EO raakt snaar van vervreemding

Gertjan de Jong / 6 reacties

19-02-2015, 14:22

Wat willen ze nou precies bij de EO? Voor mij is het niet helemaal helder. Op de jongerensite van de EO verscheen pas een interview met Thony (19), over zijn omgang met zijn homoseksuele gevoelens. Een indrukwekkend en eerlijk verhaal. Het maakte veel reacties los, zowel positieve als negatieve. Maar gisteren zag de EO zich opeens genoodzaakt om excuses te maken.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Ik citeer: 'Op BEAM vind je veel verschillende verhalen en meningen van veel verschillende jongeren. Samen met onze BEAM-lezers denken we na over wat die verhalen betekenen voor ons eigen leven en gaan we hier over met elkaar in gesprek. Dat was ook onze bedoeling met het verhaal van Thony. Maar dat is niet gelukt. Het heftige verhaal van Thony raakte bij veel homoseksuele lezers snaren van afwijzing, vervreemding en verdriet. Dat mag nooit het gevolg zijn van een verhaal, hoe oprecht onze bedoeling ook was. Juist rond het onderwerp homoseksualiteit proberen we zo goed mogelijk de diverse opvattingen een plek te geven, omdat we homoseksuele (christen)jongeren willen bemoedigen volop zichzelf te zijn. Mochten we jou gekwetst hebben, dan spijt ons dat.'

Het eerste dat opvalt is de stelligheid: een verhaal mag nooit leiden tot gevoelens van afwijzing, hoe oprecht de bedoeling van de schrijver ook is. Kennelijk zijn gekwetste gevoelens van lezers de ultieme toetssteen voor de EO? En hoe vertaal je zo'n ideaal naar de praktijk? Als de EO een verhaal plaatst van een moslim die christen is geworden, zal dat bij de moslimgemeenschap ongetwijfeld heel wat 'snaren van vervreemding' doen trillen. Dus voortaan maar geen getuigenissen van ex-moslims meer plaatsen, om maar geen gevoelens te kwetsen? En misschien moeten ze bij de EO überhaupt maar niet meer over de Bijbel en het geloof beginnen. Want er komen steeds meer atheïsten en agnosten bij in Nederland, stel je voor dat zij zich beledigd voelen...

De bedoeling van de EO met het verhaal over Tony was dat het gesprek over homoseksualiteit op gang kwam. Maar dat is niet gelukt, aldus de EO. Hoezo 'niet gelukt'? Het is juist heel goed gelukt! Het publieke debat kwam volop op gang. En dat debat raakt fundamentele thema's, zoals vrijheid van godsdienst en vrijheid van geweten. Natuurlijk, er is ook een hoop onzin verkondigd. Gelijk al spraken mensen er schande van dat de EO 'homogezening' promoot, terwijl Thony nooit heeft beweerd dat hij is 'genezen van homoseksualiteit'. Hij kiest er als christen alleen voor om geen homorelatie meer aan te gaan; een keuze die velen kennelijk als 'beledigend' ervaren.

Denkhulp van de overheid

Het wordt je in Nederland niet makkelijk gemaakt om zelf keuzes te maken en zelf na te denken. Ja, we mogen zelf nadenken, maar de overheid helpt graag wel een handje. Zo wil minister Bussemaker vaart zetten achter de homoacceptatie door 'mensenrechtenambassadeurs' in te zetten. Zij komen dan uitleggen hoe je de Bijbel moet lezen. Bussemaker in het Nederlands Dagblad van zaterdag: 'Ik kan me voorstellen dat de mensenrechtenambassadeur de Koran of Bijbel kent, en hierover het gesprek aangaat: “Waar staat dat? Zullen we het hier met elkaar over hebben? Ik heb hier ook een andere interpretatie van die tekst. Kun je dit zo wel letterlijk vertalen naar de huidige situatie?”

Bij de EO hebben die 'mensenrechtenambassadeurs' in ieder geval weinig werk te doen. Daar denken ze al helemaal in de geest van Bussemaker. 'Homoseksuele (christen)jongeren willen we bemoedigen om volop zichzelf te zijn', aldus de EO. Een beetje bevreemdend klinkt het wel. Want van de EO verwacht je toch eerder dat ze jongeren bemoedigen om God te zoeken?

Gertjan de Jong op 19-02-2015, 14:22
6 reacties
Jaron
19-02-2015 / 19:39
Jammer dat de EO op deze manier de maat wordt genomen. De ophef die in de reacties onder het artikel ontstond had niet zozeer te maken of de EO al dan niet een artikel over een homo mag plaatsen die een relatie afwijst. Het ging om de manier waarop homo's en de gayscene in het artikel werden neergezet. Thony was een erg losbandige homo die zich uitleefde in de gay scène. Hier ging het er volgens hem 'dierlijk, onmenselijk en onnatuurlijk' aan toe. Daar zullen veel (christelijke) homo's ook mee instemmen. Echter de meeste homoseksuelen hebben een totaal andere levensstijl dan die hier geschetst wordt van de gayscene. In de gayscene draait het volgens Thony alleen maar om uiterlijk, seks en scoren. Er zijn veel (christelijke) homoseksuelen die graag een duurzame relatie in liefde en trouw met elkaar willen, waarin God een belangrijke factor speelt. Dat in het artikel van de EO homoseksualiteit bijna gelijk wordt gesteld aan losbandig erop los leven in de gayscene kan erg kwetsend en afwijzend overkomen, ook voor mij. Ik vind het dan heel netjes van de EO dat men met een reactie komt dat hun artikel oprecht was bedoeld en dat men betreurt dat hierdoor veel (christelijke) homo's zijn gekwetst. Dat wil niet zeggen dat de EO 100% voor een homoseksuele relatie is. Ze neemt geen standpunt in en geeft aan dat ze zo goed mogelijk diverse opvattingen een plek wil geven. Laten we elkaar dan niet meteen veroordelen als je een ander standpunt inzake dit onderwerp inneemt.
Martynke
19-02-2015 / 20:34
Eens met Jaron, dat was ook de gedachte die bij mij opkwam. Wat als beledigend ervaren werd, was Thony's schets van de gayscene, die in het interview als 'dat wat iedereen die homoseksueel is, doet' werd afgeschilderd.

Wat betreft de laatste alinea: de EO bemoedigt wel degelijk jongeren - homoseksueel of heteroseksueel, christen of niet-christen - om God te zoeken. In dit ene specifieke geval voegen ze daar nog iets aan toe (zonder overigens de open deur naar het zoeken van God opnieuw in te trappen). Klein beetje jammer.

Verder verbaast het me een klein beetje dat 'homoseksualiteit' op het forum een vrijwel verboden onderwerp is, maar dat in Dwars wel een podium wordt gegeven aan het onderwerp...
jeewee
20-02-2015 / 13:55
Ook ik geloof dat de reactie van Jaron de ophef over dit gebeuren in het juiste perspectief plaatst. Helaas doet Gertjan de Jong dat niet. Ìn het bewust verhaal van Thony vertelt hij dat hij door de Heere God is weggehaald uit de wilde gayscene waarin hij terecht was gekomen. Hij had de rust gevonden en samen met God was hij tot de slotsom gekomen dat hij vooortaan celibatair wilde leven. Bij Eva Jinek geeft hij heel duidelijk aan dat hij nog steeds homo is. Maar hij mocht uit een leven stappen dat God hem als zondig had laten zien.

Een krant als de Telegraaf sprong er boven op met een kop als "EO komt weer met homogenezing". Tja, en dát doet bij veel homo's pijn omdat ze weten dat homoseksualiteit geen ziekte is. Wel heb je de keuze om er iets mee te doen. En die keuze maakt iedereen zelf. Een christen doet dat met God.

De EO, het RD en vele andere christelijke media durven het in ieder geval nog aan om het gesprek over homoseksualiteit te bijven voeren. Helaas kan dat van Refoweb niet gezegd worden.

Overigens kan ik iedereen aanraden om het indrukwekkende gesprek van Thony Kraamer met Eva Jinek terug te kijken.

En inderdaad heeft dan de EO gelijk als ze hun excuses aanbieden met o.a. de zin ook Gertjan de Jong gebruikt: "een verhaal mag nooit leiden tot gevoelens van afwijzing, hoe oprecht de bedoeling van de schrijver ook is."
De persoon mag nooit worden afgewezen. Maar het staat ieder vrij om afstand te nemen van wat personen doen.

Thony heeft afstand gedaan van een levenstijl die hij in het licht van de Bijbel als zondig ziet. Daar kun je diep respect voor hebben. Maar hij heeft geen afstand gedaan van andere mensen. Dát doen de media door over homogenezing te praten.
evantorisch
21-02-2015 / 08:24
Er wordt hier net gedaan alsof homoseksualiteit op het forum een verboden onderwerp is om het onderwerp zelf. Dat is gewoon een leugen.
De reden dat er voorlopig even geen topic over geopend mag worden gaat niet om de homoseksualiteit zelf, maar over de manier waarop die discussie steeds gevoerd wordt.
Die gaat alle perken te buiten, en ik vind het erg laag bij de grond om met een feit een leugen te poneren en zo r.w. onterecht in een kwaad daglicht te zetten.
Arjan
25-02-2015 / 12:40
De reactie van Gertjan is denk ik helemaal terecht. Nergens in het interview lees je terug dat Thony homo's veroordeeld als persoon. Het enige wat hij doet is benoemen wat God hem deed zien; dat wat in die club gebeurde "dierlijk, onmenselijk en onnatuurlijk" was. Mag dat niet meer? Mag gedrag niet meer benoemd en afgekeurd worden? Wanneer ik als hetero naar een parenclub ga en me daar vreselijk misdraag, mag dat dan niet afgekeurd worden? Moet ik me als hetere aangesproken voelen als een verkrachter wordt veroordeeld?
Omega
28-02-2015 / 20:06
Tja @jeewee, door het publiekelijk afwijzen van bepaalde zonden kunnen mensen zich nu eenmaal gekwetst voelen. Maar de vraag is of dat aan de boodschapper ligt, of aan degenen die zich de bijbelse boodschap niet of nauwelijks meer laten gezeggen. Dat de EO geen moeite meer heeft met seksualiteit voor of buiten het huwelijk in welke vorm dan ook, is al jaar en dag duidelijk. Dan heeft niet overigens niet alleen te maken met het feit dat deze voormalige christelijke omroep al lang afstand heeft genomen van de meeste bijbelse waarden en normen, maar evenzo met de wijze waarop de EO zich genoeglijk koestert in het financiële en programmatische pluche van het publieke omroepbestel. Wiens brood men eet...

Lees ook deze columns

Hij stond bij me op de stoep, Daan. Een heldere kerel van 33 jaar met een eigen bedrijf en altijd druk. Behoorlijk stressbestendige, een zeer hoog arbeidsethos en trouw in alles wat hij doet.  Getrouw...
3 reacties
17-02-2015
Er was eens, ergens op deze aardbol onder Gods goede zon, een groep mensen die wegens omstandigheden in een en hetzelfde kerkelijke verband waren terechtgekomen. Ze waren zo onder de indruk van Gods l...
6 reacties
07-02-2015
Zet je schrap, want er gaan Hele Grote Geestelijke Dingen gebeuren! Strategische Doorbraken in de Hemelse Gewesten, en meer! Althans, dat maak ik op uit voorspellingen van charismatische predikers.
1 reactie
04-02-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering