Geestdriftig

/ 4 reacties

11-06-2018, 10:48

De Christelijke Gereformeerde ds. D. J. Klein Onstenk was een aantal jaren gevangenispredikant. In die hoedanigheid kwam hij ook in aanraking met zware jongens, die -zoals hij zelf soms zei- aan één meter lange kerfstok niet genoeg hadden om hun wandaden te registreren. Op zich had deze markante predikant doorgaans goed contact met de boeven. Ze wisten wat ze aan ‘de doom’ hadden en respecteerden hem.

Toch waren er soms  spannende situaties. De gevangenisdirectie waarschuwde ds. Klein Onstenk daar van tijd tot tijd voor en bood hem desgewenst extra toezicht. De gevangenisdominee weigerde dat altijd. Hij wilde persoonlijk contact met de mannen. Dat vertrouwen werd soms ook op de proef gesteld.

Op een dag zat ds. Klein Onstenk in zijn werkkamer in de gevangenis in Hoogeveen. Er werd op de deur geklopt en een gedetineerde stapte binnen. Hij deed de deur achter zich dicht, greep ds. Klein Onstenk bij zijn stropdas en stelde een ultimatum. Of de dominee maar snel wilde doen wat hij vroeg, want -zo zei hij dreigend- op de gang stonden twee van zijn maten die direct binnen zouden komen als hij een kik zou geven.

Het maakte geen indruk op de gevangenispastor. Met stemverheffing zei hij: “Zo, twee buiten? Hier binnen staan er naast mij nog Drie. Jij ziet ze niet, maar ik wel. Het zijn de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. En Die Geest kan jou met de kracht van een tornado blazen waarheen Hij wil.”

Volgens ds. Klein Onstenk, die dit verhaal menig keer aan vooral jongeren vertelde, wist de zware crimineel niet hoe snel hij weg moest komen. Ook al zag de man de Goddelijke geesten niet, de manier waarop de predikant erover sprak maakte blijkbaar een overtuigende indruk. Ds. Klein Onstenk sloot dan vaak af met: “Mensen, de Heilige Geest is er en Hij werkt.”

 

Met dank aan HHK Ooltgensplaat

op 11-06-2018, 10:48
4 reacties
Race406
11-06-2018 / 14:57
Hij heeft regelmatig bij ons gepreekt. Dit verhaal ken ik. Bijzonder man was het, met veel moed en vertrouwen inderdaad.
tejoloog
14-06-2018 / 20:47
Weet iemand of er nog opnames verkrijgbaar zijn van zijn lezingen?
Mona
16-06-2018 / 16:56
Geweldig om deze man te horen. Hij leefde een leven dicht bij de Heere, was nuchter, had humor en kon boeiend spreken.

tejoloog:
Of ze te verkrijgen zijn in de reguliere verkoop, dat weet ik niet, maar misschien kan je een oproepje doen op dit forum, of op Refoforum. Of schakeltje in RD?
Misschien zijn er mensen die nog cassettebandjes hebben, en die deze willen afstaan aan jou.
Samanthi
19-06-2018 / 18:46
@tejoloog en Mona
Toen hij bij ons was zei hij dat er geen opnamens gemaakt mochten worden omdat het verhalen uit de gevangenis waren.\
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Lees ook deze columns

Het verslag van de lezing over het genadeverbond die ds. A. Schot voor de Kontaktvereniging van Leerkrachten en Studente...
geen reacties
28-05-2018
Amerika heeft zijn Amish, Nederland z’n refo’s. Gemeenschappelijk hebben ze dat buitenstaanders maar weinig snappen van ...
geen reacties
23-05-2018
Groot was de blijdschap van de buurt toen onlangs een ooievaarsechtpaar neerstreek midden in het dorp. De dieren kozen v...
geen reacties
13-04-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis