De dominee als muur

VDM / 8 reacties

26-05-2015, 14:06

Kan een zeer reformatorische, bevindelijke, predikant je afhouden van Gods Koninkrijk? Kan een trouwe dienstknecht van de Allerhoogste je bedriegen voor tijd en eeuwigheid? Kan hij je bewust -willens en wetens- bij Jezus Christus, de Zaligmaker, vandaan houden met een vals evangelie in de veronderstelling Gode te behagen? Een dominee uit eigen kring, een degelijke reformatorische man waar de hele gemeente grote achting voor heeft? Het is haast niet te geloven, maar het kan. Gods Woord zegt het. De discipelen deden hun best om de kinderen uit Marcus 10 bij Jezus vandaan te houden. Erger nog. Ze bestraften degenen die deze zielen bij de Messias  probeerden te brengen. Tot groot ongenoegen van Jezus.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Net als Petrus in Matt. 16:23 kan ook een als rechtzinnig bekend staand predikant zich gedragen als een satanas. In de veronderstelling God een dienst te bewijzen kan hij zijn kudde de woestijn in sturen, waar ze omkomen van honger en dorst. Dat gebeurt als hij meer acht slaat op de omstandigheden, de traditie, vermeende kerkleer, de opzieners der gemeente, dan op het Woord en de beloften van God Zelf. Dan verwordt Gods onvoorwaardelijke genade en Zijn grondeloze barmhartigheid tot een leeg en zielloos dogma.

Deze aanklacht komt uit onverdachte hoek en wel van dr. Joël R. Beeke, predikant  van de Heritage Netherlands Reformed Congregation in Grand Rapids (VS), de Hersteld Gereformeerde Gemeenten. In zijn boek “Geloven in de praktijk” legt hij in het hoofdstuk over het volhardend geloof van Kaleb een direct verband tussen de ongelovige tien verspieders en de predikanten “in onze gemeenten.”

“Iedere week trekken we er op uit en spieden we in de Schriften. Op de eerstvolgende Sabbat brengen we onze gemeente een verslag van het land, een verslag van God en Zijn beloften... Wee ons als we onze gemeente een boodschap brengen van ongeloof, een boodschap van hopeloosheid, een boodschap waarin God geheel ontbreekt.”

De verspieders gaven een wreed verslag, concludeert de Ger. Gem.-dominee. Ze leggen een stok met enorme druiven voor het volk neer en zeggen: dit kunnen jullie niet krijgen. Je mag ze zien, maar niet hebben. Ds. Beeke vergelijkt dat met het tonen van een nieuwe fiets aan een kind. Hij mag er omheen lopen, naar kijken, maar niet aankomen. “Het is een fantastische fiets. Loop er omheen. Is die niet geweldig? Maar je mag ‘m niet hebben.” Ds. Beeke vervolgt: “Je kunt het evangelie op die manier preken. Je kunt het geweldig voorstellen; je kunt spreken over de wonderlijke zegeningen van het Evangelie. Maar als je zondaren niet de weg laat zien, ze niet aanmoedigt om die weg te gaan en ze niet zegt dat ze door het geloof in moeten gaan, ben je als de tien valse verspieders.”

VDM op 26-05-2015, 14:06
8 reacties
markusa
27-05-2015 / 09:53
Nee, gelukkig niet. Een zeer reformatorische, bevindelijke, predikant kan je niet afhouden van Gods Koninkrijk. Jezus zelf is namelijk de weg, de waarheid en het leven. Calvijn zegt: dominees zijn maar stoffelijke mannetjes. Kleine instrumenten in de handen van Die grote Profeet, Priester en Koning.

Robert M. MacCheyne: De mensen zien te veel tegen de predikanten op; zij verwachten wijsheid van hen te ontvangen, maar wij zijn niet tussen Christus en u geplaatst. Het enige nut van de stang was om de koperen slang omhoog te houden. Openbaring 2: De zeven sterren zijn in Zijn rechterhand en kunnen alleen licht geven door Hem. Alleen als zij in de hand van Christus zijn.
Omega
28-05-2015 / 09:29
@markusa Als een rechtzinnige dominee je niet kan afhouden van Christus, kan hij je dus ook niet tot Christus leiden. Wat is dan de zin van kerkgang, prediking en het ambt van predikant? De waarschuwing van McCheyne maakt duidelijk dat hij blijkbaar eens is met ds. Beeke.
Mona
01-06-2015 / 13:24
Niemand kan degene afhouden, als God in iemand werkt met Zijn Geest, dan zál hij/zij tot Hem komen.
Maar predikanten kunnen door hun manier van preken, wel obstakels op de weg tot Christus leggen, en dat is een ernstige zaak!

Overigens heeft ook de gemeente zelf de opdracht om voor hun herder te bidden! De gemeente moet vragen dat hij vervult mag worden met de Heilige Geest, en dat hij alleen zal spreken wat God wil dát hij spreekt.
karlo
02-06-2015 / 21:03
Ik hoorde eens een ds. zeggen : ze kunnen Gods kinderen niet uit de hemel houden, maar ze kunnen wel zo spreken. dat deze mensen grotendeels de trroost missen.
Samanthi
04-06-2015 / 09:44
God stuurt goedertieren boodschappers van die zeer blijde boodschap wanneer Hij wil en tot Wie Hij wil, dat belijden we toch allemaal met de DL?
Is het een blijde boodschap als je de druiven laat zien en zegt hier kunnen jullie toch nooit aankomen?

De duivel verzint allerlei manieren om je maar bij Christus vandaan te houden...zelfs door reformatorische bevindelijke predikanten heen.

De Heilige Geest werkt door alles heen, dat wel, maar bijna het hele volk geloofde de 10 verspieders en niet de woorden van Jozua en Kaleb.
Daarom blijft het gevaarlijk om al die obstakels op te werpen, je kunt niet zomaar zeggen wat je wilt en dan God Zelf voor je karretje spannen en zeggen: Hij het moet doen.
Omega
04-06-2015 / 20:17
Precies @Samanthi. Bovendien zegt het Woord dat wij de Heilige Geest kunnen wederstaan (Hand. 7:51). Dan kunnen dominees Gods kinderen misschien niet uit de hemel houden, maar blijkbaar kunnen ze wel voorkomen dat het kinderen van God worden.
Mona
08-06-2015 / 13:25
Luister in dit verband vooral naar de allerlaatste twee minuten van dit filmpje:

http://www.cip.nl/god/juni-2015/49727-God-gebruikt-bekeringsbevel-op-verrassende-wijze
Johan100
10-12-2015 / 18:55
ik geloof zeker dat zulke dominees mensen afhouden van de Heere Jezus.
We moeten nu niet aan de slag met de uitverkiezing denk ik: ieder die uitverkoren is komt er. Nee, dat zijn verborgen dingen, volgens Gods raadsplan, maar wee de predikanten die zondaren van Christus vandaan houden! Het moet in de tijd gebeuren, wedergeboorte en Christus moet uitgestald worden en er moet verteld worden hoe mensen wederom geboren moeten worden en er moet verteld worden waar mensen van verlost moeten worden en het gevaar waar ze in verkeren. Maar Hoe kom je tot wedergeboorte? Als een predikant dat niet predikt, weet hij het dan zelf wel?

Lees ook deze columns

Zojuist de Staatkundigen aan de foon gehad. Jullie creaties zijn net buiten het podium gevallen. Wel moet ik jullie op het hart drukken dat zonder ‘Overspelletje Photoshop’ de hele campagne ‘Liefde & ...
6 reacties
22-05-2015
Vijftig maal was ik te gast bij Refoweb – dat was me wat! Voor de één was ik niet dwars genoeg. Een ander zei: Jawel, maar ’t moet ánders dwars, dus ’t is verkeerd, het moet volgens de rechte lee...
2 reacties
20-05-2015
‘De hemel en God hebben, als ik het zo eens mag zeggen, een schalks karakter,’ aldus de hervormde predikant S.H.J. James. Hij haalt dan als voorbeeld aan dat ‘onder een lezing over een wetenschappelij...
Geen reacties
11-05-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering