus je zegt dat elke zondag 100.000 GG'ers in de kerk zitten om onbekeerd te blijven en dat de ds geen boodschap voor hen hebben. Gods Geest werkt niet (meer)?
Ikweethetniet
30-09-2015 / 16:16
@bruja, nee omega draaft door. Je hebt gelijk maar ik denk dat wat omega bedoelt het vele zoeken, honger, angst, onduidelijkheid, vastzitten in...., afwachten tot... etc. etc. helaas veel te veel in de GG gevonden wordt.
Ik ben benieuwd wat JVD van je "naam" vond, niet om te plagen hoor maar hier in Peru mag hij en zijn vrouw veel mensen uitleggen en helpen om te groeien in geloof. En mist u deze groei ook niet in de GG.? Zou hij ook, juist hier, niet de vraag mogen stellen ....(Hebr. 5 vs 11:15.)
Je "naam"? Hier in Peru betekend "bruja"heks.
Ikweethetniet
30-09-2015 / 16:57
@bruja,
Misschien moet ik je "naam bruja, (heks) nog ff verduidelijken.

Hier in Peru, en de stad waar ik ben, kom je regelmatig een "bruja" tegen. Ze zitten op straat, adverteren, of hebben een winkeltje. Ze doen aan toekomst voorspellen, genezingen, overledenen raadplegen, geestelijke hulp verlenen, pastorale adviezen geven en wat, in Ned., bekend staat onder "witte" magie.
Frappant is dat ik er vele tegenkom die "zwaar" katholiek zijn.
Als ik ze dan, aan de hand van OT teksten, laat zien dat dat in de Bijbel verboden is, ontstaat er verbazing. Ze WETEN het gewoon niet.
Mede om dit soort dingen is het werk van Jan en Nellie hier zo belangrijk.
Bruja
30-09-2015 / 21:16
@ikweethetniet. Ben verder niet bekend in Peru. Mijn refowebnaam is gewoon een afkorting, een naam en heeft verder geen enkele betekenis of duiding. Het is volgens mij ook off-topic.

Heb het al wel eens meer aangehaald dat ik veel respect heb voor het werk wat van dooijeweerd doet in Peru. Zijn antwoorden hier op refoweb is slaan op hetzelfde aambeeld, geregeld komt hetzelfde terug, de vragen komen op hetzelfde neer. Begrijp ook niet dat refoweb een site wil zijn die een platform wil zijn om op de gg te 'schelden'. Snap ook niet dat van dooijeweerd dit doet richting zijn broeders. Ik zou zeggen bewandel de koninklijke, kerkelijke weg.

Ik neem aan dat de ds vanavond ook uitgenodigd zijn. Die kunnen er veel van leren aldus omega.
Ikweethetniet
30-09-2015 / 23:43
Hoi bruja.
Off-potic een beetje, maar snap je de associatie? Is jouw kritiek in je antw. ook niet meer van hetzelfde, en in ieder geval geen inhoudelijke reaktie op mijn reaktie (bv Hebr.5 ev)
Is het niet verdrietig dat er kennelijk zoveel vragen op hetzelfde neer komen en dat de antwoorden dat idem zijn?
En.. als je de mensen hier afraad om te gaan luisteren naar JVD zou je dat dan de mensen in Peru ook niet moeten doen ? Ben benieuwd hoe jouw "koninklijke weg er dan uitziet. En ja, we kunnen allemaal van elkaar leren toch?
Omega
01-10-2015 / 01:11
@Bruja Je hebt vast gelijk. Er is niets aan de hand in de Ger. Gem. en al die vraagstellers met hun pijn en moeite stellen zich gewoon aan. Oogjes dicht, snaveltjes toe en de deksel op de beerput. En daarmee zijn alle problemen opgelost. Wat is het leven toch heerlijk eenvoudig.
Ikweethetniet
01-10-2015 / 02:15
Omega,
Is het ook nog eens mogelijk dat jij je OOK eens van commentaar onthoud, OF een andere toon aanslaat ? Niet dat je altijd ongelijk hebt maar om maar eens wat te noemen met het oog op:
Filipenzen 4:5
5 Uw bescheidenheid zij allen mensen bekend. De Heere is nabij.
Spreuken 15:1
1 Een zacht antwoord keert de grimmigheid af; maar een smartend woord doet den toorn oprijzen
Romeinen 14:13
13 Laat ons dan elkander niet meer oordelen; maar oordeelt dit liever, namelijk, dat gij den broeder geen aanstoot of ergernis geeft.
Galaten 6:10
10 Zo dan, terwijl wij tijd hebben, laat ons goed doen aan allen, maar meest aan de huisgenoten des geloofs.

Of wil je weer een wedstrijdje,
"wie het verste kan plassen aangaan "?

Ok, Denk en bid hierover in plaats van weer ... je snapt me best wel.
Mocht je toch weer ......dan zul je mijn reakties niet meer lezen.
Omega
01-10-2015 / 06:42
@Ikweethetniet Als je toch Bijbelteksten citeert zou je ook die van zachte heelmeesters en stinkende wonden kunnen gebruiken. Of deze, ook erg mooi: "Want er is niets verborgen, dat niet geopenbaard zal worden; en er is niets geschied, om verborgen te zijn, maar opdat het in het openbaar zou komen." Zo zie je dat het niet zo moeilijk is om met Bijbelteksten anderen om de oren te slaan.
Mona
01-10-2015 / 08:55
Heb elkaar hartelijk lief, met broederlijke liefde. Ga elkaar voor in eerbetoon.

Advies van Paulus
Romeinen 12 vers 10.
Omega
01-10-2015 / 21:04
@Mona Wees gerust Mona, ik heb mijn evangelische broeder van harte lief, ook al ben ik wel eens scherp tegen hem en zijn achterban. Overigens geldt die liefde in het bijzonder ook voor de Ger. Gem. Ik ben er van overtuigd dat er binnen dit kerkverband grote wonderen gaan gebeuren.
Ikweethetniet
01-10-2015 / 21:12
@omega,
Goh je reaktie verleid mij toch weer,
citaat: in het bijzonder ook voor de Ger. Gem. Ik ben er van overtuigd dat er binnen dit kerkverband grote wonderen gaan gebeuren.

Gezien alle "beweging"in de GG, ....Als de Heere dat wil doen en wij daarin geen belemmering meer zijn.....,wat een zegen voor Nederland, inkl. de evangelischen.
Bruja
02-10-2015 / 22:16
@ikweethetniet. Ik kan helaas niet altijd snel reageren door mijn verplichtingen.
Ik heb hebreen 5 vers 11ev er bij gepakt maar begrijp niet wat je er mee bedoeld in deze. Kun je het me uitleggen? U vergelijkt de gg ds toch niet met baby's en van D met Paulus?

Verder raad ik de mensen in Peru niet af om te gaan luisteren naar van D. Een andere cultuur, zendingsgebied, minder theologische kennis en geschiedenis. In Peru is de situatie anders daar is geen geordend kerkelijk leven. Dit vraagt ook van degene die vragen beantwoord de wijsheid dat het hier anders is. Misschien niet beter.
Degene die de vragen beantwoord moet zich realiseren wat er nodig is, melk of vaste spijze, maar ook waar leef je in nl of in Peru waar je misschien nog nooit van God hebt gehoord.


Verder zijn dit zo'n beetje mijn eerste postings hier op refoweb dus kan mij niet verweten worden dat ik op hetzelfde aambeeld sla.
Omega
03-10-2015 / 15:50
@Bruja Misschien is dat geordend kerkelijk leven wel wat mensen bij Christus vandaan houdt. Het krampachtig instandhouden en het benadrukken van kerkelijke structuren en dogma's gaat helaas vaak niet hand in hand met een ruime evangelieverkondiging. De eenvoud van het Woord (geloven als een kind, is een absolute voorwaarde volgens Christus) is veranderd in een standen- en statenleer, overgoten met voorwaarden en menselijke bevindingen. En dan is het een verademing als een man als Van Dooijeweert iets heel eenvoudigs doet: de Bijbel openen en gewoon (voor)lezen wat er staat. En dan ga je iets wonderlijks ontdekken: Gods genade, geduld, liefde en barmhartigheid is vele male groter dan onze wil om ons te laten zaligen. En die genade in Christus wordt een ieder aangeboden, onvoorwaardelijk. Gelukkig zijn er nog diverse predikanten in de Ger. Gem. die exact dezelfde boodschap verkondigen. Een deel van hen werkt ook mee aan de vragenrubriek van Refoweb.

Meer nieuws

De Almeerse wijkpastor Bert Noteboom zal op korte termijn een bezoek brengen aan de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Het plan is om ter plaatse zo’n duizend rugtassen gevuld met basisbehoef...
Geen reacties
28-08-2015
Ruim 10 jaar deed de 76-jarige Jacques Torn over het project: een replica maken van de Grote Kerk in Apeldoorn. Sinds kort is het af en is er aan belangstelling voor het kunstwerk geen gebrek. Alle on...
Geen reacties
17-08-2015
Klaas Hendrikse was PKN-dominee in Middelburg en Zierikzee. In 2006 deed hij in diverse media uitspraken over het niet bestaan van God, waardoor hij landelijk in de belangstelling kwam te staan. In 20...
8 reacties
11-08-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering