Hoofddekseldag

Habakuk.nu - Krijn de Jong / 3 reacties

16-09-2014, 11:00

Het Nederlands Dagblad opent vandaag niet met Prinsjesdag maar met het bericht over de ‘vele honderden doden op de Middellandse Zee’. Wat een pijnlijk, schrijnend verschil met onze zorgen. ‘Tweeverdieners: plus 0,25 procent, alleenstaanden: plus 0,5 procent, enz’. Je zou willen dat de Troonrede vandaag alleen over die vluchtelingen zou gaan. Mensen die wanhopig op zoek zijn naar veiligheid en vrijheid, verdronken op zee. Waarom vinden we het zo moeilijk om met de belangrijke dingen bezig te zijn?


Al dat hijgerige gedoe. Gaat het kabinet de tweede helft overleven? En hoe kunnen we ze het beste uit elkaar spelen?

Het welzijn van de mensen? Daar kunnen we het later nog wel eens over hebben. Met z’n allen weten we de aandacht af te leiden van de zaken waar het echt om moet gaan. We zijn vooral nieuwsgierig naar de hoedjes. Wat zullen de creatievelingen nu weer bedacht hebben? En natuurlijk maken we ons nog druk over dat lekken. Er zal nog wel wat geld tegen aangegooid worden om die boeven te vinden.

Schaamte


Nog even over de inhoud. Die is ook zonder lekken redelijk voorspelbaar. Elk jaar voel ik weer schaamte over het hoge materialistische gehalte van de troonrede. Het gaat voor alles en boven alles om het behoud van onze welvaart. In theorie zeggen we dat het niet goed is om er een materialistische levenswijze op na te houden, maar als we de staat opmaken gaat het toch weer gewoon over geld.

Eigen troonrede schrijven


Is er aan te ontkomen? We zouden een zelfonderzoekje kunnen doen. Bijvoorbeeld een individuele troonrede schrijven. Nee, niet voor de Staat der Nederlanden, maar over ons eigen kleine rijkje. Wat gaat ons leven het komend jaar beheersen? Wat zijn de plannen? Wat is onze levensvisie? Welke plaats neemt bij ons het gebed in? Zouden de vluchtelingen in onze troonrede een grotere plaats krijgen? Teeven is koortsachtig op zoek naar woonruimte. Hij zoekt naar onconventionele oplossingen. Hij durft natuurlijk niet zover te gaan om het over onze lege kamers te hebben. In onze eigen troonrede zou dat wel kunnen.

Jammer dat Bert Dorenbos niet in de kamer zit. Die zou na de verschrikkelijke berichten over die schipbreuken op de Middellandse Zee wel weten wat hij op zijn hoofd moest dragen: as en verder zou hij vast gescheurde kleren dragen. Het zou gepast zijn bij de werkelijkheid van vandaag.
 

Habakuk.nu - Krijn de Jong op 16-09-2014, 11:00
3 reacties
twijfelaar
17-09-2014 / 13:31
Vrij logisch dat het over geld en materialistische zaken gaat op prinsjesdag. Sterker nog dat is bij (grond)wet vast gelegd. Op de derde dinsdag in september wordt het regeringsbeleid bekend gemaakt (de troonrede), tezamen met de begroting. De begroting gaat dus over hoe de knaken worden verdeeld.

De troonrede heb je verder niet veel aan, en is een nauwelijks te volgen speech als gevolg van de manier waarop dat ding geschreven wordt. De begroting (dus het geld) is eigenlijk waar het om gaat. Het beleid wordt nu eenmaal bepaald door het geld.

Het zou een beetje raar zijn om te gaan mijmeren (hoewel het al uitdrukkelijk in de troonrede zat) over de ellende in de wereld. Dat mijmeren, al dan niet voorzien van as op het hoofd, schiet echt helemaal niemand iets mee op.
mieptruus
17-09-2014 / 20:31
Met andere woorden: zwijg en niet zeuren? Ok, we zeggen niets meer over onze zorgen omtrent de steeds hoger wordende last en maken ons alleen nog druk over de ellende elders in de wereld.
Denken we dat die ellende daarmee weggaat?
Uw geld word onnodig gebruikt om oorlog te kunnen blijven voeren. Ziet de eigen armoede in ons land. Meer geld naar defensie omdat ze hun zinnen hebben gezet op een grote oorlog. Hoe komen die zieke IS geesten aan geld?
Ik word moe van dat blinde gedoe....
twijfelaar
17-09-2014 / 23:36
@mieptruus Defensie is hard nodig, sterker nog die 100mln is een lachertje. De situatie op dit moment is er niet naar om defensie te verwaarlozen. Wie hebben hun zinnen gezet op een oorlog? IS geld komt heel simpel uit olie. Ze hebben heel strategisch olie veroverd.

Hoe bedoel je blind? Je ziet een complot? Complotten zijn meestal onzin, maar heel erg hardnekkig. Zie bv Kennedy.

Lees ook deze columns

De verslaggever zei: “Ik denk dat u bent vergeten waarom we hier zijn, mevrouw Rogers. Het gaat niet om schoenen of inentingen, het gaat om Jezus.” Maar de oude vrouw bleef woedend. Net als toen ze ge...
12 reacties
15-09-2014
Ooit al eens als een echte opgejaagde Nasrani door het leven willen gaan en vervolgd worden om je geloof? Dat kan binnenkort gefikst worden via de vrinden van Open Deuren. Vergeet die sponsorwandeltoc...
10 reacties
11-09-2014
Het is de schrik van iedere Iraanse vrouw. Een pluk haar dat vanuit de hoofddoek piekt of een wieberend teentje vanonder de boerka vandaan, kan bij constatering daarvan door de strenge handhavers van ...
91 reacties
08-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering