Trouwen, of samenwonen?

Nieuwsredactie / 1 reactie

14-06-2014, 08:40

'Trouwen, of samenwonen?' is de titel van de themabrochure die Ds. H. Veldhuizen voor De Waarheidsvriend schreef. Aanleiding is het feit dat veel (jonge) mensen kiezen voor samenwonen voordat het eventueel tot een bruiloft komt. Ook in kerkelijke gemeenten komt dit voor. Wat is erop tegen? Hoe ga je als gemeente en kerkenraad ermee om als een meelevend stel samenwoont? De dominee, tevens medewerker aan de vragenrubriek van Refoweb, gaat op deze en andere vragen in én legt in de brochure tegelijk een aantal vragen voor.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In de voorlichtingsfolder passeren o.a. Samenlevingscontract en Geregistreerd partnerschap de revue en komen de verschillen met de huwelijkssluiting aan de beurt.

Ds. Veldhuizen roept ook de vraag op of het juist is om bij samenwonen direct te spreken van zonde tegen het zevende gebod: "Is het juist om bij samenwonen direct te spreken van zonde tegen het zevende gebod? Het is goed om te bedenken dat de catechismus niet bij het zevende maar bij het negende gebod (iemands woorden verdraaien, roddelen of iemand lichtelijk oordelen of veroordelen) spreekt van eigen werken van de duivel en de zware toorn van God. Bij jongeren die op een integere wijze samenwonen − en die zijn er – valt eerder te denken aan dwaling ten opzichte van het vijfde gebod, omdat zij geen zicht hebben op de taak van de burgerlijke overheid."

Download hier de brochure.

Tags in dit artikel:

samenwonen
Nieuwsredactie op 14-06-2014, 08:40
1 reactie
MvR
16-06-2014 / 08:44
Even een opmerking bij het laatste stukje.

Op zich is het natuurlijk goed om eerlijk onder ogen te zien wat precies de aard van de zonde is. Als het maar niet zo is, dat we menen dat dit (zonde tegen het vijfde gebod) minder erg is dan dat (zonde tegen het zevende gebod).
Overigens is het nog maar de vraag of het hier wel echt alleen om zonde tegen het vijfde gebod gaat. Het is niet alleen een kwestie van visie op de overheid, maar ook 'integer' samenwonen is, als ik het goed zie, principieel anders dan een huwelijk (dat wil zeggen: dan een Bijbels huwelijk). Omdat samenwonen altijd iets individueels heeft, en een huwelijk iets publieks. Omdat samenwonen altijd iets heeft van een onderlinge afspraak, en een huwelijk van een verbond.

Je zou de vraag ook anders kunnen stellen: stel dat je als jongen en meisje (man en vrouw) voor de rest van je leven aan elkaar verbonden wilt zijn en dit publiek wilt laten erkennen (dát is dus het huwelijk), wat kan dan ooit de reden zijn dat je niet 'gewoon' gaat trouwen?

Laat ik het nog anders zeggen. Waarom is ook 'integer samenwonen' zonde tegen het zevende gebod. Want het zevende gebod is niet in eerste instantie het 'gebod van de seksualiteit', maar het 'gebod van het huwelijk'. De Heere wil hiermee een beschermende muur rondom het huwelijk zetten.

Meer nieuws

Christian Verwoerd organiseert tijdens de WK-wedstrijden van het Nederlands Elftal 3 bijeenkomsten in Nieuw-Lekkerland. De zanger over zijn motivatie: ”Persoonlijk geloof ik dat we onvoldoende beseffe...
1 reactie
12-06-2014
De kerkverlating, kerksluiting en de gevolgen van de economische crisis zorgen ervoor dat gemeentes en de besturen van kerkgebouwen steeds creatievere oplossingen bedenken om sloop van het gebouw te v...
1 reactie
29-05-2014
Meriam Yehya Ibrahim, een christelijke hoogzwangere vrouw uit Sudan, is donderdag 15 mei tot zweepslagen en de doodstraf veroordeeld omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘overspel’ en ‘afvall...
Geen reacties
19-05-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering