Lof der zotheid

Kruipolie / 1 reactie

17-01-2015, 08:54

Wat is er aan de hand, in refo Nederland? Wie dit dichterlijk begin kan uitbouwen tot een poëtische lof der zotheid, mag zich daar wat mij betreft mee vermaken. De Reformatie is verworden tot een vage oprisping uit een ver verleden en de profetie van Paulus uit 2 Tim. 4 is actueler dan ooit: “Want er zal een tijd zijn, wanneer zij de gezonde leer niet zullen verdragen; maar kittelachtig zijnde van gehoor, zullen zij zichzelven leraars opgaderen, naar hun eigen begeerlijkheden. En zullen hun gehoor van de waarheid afwenden, en zullen zich keren tot fabelen.”


Ter linkerzijde omarmt het ooit zo solafide volksdeel de eschatalogische fantasieën van Wake Up, de christelijke versie van de Da Vinci Code. Complottheoriën doen het nu eenmaal goed bij de dwaze en onwetende kudde en de pecunia’s der bevindelijken vinden in ruime mate hun weg richting uitgever. In het middensegment laat het iets serieuzer kerkvolk -hoewel eveneens niet gehinderd door kennis en inzicht- zich massaal onderdompelen in de verwarmde en vrolijke baden der wederdopers en in de rechterflank presenteert refopaus Burggraafnezar zich als het retrobeeld in het dal van Dura 2.0. Het aantal aanbidders na zijn persoonlijke zaligverklaring stijgt eveneens met stip. Kortom, reformatorisch Nederland is van de kook, in verwarring en compleet van het padje.
 
Of is in dit alles een andere rode draad te ontdekken: de spoedige terugkeer van Christus? En dat is dan ook de enige serieuze boodschap die te vinden is in de dikkeduimenbundel van de (oud)bestuurders van Het Zoeklicht. Bereidt uw huis... De Bijbel bevat geen subtiel verborgen codes en boodschappen, zoals Wake Up ons wil doen geloven, maar het Woord is zo helder als glas en het aanbod van genade zo ruim als het heelal. Waarom dan wachten tot de wederkomst in september?
 
Ondertussen trekken de auteurs van de bestseller na de zoveelste herdruk baantjes in een vijver van rinkelende duka’s. Een boekrecensie in het ND van vrijdag 16-1-2015 laat echter geen snipper heel van het vage en onbewijsbare kletsboek. Evangelische theologen adviseren zelfs dit sektarisch geneuzel uit de handel te nemen. De kans daarop is klein. De kindertjes van uitgever en ex-voorganger Frits Boekhoff hebben nu eindelijk wat te knagen. En ook refo’s hebben nu eenmaal een vermakelijk verzetje nodig.
 
Wake Up, inderdaad. Maar dan wel met Petrus. Oftewel: “Zijt nuchteren, en waakt.” De bezem dus door al die onbijbelse kolder.

Kruipolie op 17-01-2015, 08:54
1 reactie
bastiaan30
04-03-2015 / 19:33
Het gehoor van de waarheid afwenden heeft zich in de eerste eeuwen al voltrokken, toen de de ongeletterde massa werd verteld dat wij cultuurchristenen "in dit teken" zouden overwinnen.
(De dagen van Constantijn en Augustinus)
De ten Hemel opgevaren Verlosser als mystieke legergeneraal, terwijl Hij nog tegen Petrus had gezegd dat hij die het zwaard ter hand zou nemen, erdoor om zal komen..
Weinig lof, veel zotheid..
Al eeuwen lang.

Lees ook deze columns

Op de bovenste verdieping van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit (VU) is een kapel. Of beter gezegd, was een kapel. De ruimte is niet meer als zodanig in gebruik. Er hangt nog wel een groot sch...
Geen reacties
15-01-2015
Op allerlei radiozenders is het een gewoonte en ook op mijn favoriete zender. Aan het eind van het jaar komt de top-honderd of de top-duizend van de favoriete muziek van de luisteraars langs. Wat was ...
Geen reacties
14-01-2015
“Zou men aannemen dat godsdienst uitsluitend over de verlossing van individuen gaat, dan kon men het godsdienstige leven feitelijk wel beperken tot een verborgen, onzichtbare omgang tussen het persoon...
2 reacties
08-01-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering