Welkom in de ‘hel’

Sosthenes, de broeder / 3 reacties

04-12-2014, 10:40

“Welkom in de hel”, zeiden ze tegen hem. Karel keek vreemd op. Wat een wonderlijke begroeting zo op de eerste werkdag in een filiaal van een grote supermarktketen. De supermarkt waar hij was aangenomen als chef van een afdeling, was gevestigd in een grote stad. De dagen erna werd het hem duidelijk waarom dit filiaal de bijnaam “hel van de stad” had gekregen.


De hele dag spraken zijn collega’s over seks, feesten en beesten. En na het weekend vertelden ze in geuren en kleuren met wie ze naar bed waren geweest. Enige vorm van respect voor de medemens was zeer ver te zoeken. Dan ook nog eens hun grove taalgebruik en het vloeken wat ze deden, naast het feit dat het arbeidsmoraal op een buitengewoon laag pitje stond. Als je ‘s morgens geen zin had om op te staan, dan meldde je je toch gewoon ziek... Met als gevolg dat de ander dubbel keer zo hard moest werken. Het verloop onder het personeel was dan enorm. Hoe krijg je zo’n afdeling op orde. En de hele dag blèrde de muziek -die Karel niet meer kon horen- door de supermarkt.
 
Dan kwam ook nog eens één keer in de week zijn directe chef kijken wat hij voor vorderingen Karel maakte. Deze man had de bijnaam ‘Hitler’ gekregen van z’n collega’s. Karel kwam er na het eerste bezoek van de chef al snel achter waarom deze man zo’n afschuwelijke titel met zich meedroeg. Hij brandde je volledig af en het voelde ook nog eens dat hij daar een behagen in had. Heerlijk vond hij het toen Karel volledig naar lucht happend en uit het veld geslagen voor hem stond. Z’n donderspeech had het gewenste resultaat. Karel stond als een natgeregende hond trillend voor hem.
 
Totaal stuk kwam Karel iedere dag thuis. “HEERE, is dit nu hetgeen U van mij vraagt?” Zonder een antwoord van God af te wachten had hij voor zichzelf al de beslissing genomen: dit kan ik niet aan, hier ga ik mee stoppen. De HEERE zag het echter anders.
 
Wie is Karel eigenlijk? Want zo te lezen heeft hij de HEERE lief. Karel werd geboren in een groot dorp waar veel mensen naar de kerk gingen. En zijn hele familie was kerkelijk meelevend. Karel z’n vader besloot toen zijn moeder van het vijfde kind in verwachting was, om er maar met een ander vandoor te gaan. Karel zelf was toen twaalf jaar oud. En zo groeide hij op in een kerkelijk meelevend gezin, waar moeder er alleen voor stond. Karel ontwikkelde zich tot een ondernemende jongeman; helemaal goed. Ware het niet dat zijn vrienden niet de meest Godvrezende personen waren. En Karel vond het prima. En langzamerhand verdween God uit z’n leven. Drank en uitgaan, werd het wel zo’n beetje. Totdat de HEERE het genoeg vond en hem maakte tot een kind van Hem. Wat een totale ‘extreem make-over’ vond er plaats bij Karel! Hij ging de Bijbel lezen en de Heere Jezus werd z’n Allerliefste. Hij kon er niet meer over ophouden om erover te praten. Het oude was niet meer, het werd alles nieuw. Wat werd het zijn verlangen om de Heiland te dienen, waar dan ook. En nu werkte hij in de ‘hel’...
 
De HEERE stuurde mannenbroeders op het pad van Karel. Ze mochten zich over hem ontfermen.  Deze mannen wisten uit ervaring hoe moeilijk jong-gelovigen het hebben in deze volledig van God losgeslagen wereld.
 
We moeten jeugd omringen met de liefde van God, met de ‘wijsheid’ van ouderen. Ouderen, besef eens wat meer in welke tijd onze jeugd opgroeit! Verdiep je in hen en hun wereld. Nog nooit is er zoveel Godverlatenheid geweest en in deze tijd groeien onze jongeren op.
 
De mannenbroeders hadden ook zicht op de psychologische staat van Karel (doet ook zo mee in het geestelijk leven). Hij heeft z’n leven lang zelf uitgemaakt hoe hij leefde, nu kreeg hij een Meester. Hem gehoorzamen, naar Zijn wil te leven, dat valt dan niet mee en is niet één, twee, drie geleerd. Gelukkig is onze God zeer geduldig. Wij niet, Hij wel.
 
Karel vroeg hen op een gegeven moment: waar kan ik een cursus krijgen van “omgaan als kind van God met de goddeloze.” Je krijgt deze cursus op dit moment, was het antwoord van één van hen. Welkom in de strijd. “Maar weet je, je hoeft dit niet alleen te doen. Je hebt de beste Cursusleider ter wereld aan je zijde: Jezus Christus en dien gekruisigd. En Hij heeft je gegeven de Heilige Geest en die zal je onderwijzen in al je wegen. Leer maar naar Zijn stem te luisteren.”
 
Karel kreeg weer hoop (al was het met tegenzin). Wonderlijk, de laatste weken zijn er maar zo twee collega’s geweest die aan hem vroegen waarom hij zo anders is. Wat mocht hij ‘zo maar’ getuigen in de ‘hel’. Nog even en hij wil daar helemaal niet meer weg...
 
We hopen dat dit waargebeurde verhaal jullie doet helpen in het volgen van Jezus. Het betekent heel eenvoudig: afsterven van de oude mens en opstaan in een nieuw gehoorzaam leven. Wat een vreugde ga je dan smaken. Wat een leven vangt hier dan bij aanvang dan aan! Vreugde, vreugde louter vreugde. Dwars door de beproevingen heen.
 
Leer mij naar Uw wil te hand'len,?
'k Zal dan in Uw waarheid wand'len;?
Neig mijn hart, en voeg het saâm?
Tot de vrees van Uwen naam.?
HEER, mijn God, ik zal U loven,?
Heffen 't ganse hart naar boven;?
'k Zal Uw naam en majesteit?
Eren tot in eeuwigheid.

Sosthenes, de broeder op 04-12-2014, 10:40
3 reacties
Martynke
04-12-2014 / 19:57
Ik zou toch ook tegen Karel willen zeggen dat ongelovigen ook gewoon mensen zijn, die je zou moeten behandelen zoals Jezus de tollenaren en de prostituees in Zijn tijd behandelde: vol liefde, en niet als een beproeving...
inChristus
05-12-2014 / 13:13
Amen!
Mona
05-12-2014 / 17:05
Wat een heerlijk waargebeurd verhaal!
God geeft een mens altijd omstandigheden waarin hij mag laten zien of Hij op nummer 1 staat. Of dat nu in het groot of in het klein is, het moet duidelijk worden.

Ik lees niet in het stukje dat Karel onbekeerde mensen ziet als 'beproevingen'. Maar zulke moeilijke omstandigheden om in te werken (vloeken, laag arbeidsmoraal, schunnige verhalen, muziek) kunnen wel als beproeving ervaren worden.

Lees ook deze columns

Atheïsme is bijna zo oud als de mensheid. In de Psalmen gaat het er al over. ‘De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God.’ En atheïsten vandaag roepen nog wel meer dan dat. Zo hoor je ze nog wel eens ...
Geen reacties
02-12-2014
Ook een verschrikkelijke boodschap kun je leuk verpakken. Zo heeft Hamas onlangs - in een creatieve bui - een video gemaakt met een tekenfilm en een liedje. Het oogt als een vrolijk kinderfilmpje, maa...
24 reacties
27-11-2014
Hij zette me wel op m’n nummer, die Amsterdamse vriend. We hadden het over de verschillende manieren waarop we tot geloof waren gekomen. Dat verschil was huizenhoog. Hij was van huis uit rooms-kathol...
1 reactie
25-11-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering