Nooit bestond er een Palestijnse staat

Dirk van Genderen - Habakuk.nu / 8 reacties

19-06-2015, 11:45

De Palestijnen willen zo snel mogelijk een zelfstandige staat. De wereld wil dat ook. De Palestijnen beroepen zich op hun historische rechten op Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en Gaza. Ten onrechte. Immers, in de geschiedenis heeft er nog nooit een Palestijnse staat bestaan. De wereld wil dit kennelijk niet weten. Maar het is wel de waarheid! Een waarheid die heel de wereld en zeker de media zouden moeten weten.


Het was een slimme zet van de toenmalig Palestijnse leider Yasser Arafat om in 1964 de PLO, de Palestinian Liberation Organisation (Palestijnse Bevrijdings Organisatie) uit te roepen. Op dat moment waren Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem, ook wel de Westbank genoemd, nog in Jordaanse handen. Niemand sprak er toen over dat Jordanië de Westbank had bezet.

In 1967 werd Israel aangevallen door verscheidene Arabische landen. Hun doel was de staat Israel te vernietigen, van de kaart te vegen. Maar Israel won de oorlog en kreeg de Westbank in handen, evenals Gaza, dat voorheen in Egyptische handen was. De Arabieren begonnen die oorlog, die ze verloren. Wat ze wel ‘wonnen’, was – wat de Palestijnen ten onrechte zo noemen – de ‘bezetting’ van de Westbank door Israel. Beter is de term ‘betwiste’ gebieden.

De Palestijnen hebben reeds het overgrote deel van deze betwiste gebieden in handen, maar ze willen alles. En ze willen erkend worden als staat, door Israel en door de wereld. Ze beweren dat ze vechten voor hun oude thuisland. Daarmee misleiden ze zichzelf en de wereld.

Israel bestaat al sinds 1312 voor Christus

Israel werd een zelfstandige natie in 1312 voor Christus. Veertig jaar later, in 1272 voor Christus, veroverde Israel het land en had het duizend jaar in bezit. Zelfs nadat de Babyloniërs en de Romeinen een einde maakten aan de Joodse soevereiniteit bleven er altijd Joden wonen.

Maar nooit in de geschiedenis heeft er een Palestijnse staat bestaan. In de Bijbel kom je wel de Filistijnen tegen. En heel vaak worden Palestijnen en Filistijnen door elkaar heen gehaald, terwijl het beslist niet over dezelfde mensen gaat. De Bijbel spreekt voor het eerst over Filistijnen in Genesis 10:14: ‘…de Kasluchieten – uit wie de Filistijnen voortgekomen zijn – en de Kaftorieten.’ De Kasluchieten zijn het nageslacht van Mitsraïm, de tweede zoon van Cham, die een zoon van Noach was. De Filistijnen zijn dus geen nakomelingen van Sem of Jafeth, de beide andere zonen van Noach.

De Israëlieten stammen van Sem af, evenals vele Arabische stammen (volken), onder wie de Palestijnen. Van de Filistijnen is bekend dat ze tot de zogenaamde zeevolken behoorden. Volgens de profeten Amos (9:7) en Jeremia (47:4) komen de Filistijnen uit Kaftor. Met Kaftor zou het huidige Kreta worden bedoeld, of misschien Cyprus.

Palestijnen stammen niet af van de Filistijnen

De Filistijnen woonden in het huidige Gaza. Toen heette dat gebied Gerar. Abraham vertoefde nog als vreemdeling in dat gebied (Genesis 20:1). Maar het was niet zijn thuis. De Palestijnen beweren – ten onrechte – dat ze afstammen van de Filistijnen en van Abraham, die daar volgens hen gewoond zou hebben, zodat zij nu aanspraak op Gaza kunnen maken.

In Exodus 23:31 lezen we dat de Heere aan Zijn volk Israel de belofte geeft: ‘Ik zal uw grenzen vaststellen, van de Schelfzee tot aan de zee van de Filistijnen, en van de woestijn tot aan de rivier, want Ik zal de bewoners van het land in uw hand geven, zodat u hen vóór u uit kunt verdrijven.’ Dus ook het gebied van de Filistijnen, van hen die aan de zee wonen, zegt de Heere toe aan Zijn volk. Eénmaal zal ook Gaza volledig aan Israel toebehoren.

De naam Gerar, waar de Filistijnen woonden, veranderde in het land Filistea (Exodus 15:14). Jozua veroverde met Israel het land Kanaän, behalve het land van de Filistijnen (Jozua 13:2). De goden van de Filistijnen, Dagon, Astoret en Baäl Zebub, werden Israel tot een valstrik. Het Bijbelboek Richteren laat zien dat daardoor de toorn van de Heere tegen Israel ontbrandt. De richters Samgar, Jefta en Simson strijden tegen de Filistijnen. Door de Filistijnse vrouw Delila komt Simson ten val. In Gaza steken ze hem de ogen uit, maar in de tempel van hun afgod Dagon geeft God hem nog eenmaal kracht om in zijn sterven meer Filistijnse slachtoffers te maken dan tijdens zijn leven.

Dit commentaar zou te uitgebreid worden om hier heel te geschiedenis van de Filistijnen te vermelden. Ik wil nog wel wijzen op de Filistijnse reus Goliath, die David in de Naam van Heere versloeg en zo zijn volk redde van de overheersing van de Filistijnen.

Keizer Hadrianus noemt het hele land Palestina

Eeuwen voor onze jaartelling kwam er al een einde aan het Filistijnse volk, wat is opgegaan in andere volken. Nadat de Romeinen in het jaar 70 na Christus Jeruzalem totaal hadden verwoest, volgde in het jaar 135/136 nog het neerslaan door de Romeinen van de opstand van Simon bar Kochba. Daarna wilden de Romeinse keizer Hadrianus de herinnering aan Israel totaal uitwissen. Hij gaf daarom hele gebied de naam Palestina. Die naam was verwant aan Filistea en herinnerde de Joden aan hun vijanden.

Toch is er in de eeuwen die volgden altijd een Joodse aanwezigheid in het land gebleven. De bewoners van het land bestonden en bestaan uit Joden, Bedoeïnen en in latere tijden eveneens uit Arabieren. Het was pas met de opkomst van de PLO in 1964, onder leiding van de uit Egypte afkomstige Yasser Arafat, dat de geclaimde naam Palestina meer en meer als naam voor de Arabische bevolking werd gebruikt.

De huidige Palestijnen zijn geen nakomelingen van de Filistijnen en kunnen daarom ook geen rechten op welk stuk land van Israel dan ook laten gelden. Het zijn Arabieren en nazaten van Joktan (1 Kronieken 1), van Esau en van de zonen van Hagar en Ketura (de vrouw van Abraham). Het zijn allen nakomelingen van Sem, evenals het Joodse volk.

Nergens in de Bijbel en ook niet in de geschiedenis is er sprake van een Palestijns volk. Het zijn Arabieren, uit verschillende Arabische landen. Het is trouwens vreemd dat bij diverse kerken en gemeenten in ons land nog steeds landkaarten aan muur hangen met daarop de naam Palestina in plaats van Israel. Het is mijn voorstel om die zo snel mogelijk te verwijderen en nieuwe kaarten op te hangen met daarop helder en duidelijk de naam Israel.

Toen de VN in 1947 besloot Palestina op te delen in een Arabische en een Joodse staat, vluchtten veel Arabieren weg uit wat de Joodse staat zou worden. Nadat in 1948 de Joodse staat Israel was uitgeroepen, vertrokken opnieuw velen uit het Joodse gebied. Via de radio werden ze vanuit Damascus en Caïro opgeroepen het land te verlaten. Later, als de Arabieren de jonge staat Israel zouden hebben vernietigd, zouden ze kunnen terugkeren. Maar dat gebeurde nooit, waardoor het ‘Palestijnse’ vluchtelingenprobleem is ontstaan.

Geestelijke strijd

De oprichting van de PLO was een zeer slimme zet. De vluchtelingen worden sindsdien ingezet in een politieke en soms ook militaire strijd. De Palestijnen zijn gaan geloven in hun eigen idee dat ze een apart volk vormen, met oude rechten op het hele land. Omdat ook de overgrote meerderheid van de media dit gelooft, wordt de wereldwijde opinie ook deze kant opgestuurd. En omdat ook de meeste wereldleiders hiervan ook overtuigd zijn, wordt Israel onder zware druk gezet akkoord te gaan met de vorming van een zelfstandige Palestijnse staat.

Achter de strijd om het land Israel, waarvan ik geloof dat God het hele land aan Zijn volk heeft gegeven, inclusief Judea, Samaria en heel Jeruzalem, gaat een geestelijke strijd schuil. Het land is Gods land. Het is de satan, die de Palestijnen opstookt om hun eigen staat te claimen en uit te zijn op de vernietiging van Israel. Als de satan dat voor elkaar zou krijgen, kunnen Gods toekomstplannen, waarin Israel een zeer belangrijke rol speelt, niet doorgaan. Maar de God van Israel is machtiger dan de satan. Hij is overwinnaar. Wat een troost en bemoediging voor Israel en voor het Joodse volk. Alles gaat heen naar het moment dat heel Israel zalig zal worden.

Het is niet eerlijk om het lijden van de Palestijnen toe te schrijven aan Israel, zoals velen doen. Het zijn de Arabische leiders die daar voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor zijn. Ook de eigen Palestijnse leiders denken veelal veel meer aan zichzelf dan aan de mensen voor wie ze zich zouden moeten inzetten.

Zal er ooit vrede komen? Ja, zeker! In het klein vindt dat al plaats als er onderlinge verzoening plaatsvindt. Daar zijn aangrijpende getuigenissen van, ook van christenen die elkaar vinden aan de voet van het kruis van de Heere Jezus. Eenmaal, wie weet hoe spoedig al, zal de Vredevorst, Jezus Christus, Zijn Rijk van vrede en gerechtigheid vestigen. Naar dat moment zien we uit met groot verlangen. Bid om de vrede van Jeruzalem!

Dirk van Genderen - Habakuk.nu op 19-06-2015, 11:45
8 reacties
Pcrtje
21-06-2015 / 11:15
Zolang niemand bereid is eens zijn religieuze boeken aan de kant te leggen zal dit probleem nooit opgelost worden. Dat is nu ook goed te zien in dit artikel: een (mijns inziens vergezochte) argumentatie volledig gestoeld op zeer niet-neutrale Bijbelteksten moet even beslechten wien het strookje land toebehoort. Onverifieerbare claims met een dikke laag religieuze saus eroverheen. Zo kunnen de Arabieren en Palestijnen het ook met hun eigen Boek.

Misschien zou een goede zet zijn die Bijbel en die Quran terzijde te leggen en te praten over gemeenschappelijke delers? Er kan daar best vrede zijn, maar dan moet je niet dingen roepen als "het is de satan, die de Palestijnen opstookt om hun eigen staat te claimen en uit te zijn op de vernietiging van Israel."
Omega
21-06-2015 / 12:30
@Pcrtje Vraag je nu aan de moslims om hun Koran, waarin opgeroepen wordt de joden te vernietigen, terzijde te leggen? Hoe zie je dat voor je?
Pcrtje
21-06-2015 / 19:17
@Omega, natuurlijk is dat een eis waar beide partijen geen trek in hebben. Dat is ook gewoon het hele probleem van dat conflict. Beide partijen hebben schuld.

Beide partijen moeten eens, onbevooroordeeld door hun religies, proberen elkaar te ontmoeten.
Omega
21-06-2015 / 21:32
@Pcrtje Als de Arabische landen hun broeders en zusters een plek hadden gegeven, was er nooit een Palestijns conflict geweest. PLO en Hamas zijn net als de Nazi's altijd op de vernietiging van de joden uitgeweest. Deze diepgewortelde haat zit niet alleen in de religie, maar ook in de genen van de meeste moslims Een kameel wordt ook geen olifant. Er zal nooit vrede komen in het Midden-Oosten. Je mag al blij zijn dat er geen sprake is van constante oorlog.
dalethvav
22-06-2015 / 12:46
@Pcrtje:
Al zou je alle bijbelse elementen uit het stuk van DvG halen (religieuze boeken aan de kant leggen om jouw term te gebruiken), dan blijft er, zowel historisch als volkenrechtelijk gezien, nog meer dan genoeg over waarin DvG gelijk in heeft
BladeStraight
26-06-2015 / 12:22
Dit artikel geeft mijns inziens een verkeerde argumentatie. Het is helemaal niet relevant of er in de oudheid een Palestijnse staat bestond. Het feit is dat er al meer dan duizend jaar Arabische volken in het huidige Palestina wonen, die daar ook prima samen hebben geleefd met de aanwezige Joden. Die volken, waar ze dan ook vandaan komen, hebben toch recht op dat land puur omdat ze daar nu eenmaal woonden? Pas toen sinds de jaren '30 grote groepen Joden naar Palestina verhuisden werd dit een probleem. Het lijkt me duidelijk dat er rekening moet worden gehouden met de Palestijnen, waar ze nu ook vandaan komen. Een twee staten oplossing lijkt me overduidelijk de beste optie, het is daarom doodzonde dat extremisten van beide kanten dit in de weg staan. Een artikel als deze doet ook verder niet veel deze kloof te overbruggen en is daarom vrij zinloos.
Arjan
27-06-2015 / 09:48
Los van wie recht heeft op welk stukje land vraagt God van ons, en ook van de joden en de palestijnen dat wij elkaar lief hebben. Heb uw naaste lief. Als dat betekent dat je de minste moet zijn, dan moet dat. Israel dwingt met steun van Amerika het recht op grondgebied af. Het zou het in Gods hand moeten leggen en de minste willen zijn.
drj
04-07-2015 / 12:56
Aan het eind van de tweede wereldoorlog, werden ca 12 miljoen Duitsers uit gebieden verdreven die voor de oorlog tot Duitsland en na de oorlog tot de Sowjet-Unie behoorden. Een paar miljoen zijn vermoord en op andere manieren gestorven, maar een grote groep werd als vluchteling in Duitsland in vluchtelingenkampen geherbergd.

Waar zijn deze mensen gebleven? Waar zijn tegenwoordig de vluchtelingenkampen langs de poolse grens van waaruit strijdbare Duitse pubers raketten afschieten op Polen? En wat zou er gebeuren als ze het werkelijk deden? Zou de internationale gemeenschap Polen, Litouwen enz. oproepen een deel van hun gebied aan deze mensen af te staan?

Natuurlijk zijn deze mensen in de loop der jaren in de Duitse bevolking opgegaan. De situatie in Israel lijkt hier op. Alleen hebben de arabische landen deze mensen kunstmatig tot beroepsvluchtelingen gemaakt en wonen ze in "vluchtelingenkampen" en willen terug naar "hun land". Oorlog is verschrikkelijk, maar het is niet begrijpelijk waarom de palestijnen het enige volk ter wereld is dat zich na 70 jaar nog steeds als vluchteling benadeeld voelt. Er zijn genoeg mensen ter wereld die van hun land werden verdreven en deze situatie is niet uniek (zie Syrie enz.). Maar na 70 jaar nog van dit probleem te spreken, alsof het realistisch is, dat de situatie kan worden teruggedraaid is geen hulp voor deze mensen. Oorlog leidt tot verliezen door alle partijen. En net als de nederlanders na de tweede wereldoorlog met het tientje van Lieftink weer begonnen hun land op te bouwen zonder te verwachten dat ze voor elk onrecht 100% gecompenseerd zouden worden, hadden de palestijnen 70 jaar de tijd om hun eigen woestijn te laten bloeien.

Lees ook deze columns

Aan wie wordt het heil aangeboden? Zijn dat alleen de uitverkorenen, zoals enkele afgescheiden kerken in hun leer proclameren, of wordt de zaligheid aangeboden aan iedere zondaar? Oftewel, is er sprak...
14 reacties
11-06-2015
De EO-Jongerendag is weer in zicht. Aanstaande sabbatdag om precies te zijn. De vraagbaak van Refoweb zal ongetwijfeld weer volstromen met verontruste ouders en hun über-enthousiaste kroost. En het Re...
5 reacties
04-06-2015
Hij kreeg gelegenheid om op een gemeenteavond zijn verhaal te doen, Fred, m’n o zo leuke puberneef. Hij is van plan om in China huizen te gaan bouwen voor arme Chinezen. En, zo sprak hij vol overtuigi...
5 reacties
29-05-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering