Songs of praise

Buitenman / 2 reacties

15-08-2014, 11:05

Voor mij is het één van de hoogtepunten van de zondag. Van de week eigenlijk wel. Het halve uurtje dat de uitzending “Songs of praise” van de IKON duurt. Als het even kan, kijk ik er naar. Na de koffie volgend op de kerkdienst, bij mijn moeder - in ons eigen huis ontbreekt de rustverstoorder televisie. Behalve om twaalf uur is er vroeg in de avond dikwijls ook nog een uitzending van “Songs of praise” van de BBC. Zegt mijn moeder. Ik heb die nooit gezien.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Voor wie het programma niet kent: er wordt gezongen in kerken, verspreid over heel Groot-Brittannië. Zelden psalmen, het zijn vooral kerkelijke gezangen uit de Engelse traditie. Vaak bekend, omdat ze later in de Nederlandse traditie, vertaald, zijn opgenomen. Dan staan ze bijvoorbeeld in het Liedboek voor de Kerken. De schrijvers ervan zijn bijvoorbeeld Newman, Wesley, Cowper. Weet u wel? “O, Jezus hoe vertrouwd en goed / klinkt mij uw naam in ’t oor...” Soms is ook de Engelse versie bekend.

De melodieën van deze gezangen zijn vaak bijzonder mooi, valt me op. Zeker die uit Wales. Met die prachtige buigingen erin, af en toe. Onnavolgbaar. Tot mijn groot plezier zat er vorig jaar, bij ons in het kerkkoor, eens ook zo’n Welshe melodie tussen. Wat deed ik m’n best!
 
Nog belangrijker misschien aan de uitzendingen van “Songs of praise” is het gevoel van verbondenheid met medechristenen van elders dat het oproept. Al die gezichten van die onbekende mensen, toch zo vertrouwd. Door de liederen die ze zingen en ook een beetje omdat veel van die gezichten lijken op gezichten ‘van bij ons’. Ja, het zijn toch onze buren, afstammelingen van het volk dat meer dan duizend jaar geleden het Evangelie naar onze streken bracht. En al die tijd is daar, en hier, het geloof levend gebleven!
 
Tot welk kerkverband die mensen behoren, interesseert me veel minder. Velen zullen wel lid zijn van de Anglicaanse kerk. Een kerk die drijft op een rotsvaste liturgie, met elke week communie. Dé manier misschien wel om enerzijds het meegaan met de laatste modes op cultureel gebied (die dan theologisch ‘vertaald’ worden) en anderzijds het individualisme en de leerstelligheid te ontwijken die het Nederlands protestantisme zo tekenen.
 
Ja, ik hoop, bij leven en welzijn, nog vaak te mogen genieten van “Songs of Praise”. Misschien een idee ook voor anderen? Geen televisie? Geen probleem. Zoek in je kennissenkring iemand met televisie en ga ’s zondags na de kerkdienst mee voor een bak koffie...

(’Songs of praise ’ wordt ca. 20 tot 25 keer per jaar uitgezonden op zondagmorgen vanaf 12 uur, dus níet elke zondag.)

 

Buitenman op 15-08-2014, 11:05
2 reacties
Darius
17-08-2014 / 20:29
"in ons eigen huis ontbreekt de rustverstoorder televisie."

Maar U geeft ons het advies om iemand die wél zo'n... rustverstoorder heeft op te zoeken om Songs od Praise te kijken?

Dan vraag ik me toch wel af wat - of liever gezegd wie - een rustverstoorder is.

:)


D.
helmuthoorn
25-08-2014 / 16:27
On the mount of crucifixion foutains opened deep and wide.
Through the floodgates of Gods mercy flowed a vast and gracious tide.
Grace and love like mighty rivers poored incinse up from Above.
And Gods peace and perfect justice kissed a guilty world with love.

(Here is love)

Lees ook deze columns

Kerkelijk exclusivisme is nog steeds een probleem in protestants Nederland. Ooit begonnen onder Afgescheidenen en Kuyperianen in de negentiende eeuw -maar niet zonder parallellen in een verder, hervor...
3 reacties
08-08-2014
Wat de kunstenaars Joost van Veldhuizen en Stein Frayman in 4 jaar tijd niet lukten, hebben ze dan eindelijk voor elkaar gekregen: aandacht voor hun kunstperikelen. Niet onbelangrijk om een greep te k...
Geen reacties
05-08-2014
Hoe lang zit dát nu al in mijn binnenzak? Een papier. Ik moet het gekregen hebben bij een dienst of een bijeenkomst. Maar wat voor één? Een opwekkingssamenkomst? Die kan ik me van de afgelopen x jaar ...
5 reacties
31-07-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering