Ren voor je leven

Refoweb / 12 reacties

02-06-2016, 09:01

Jaren geleden kwamen enkele bouwkundigen een dam in Pennsylvania onderzoeken. Ze trokken de bergen in en onderzochten de dam op scheuren om te zien of de bewoners van het kleine dorpje Johnstown beneden in de vallei geen gevaar zouden lopen. Ze kwamen terug in het dorpje en vertelden hen: “De dam is niet veilig. De mensen in dit dorp zijn in gevaar.” De mensen uit het dorp zeiden: “U kunt ons niet bang maken.”


Nog geen vijftien dagen later kwam er een jongen op een paard met grote spoed het dorp binnengereden. Hij schreeuwde overal: “De dam is doorgebroken. Ren voor je leven!” De mensen lachten om hem, maar de jongen liet zich door het lachen niet hinderen, hij reed verder en overal waar hij mensen zag, bleef hij roepen en waarschuwen. Binnen enkele minuten kwam het water en nog geen half uur daarna was het gehele dorpje bedolven onder een kolkende watermassa die alles meesleurde en verwoestte. Ruim 2200 mensen kwamen om in deze verwoestende stroom, die later bekend zou worden als de Johnstown Flood. De waarschuwingen klonken als het ware nog na in hun oren, toen zij enkele ogenblikken later voor de Rechter van hemel en aarde stonden.

Gezegend die zich laat waarschuwen en daarnaar handelt!

Ds. M. C. Schreur

Refoweb op 02-06-2016, 09:01
12 reacties
mortlach
02-06-2016 / 17:52
Geld is kankerverwekkend. Snel, geef het allemaal weg!

Gezegend die zich laat waarschuwen en daarnaar handelt!

:-)
Omega
02-06-2016 / 17:59
@Mortlach Een goede christelijke gedachte. Waarbij ik aanneem dat jij je niet opwerpt als de ontvanger ;-)
mortlach
02-06-2016 / 19:07
Natuurlijk niet. Ik wil toch ook geen kanker?
Gouwenaar
03-06-2016 / 08:34
Wellicht ook goed om op te merken dat de waarschuwingen niet serieus genomen werden omdat er al heel vaak mensen riepen dat de dam het niet had gehouden.

Bovendien is het ook neit geheel juist om te stellen dat de inwoners de waarschuwingen volledig naast zich neerlegden, er zijn amelijk nog pogingen gedaan om de dam gecontroleerd door te steken...
irenicus
03-06-2016 / 09:28
- Natuurlijk in algemene zin een sterk verhaal, met als moraal: sla serieuze waarschuwingen niet in de wind. (N.B. Een kleine zoektocht op internet leert dat dit ook echt een sterk verhaal is, in die zin dat het historisch niet zo kan gebeurd zijn, o.a. omdat het water sneller het dal inliep dan een rennend paard; en verder heeft uitgebreid onderzoek aangetoond dat er nooit iemand met de naam van degene die de waarschuwer zou zijn geweest, in die buurt heeft geleefd - maar goed, dat is een beetje zout-op-slak-leggen van mij; daar gaat het me nu niet om)

Maar om als aansporing om je te bekeren te komen vind ik het negatief: dan is dus doodsangst de reden om te gaan geloven?
huibertus
03-06-2016 / 11:05
Irenicus
doodsangst kan toch wel een goede reden zijn om te gaan geloven,
althans zo dacht de stok bewaarder er over op het advies van Paulus
handelingen 16
Buitenman
03-06-2016 / 13:34
O, was het citaat van ds. Schreur dan bedoeld als 'aansporing om je te bekeren'? Dat haal ik er zo op het eerste gezicht niet uit.
mortlach
03-06-2016 / 17:19
Niet? Het ligt er toch vrij dik bovenop.
Buitenman
03-06-2016 / 19:41
Dat is dan zeker voor insiders? Ik lees een verhaal over een door het springen van een dam verzwolgen dorp, met veel dodelijke slachtoffers. Met als moraal, zo lijkt het, dat je brengers van een slechte tijding beter maar kunt geloven, of in elk geval zijn boodschap checken. Of moet ik dat alles verbinden met het feit dat een predikant dit vertelt, dat dan binnen de refo-context zien en concluderen dat er een geestelijke bedoeling achter zit?
mortlach
03-06-2016 / 20:47
Dit regeltje

De waarschuwingen klonken als het ware nog na in hun oren, toen zij enkele ogenblikken later voor de Rechter van hemel en aarde stonden.

bevat een flinke hint, moet ik zeggen.
irenicus
04-06-2016 / 10:01
Ik probeer het nogmaals : ik heb een eenvoudige vraag: wat is de link tussen de algemene en terechte moraal van 'sla seriueze waarschuwingen niet in de wind" , en de opmerking dat de slachtoffers voor hun hemelse Rechter verschijnen? Ik begrijp het niet.
mortlach
05-06-2016 / 10:41
In bepaalde vormen van het christendom is de waarschuwing "Bekeert u, want anders..." nogal prominent aanwezig.

Lees ook deze columns

Op een zondagmorgen toen dominee G.H. Kersten in Rotterdam lopend op weg was naar het kerkgebouw waar hij zou preken, kwam hij de bekende Pleun Klein tegen. Pleun Klein, een achtenswaardig kind van Go...
2 reacties
17-05-2016
Een jonge man bekende eens aan een godvrezende timmerman dat hij zichzelf zo onwaardig vond als hij hoorde hoeveel anderen in Gods Koninkrijk mochten doen. De oude man antwoordde: “Zo is het mij preci...
10 reacties
13-05-2016
Een jonge gehandicapte wordt elke ochtend bij het treinstation neergezet. Hij kan niet lopen, heeft geen inkomen, wordt bij een tafeltje neergezet. Verkoopt er wat lucifers, papieren zakdoekjes, allem...
Geen reacties
02-05-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering